1. Home
  2. Industrija
  3. Trampove sankcije Iranu kao šamar PSA grupaciji
Trampove sankcije Iranu kao šamar PSA grupaciji
0

Trampove sankcije Iranu kao šamar PSA grupaciji

540
0
Podelite sa prijateljima:

Iransko tržište i lokalna automobilska industrija svakako nisu dovoljno poznati prosečnom ljubitelju automobila, što je šteta, jer daleko od toga da ova sfera u Iranu nije zanimljiva. 

Kada je Barak Obama povukao decenijske sankcije Iranu, brojni evropski proizvođači zadovoljno su trljali ruke. Svoju šansu najbolje je iskoristila PSA grupacija, odnosno Peugeot i Renault. Iran je pored toga što je ogromno tržište, izuzetno bitan i kao strateška lokacija, jer se iz ove zemlje automobili lako izvoze i na Daleki istok, Afriku i Bliski istok.

Situacija na iranskom tržištu automobila u 2017. godini

U prethodnoj godini fizička i pravna lica u Iranu kupila su 1,7 miliona novih vozila. Pored toga u ovoj zemlju proizvedeno je 1,4 miliona automobila, čime se Iran kotira kao 12. na listi država sa najvećom proizvodnjom četvorotočkaša.

Iranci favorizuju domaće proizvođače, te su za prijem novih automobilskih marki u državu nakon što je Obama podigao sankcije predvideli kineski recept. Ako želite na iransko tržište, morate formirati joint venture odnosno zajednički poduhvat sa nekom od domaćih kompanija.

PSA i Renault koji su najsnažniji evropski proizvođači u Iranu sarađuju sa Khodrom i SAIPA-om. 

Iransko tržište specifično je po tome što veliki broj vozila koristi kao pogonsko gorivo CNG, što za upućenije nije preveliko iznenađenje, s obzirom na to da Iran ima velike rezerve prirodnog gasa. U periodu od 2008. do 2009. godine vlada ove zemlje investirala je tri milijarde dolara u razvoj infrastrukture za CNG automobile, kako bi se naravno povećala prodaja vozila koji koriste ovo pogonsko gorivo.

Prema istraživanju koje je sproveo Marklines 2016. godine, najpopularnija marka novih automobila u Iranu je Peugeot, koji je te godine imao učešće u tržištu od 34%. S druge strane, Renault je imao učešće od 5%. Na osnovu informacija francuskog stručnog sajta cardisiac, PSA je u 2017. godini u Iranu prodala 443.000 automobila, dok je Renault stigao do 162.000 kupaca, što je rast od 50% u odnosu na 2016. godinu.

Trampove sankcije

Po dolasku novog predsednika, Donalda Trampa, odnosi sa Iranom se nanovo pogoršavaju. Trampova administracija optužuje Iran za finansiranje i pomaganje raznih terorističkih organizacija. Veoma brzo, SAD ponovo podižu sankcije ka Iranu, a njihovo stupanje na snagu, počelo je od avgusta 2018. godine.

Ovaj potez bio je pravi šamar francuskoj automobilskoj industriji, a pre svega Peugeotu koji je ubedljivo najpopularniji brend u Iranu. PSA grupacija je 2016. godine potpisala ugovore o zajedničkom poduhvatu s Khodrom u vrednosti 400 miliona evra, i SAIPA-om u vrednosti 300 miliona evra. Renault je u avgustu 2017. godine ugovorio saradnju sa Nacionalnom organizacijom za industrijski razvoj i napredak, državnom kompanijom Irana. Potpisani ugovor bio je vredan 660 miliona evra i predviđao je stvaranje fabrike koja bi proizvodila 150 hiljada vozila na godišnjem nivou.

Osim Francuza, interesovanje u prethodnoj godini za iransko tržište pokazao je i VW, koji je preko uvoznika počeo sa prodajom modela Tiguan i Passat. Čak je i veliki Daimler postavio zajednički poduhvat kako bi proizvodio svoje motore i kamione u Iranu.

Renault odnosno Dacia Logan u Iranu

Koliki su zapravo gubici evropskih proizvođača zbog Trampovih sankcija još uvek se ne može sa sigurnošću reći. Prognoze su govorile da bi u 2018. godini prodaja novih automobila skočila za 18%, a Peugeot je sam predviđao da bi prodaja vozila sa značkom lava mogla dostići 600 hiljada u naredne dve godine.

PSA grupacija već je najavila da će se do početka 2019. godine povući sa iranskog tržišta, Renault još uvek nije dao zvaničnu izjavu, ali su nezvanično potvrdili da bi želeli da opstanu makar delimično na iranskom tržištu.

Odlazak Evropljana, šansa za Kineze

Kineska automobilska industrija je u ogromnom naletu, i jasno je da će upravo ovi proizvođači pokušati da zauzmu mesto Evropljana kada i ako napuste Iran.

U maju 2016. godine Brilliance Auto potpisao je sporazum o uspostavljanju zajedničkog poduhvata sa kompanijom SAIPA i proizvodnji 120 hiljada automobila u periodu do 2019. godine. U Iranu trenutno svoje automobile prodaje više desetina kineskih marki, a najsnažnije prisustvo u ovoj zemlji imaju Chery, JAC, Lifan i pomenuti Brilliance Auto.

U 2016. godini nabrojana četiri brenda prvi put su zajedno prodali više od 100 hiljada automobila u Iranu. Rast prodaje automobila kineskih marki je bio ozbiljan čak i uz konkurenciju evropskih proizvođača, s obzirom na to da su 2011. godine Kinezi zauzimali samo 3% tržišta, a 2016. godine čak 15%.

Ipak, nisu još uvek svi Evropljani odlučili da napuste Iran. Renault vidi svoju veliku šansu u nekadašnjoj Persiji, a nezvanično deo rukovodstva opire se odluci da okrenu leđa ovom tržištu. Drugi deo rukovodstva navodi bojazan da bi Amerikanci mogli da izvrše odmazdu na drugim brendovima koji su praktično u svojini Renaulta, kao što su Nissan i Mitsubishi.

Koliko će Trampov šamar zapravo boleti francuske proizvođače u finansijskom, ali i moralnom smislu, ostaje da se vidi.

Đorđe Platiša 

 

 

 

(540)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments