1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Analiza: Perspektive kineskog tržišta i proizvođača električnih automobila
Analiza: Perspektive kineskog tržišta i proizvođača električnih automobila

Analiza: Perspektive kineskog tržišta i proizvođača električnih automobila

176
0
Podelite sa prijateljima:

Shvatajući da domaći proizvođači automobila nikako ne mogu da preuzmu primat od globalnih automobilskih divova, kada su u pitanju konvencionalni automobili, kinesko rukovodstvo polaže sve nade u segment električnih vozila. U ovoj kategoriji, Peking smatra da domaće kompanije mogu da iskoriste brojne prilike koje se nude.

Međutim, ipak je teško verovati da će se želje kineskih vlasti ostvariti.

Mnogo su veći izgledi da će kineskim tržištem elektrifikovanih vozila vladati globalne marke, barem u središnjoj niši, kao i u najvišem segmentu ponude, dok će lokalne marke biti skoncentrisane na uspeh sa niže pozicioniranim EV modelima.

Poslednji podaci govore da su upravo domaći, kineski proizvođači najviše doprineli eksplozivnom rastu prodaje elektrifikovanih vozila. U prvih sedam meseci tekuće godine, na lokalnom trištu je prodato nekih 382.000 elektromobila, što se preslikalo na rast od 82% u odnosu na uporedivi period lanjske godine.

Geely Emgrand EV

Tačno je i da je za skoro celokupan rast prodaje EV zasluga pripisiva kineskim proizvođačima, među kojima se najviše ističu sledeći: BAIC, BYD, JAC, JMC, Roewe, Chery i Geely. Ovih nekoliko marki su zabeležile tržišno učešće koje prevazilazi 70%, u posmatranom periodu. Navedene podatke je obezbedila Kineska alijansa putničkih automobila, koja je u suštini konsultantska kuća sa sedištem u Šangaju.

Međutim, sa cenovnim rasponom od 7.433 do 20.149 američkih dolara, i to sa uračunatim subvencijama kineske države, nijedan od sedam lokalnih brendova nije uspeo da se umeša u utakmicu premijum proizovđača EV.

Osnovni razlog prosperiteta kineskih marki na tržištu EV vozila nije vezan za njihov imidž, već ponajpre za državne subvenicije koje iznose i do 11.194 dolara po vozilu. Drugi faktor se odnosi na kontrolu odnosno limite u pogledu izdavanja novih registarskih tablica u velikim gradovima, poput Pekinga i Šangaja, čime stanovnicima tih gradova postaje otežan pristup posedovanju konvencionalnih automobila.

Od 2015. godine, desetine novoosnovanih privrednih društava za proizvodnju EV, nikli su širom Kine. Hoće li iko od njih uspeti da se ozbiljnije nametne u najvišem segmentu EV ponude?

Za odgovor na ovo pitanje, još je rano, mnoga od tih preduzeća još uvek nisu započela sa serijskom proizvodnjom. Ali, nekoliko je među njima koji su već startovali prodajne aktivnosti. Ističe se marka Nio kao jedina koja je uspela da se pozicionira kao luksuzna.

Prvi proizvod marke Nio, krosover ES8 (na fotografiji iznad) se nudi po početnoj ceni od 67.200 dolara. Zaključno sa julom mesecom, Nio je primio više od 17.000 porudžbina za ovaj model, a prvih 481 primeraka je već isporučeno. Ovaj podatak je preuzet iz prospekta koji nužno prati incijalnu javnu ponudu akcija, koju je kompanija podnela američkoj Komisiji za hartije od vrednosti (Securities and Exchange Commission). Naime, intencija rukovodstva kompanije je izdavanje akcija, odnosno listiranje na njujorškoj berzi.

Ali, treba imati na umu kakve je poslovne rezultate Nio postigao do sada. Kompanija poseduje registrovano sedište u Šangaju, od momenta registracije, krajem 2014. godine. U poslednjih godinu dana, iskazani gubitak je iznosio 1,63 milijardi američkih dolara. Koliko novoosnovanih kompanija mogu da podnesu takve cifre gubitaka?

U prospektu koji prati početnu ponudu akcija (Initial Public Offering), Nio je naglasio da su potrebe tržišta za luksuznim elektrifikovanim vozilima u Kini, “uglavnom nezadovoljene”.

Takva tvrdnja je svakako tačna. U ovom trenutku, dva su premijum proizvođača koji nude (uvozne) proizvode kineskim kupcima. Američka kompanija Tesla prodaje sledeće modele: Model S, X i 3. Nemačka BMW grupa ima samo jedno vozilo u ponudi, model BMW i3.

Ali, za godinu ili dve, najdalje, to više neće biti slučaj. Mercedes-Benz, Audi i Jaguar Land Rover su u odmaklim fazama pripreme za stavljanje na liste ponude svojih novih luksuznih električnih modela.

U nekom središnjem segmentu ponude elektrifikovanih vozila, nameće se marka Volkswagen koja je najavila početak proizvodnje i marketing aktivnosti za svoju podmarku ID, negde tokom 2020. godine. Pored VW grupe, tu su i ostali proizvođači masovnih marki koji u svojim proizvodnim planovima imaju zacrtan početak prodaje EV modela, u skoroj budućnosti.

Globalne marke, koje imaju to preimućstvo da kupci širom sveta već poseduju neki stepen poverenja u njih i tehnologiju koju koriste, imaju odličnu šansu da ojačaju svoje prisustvo na kineskom tržištu, posebno u srednjem i najvišem segmentu tražnje za EV modelima.

Peking je nameran da ukine državne podsticaje za kupovinu električnih kao i vozila koja koriste plug-in hibridnu tehnologiju. Najavljeno je ukidanje ovih privilegija za kraj 2020. godine. Bez ovog stimulansa, većina domaćih proizvođača će morati da se usredsredi na podizanje nivoa cenovne konkurentnosti, na identičan način kako su već primorani to da učine na tržištu konvencionalnih vozila.

Naposletku, vladine agencije koje kreiraju politiku u vezi sa EV u Kini, će shvatiti da ne postoji način da se dugoročno favorizuje neki tržišni učesnik, tako da će i proizvođači električnih vozila biti dovedeni u ravan sa proizvođačima tradicionalnih automobila.

AutoRepublika

(176)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments