1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Najstariji Porsche 901 sa lica mesta
Zanimljivost dana: Najstariji Porsche 901 sa lica mesta

Zanimljivost dana: Najstariji Porsche 901 sa lica mesta

676
0
Podelite sa prijateljima:

Porsche 911 je automobil kojem nije potrebno veće predstavljanje. Čak ni priča da se originalno trebao zvati 901 nije strana. Ali sada vam AutoRepublika donosi ekskluzivne fotografije, ne samo jednog od retkih preživelih primeraka originalnog modela 901, već je  ovde reč i o najstarijem preživelom 901 ikada proizvedenim.

Porsche je predstavio svog velikana u septembru 1963. godine kao 901, ali je Peugeot brzo uložio primedbu. Francuski proizvođač vozila je tvrdio da je zaštitio imena sa tri broja i nulom u sredini, a Nemci nisu želeli konflikt pa su promenili naziv u 911. Do tog momenta fabrika je već proizvela 82 primerka pod oznakama 901, ali nijedan od njih nije završio u privatnim rukama. Njihova glavna svrha je bila testiranje od strane raznih medija širom sveta, a pored toga i automoto sport.

Model sa fotografija je poslat u Sjedinjene Američke Države (SAD) na test uglednog Road & Track magazina, a pojavio se u izdanju za mart 1965. godine. Automobil je zatim prodat jednom od trkačkih timova, što objašnjava zašto su svi hromirani detalji zamenjeni plastičnim komponentama.

U priči sa sadašnjim vlasnikom, priča je sledeća. On je kupio automobil početkom 1980-ih godina kada više nije bio u voznom stanju, a zatim ga postepeno osvežio. Od tada, 901 je čest gost na skupovima klasičnih vozila gde je jedan od najpopularnijih automobila.

A koliko je on zaista redak? Kao što smo spomenuli, Porsche je prodao 82 primerka sa oznakom 901, a veruje se da je do današnjeg dana preživelo njih oko 25. Najstariji model koji se nalazi u Porscheovom zvaničnom muzeju ima serijski broj 57. Model iz naše priče je sa serijskim brojem pet, što ga čini najstarijim 901/911 čija je sudbina poznata.

Zoran Tomasović

(676)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments