1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Industrija
  5. 40 godina sistema koji je promjenio sigurnost saobraćaja – ABS
40 godina sistema koji je promjenio sigurnost saobraćaja – ABS

40 godina sistema koji je promjenio sigurnost saobraćaja – ABS

11.81K
0
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je 40 godina od kako su Mercedes-Benz i Bosch javnosti predstavili ABS sistem kočenja u Uterkhajmu od 22. do 24. avgusta 1978. godine.

Prva zvanična ugranja sistema u putnički automobil je počela krajem iste godine u Mercedesovoj perjanici, odnosno u S klasi generacije W116.

Ogroman problem automobila bez ABS sistema, odnosno svih automobila proizvedenih prije ovog datuma, jeste da se pri naglom kočenju izgubi moć uticaja nad upravljanjem, te vozač nema kontrolu nad putanjom automobila u hitnim situacijama. Kako bi se to spriječilo, Mercedes i Bosch su razvili sistem koji spriječava blokiranje točkova, kako bi vozač i dalje imao kontrolu nad putanjom, a ujedno i skratio zaustavni put automobila.

U svojoj brošuri prije 40 godina, Mercedes je o ABS sistemu napisao sledeće:”ABS koristi kompjuter koji nadgleda promjene u brizini rotacije svakog točka posebno. Ako se ta brzina u kratkom roku umanji (poput situacija prilikom kočenja na klizavim podlogama) i točak započne proklizavanje, kompjuter automatski popušta silu kočnica. Zbog reakcije kompjutera, rotacija točka nikada ne prestaje. Ovaj proces se događa u milisekundama”.

Iako je tada, u analognom svijetu, ovo zvučalo veoma komplikovano, u praksi se pokazala kao veoma korisna i pouzdana novina. Čak i u veoma klizavim uslovima saobraćaja, poput kišnih, snijega i leda, sistem je omogućavao najbolje kočne karakteristike.

U početku, ABS je bio dostupan kao dodatna oprema na S klasi W116, a doplata za sistem je bila ogromnih 2.200 njemačkih maraka, a kada uračunamo inflaciju, to je ekvivalent današnjih 2.500 eura. Nakon dvije godine, sistem je postao dodatna oprema na svim modelima štutgartskog giganta. Tek je 1992. godine postao standardna oprema u svim modelima trokrake zvijezde. Danas ovaj sistem koriste svi proizvođači.

Magični moment u jedinstvenom svijetu inovacija

Premijera ABS-a prije 40 godina je bio magičan trenutak, jer je označio početak svih digitalnih sigurnosnih sistema koje danas imamo. Prva ideja o ovom sistemu se pojavila početkom 50-ih godina prošlog vijeka, kada je tadašnji šef dizajna Mercedesa, Hans Šerenberg, aplicirao za patent sistema koji bi eliminisao blokiranje točkova pri kočenju. Slična riješenja su postojala u avijaciji (anti skid) i na vozovima (Knorr anti-slip protection). Automobil je zahtjevao daleko kompleksniji sistem, a u to vrijeme nisu postojali dovoljno kompleksni senzori i procesne jedinice.

Ovaj sistem je kasnije korišćen kao osnova za mnoge druge sisteme. Neki od njih su ASC (sistem protiv zanošenja automobila), ESP (elektronski program stabilnosti), BAS (sistem asistencije pri kočenju) i  adaptivni tempomat.

Zajedno sa Volvoom, Mercedes i dalje postavlja standarde kada su u pitanju sigurnosni sistemi. Od 1978. godine do danas, iz Štutgarta su lansirani sistemi poput, gore pomenutih, ESP-a i BAS-a, Distronic adaptivni tempomat, a u poslednjih nekoliko godina i dobro reklamirani preventivni PRE-SAFE sistem, koji je u mogućnosti da sam reaguje u slučaju vozačeve nepažnje.

I pored svih ulaganja u sisteme vozačke asistencije, bezbednost je i dalje najveći problem automobilske industrije, a tako će biti sve dok broj smrtnih slučajeva u saobraćaju ne bude nula. Sigurnosni sistemi često bivaju zanemareni u automobilskom novinarstvu, već se glavni fokus daje na performanse i na bolje ubrzanje nove generacije automobila. U neku ruku je i taj dio značajan, ali kada sve oduzmemo i saberemo, pored ljubavi koje imamo prema vožnji automobila, najvažniji dio je onaj kada stignemo kući i iz automobila izađemo živi i zdravi.

Svaki sigurnosni izum poput sigurnosnog pojasa kojeg svi koristimo, čiji je patent prema uvreženom mišljenju, Volvo poklonio svim proizvođačima, a u stvari je to bio neko sasvim treći, ABS sistema i slično, trebamo da poštujemo više od svega kada su automobili u pitanju.

Enes Eki Alković

(11807)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments