1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Istraživanje – Porodice predvodnici tražnje za krosoverima
Istraživanje – Porodice predvodnici tražnje za krosoverima

Istraživanje – Porodice predvodnici tražnje za krosoverima

610
1
Podelite sa prijateljima:

Porodični kupci imaju 31% veće izglede da se opredele za kupovinu krosovera, u poređenju sa kupcem prosečnog profila. Ovu tezu je iznela istraživačka kompanija Nielsen na osnovu studije koja je ispitivala ponašanje kupaca u Australiji.

Prema nalazima ove studije, više od 354.000 porodica je namerno da, u narednih 12 meseci investira u nabavku novog SUV vozila. Ogromnih 40% njih već je opredeljeno u pogledu toga koje će vozilo kupiti, dok 45% ispitanika dozvoljava mogućnost da se odluči za nabavku automobila, marke sa kojom još uvek nisu imali nikakva lična iskustva.

Ono što će svakako obradovati automobilske novinare, blogere i ostale kreatore javnog mnenja, porodični kupci su podložniji uticju industrijskih eksperata i ostalih kupaca, čak za 80% više u odnosu na prosečnog interesenta za nabavku automobila.

Kao što je poznato, prodaja SUV modela je eksplodirala tokom prethodnih godina, a u februaru 2017. godine su, po broju prodatih primeraka, krosoveri pretekli putničke automobile, prema podacima kojima raspolaže Down Under.

Prošlomesečni podaci ukazuju da je tržišno učešće krosovera na nivou od 44,55%, dok je isti pokazatelj za putničke automobile, drastično niži i zaustavio se na 34,7%.

Prodaja vozila svih kategorija je između juna i jula, opala za 20,2%, ali je pad prodaje SUV modela bio značajno blaži i iznosio je samo jedan procentni poen.

Ove informacije ne predstavljaju iznenađenje, s obzirom na premijere brojnih subkompaktnih i kompaktnih krosovera, tokom ove godine. Prodaja malih i krosovera srednje veličine u Australiji, porasla je sa 6.588 primeraka u avgustu 2008., na 24.959 prodatih primeraka u julu ove godine.

Marke poput Nissana se nadaju da će ovaj trend biti prekinut, nakon značajnih sniženja cena, koje je kompanija uvela za celu gamu putničkih vozila u 2017. godini. Međutim, uprkos ovom potezu, krosoveri su nastavili sa dominacijom, u velikoj meri zahvaljujući rastućoj popularnosti modela X-Trail i Qashqai.

Logično, ovaj trend nije karakterističan, ekskluzivno za Australiju. Ford je nedavno objavio da će se fokusirati na ponudu iz krosover segmenta na matičnom tržištu, odnosno da će obustaviti proizvodnju putničkih automobila. Na taj način, 90% cele game marke Ford, odnosiće se na kamionete, pikap vozila i krosovere, do 2020. godine.

(610)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Porodican kupac trazi „potreban prostor“ za smeštaj porodice i prtljaga. Mislim da je to osnovni parametar, a ne da li je krosover, SUV, karavan ili nešto drugo.