1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Pronađen Ford Mustang Shelby GT500 Little Red
Zanimljivost dana: Pronađen Ford Mustang Shelby GT500 Little Red

Zanimljivost dana: Pronađen Ford Mustang Shelby GT500 Little Red

7.10K
0
Podelite sa prijateljima:

Od kada je nedavno pronađen Ford Mustang iz kultnog filma Bullitt, za ljubitelje ovog legendarnog automobila se našlo novo ime na listi izgubljenih modela – Little Red. Čuvena aukcijska kuća Barrett Jackson se potrudila da i on ne završi u starom gvožđu.

Kerol Šelbi je ponudio prvi Mustang 1965. godine, ali je on bio modifikovana verzija razvijena specijalno za automoto sport. On je nosio GT350 oznaku, a posle nekoliko godina Shelby American i Ford su shvatili da gube veliki broj kupaca koji ne žele uličnog trkača već Mustanga sa više snage koji neće izgubiti sve one pozitivne karakteristike koje su krasile standardan model. Iz tog razloga, odluka je pala da pored GT350 debituje i moćniji GT500 sa više snage i opreme, ali lošijim voznim karakteristikama na stazi.

To nas dovodi do automobila iz naše priče poznatog kao Little Red. Shelby American je započeo GT500 proizvodnju samo sa modelom sa produženim krovom (u Americi poznat kao „Fastback“), ali posle 30-ak proizvedenih jedinica, proizvođač je želeo da eksperimentiše i sa ostalim verzijama. Proizveden je jedan kabriolet kao i kupe Little Red da bi se uvidela reakcija publike. Ona je bila nešto pozitivnija na kabriolet koji je sledeće godine ušao u serijsku proizvodnju, ali za kupe interesovanje nije ni postojalo.

Little Red je život počeo kao standardan Mustang GT kupe za 1967. godinu, a najveća dizajnerska modifikacija je usledela u vidu zadnjih svetala. Ona su preuzeta diretno sa Mercury Cougara, koji je debitovao iste godine, a tu je bio i krov prekriven kožom i trkačke trake. Automobil je ofarban u crvenu boju čime je i dobio nadimak. Ispod haube se našao V8 motor zapremine 428 kubnih inča (7,0 litara) sa Paxton kompresorom dok se snaga prenosila na zadnje točkove preko trostepenog automatskog menjača.

Little Red nije ušao u serijsku proizvodnju, ali ga je Kerol Šelbi lično koristio nekoliko godina pre nego što je automobil vraćen Fordu. Očekivanja i samo verovanje dugo godina je važilo da je automobil uništen u presi (kao što je bio slučaj sa većinom koncepta iz tog perioda), ali je nekim slučajem završio u prodajnom salonu lociranom u saveznoj državi Kolorado, a poslednji put je promenio vlasnika sredinom 1970-ih godina. Niko od budućih vlasnika nije znao o kakvom specijalnom modelu je reč pošto modifikacije kao što je Little Red imao, nisu bile retke.

Tada je na scenu stupio Kreg Džekson, osnivač čuvene Barrett-Jackson aukcijske kuče posredstvom koje se svake godine prodaju neki od najskupljih klasičnih modela. Džekson kaže da je proveo preko 20 godina tražeći Little Red, ali je napravio jednu veliku, ključnu grešku – umesto da ga traži pod Fordovim VIN-om (identifikacioni broj koji svaki automobil ima), on je to radio pod Shelbyjevim i svaki put dobijao odgovor da je automobil uništen još krajem 1960-ih godina. Međutim, kako je Little Red pre modifikacija sišao sa Fordove trake, on je nosio i njegov VIN. Kada je Đekson kontaktirao Kevina Martija, inače najvećeg eksperta za Fordove, automobil je lociran na farmi u saveznoj državi Teksas.

On je na toj lokaciji proveo poslednjih 20-ak godina nakon što je neko vreme bio i u skladištu. Naime, automobil se pokvario krajem 1970-ih godina, a vlasnik nije bio voljan da ga popravlja. Little Red je parkiran u skladište, gde se desila krađa, uključujući motor i menjač. Vlasnik je zatim prebacio automobil na mirniju farmu u Teksasu gde su tokom godina prodati još neki delovi kao što su hauba, oba prednja krila, branik i maska hladnjaka. Kada je Džekson kontaktirao vlasnika on nije imao predstavu koliko redak automobil je posedovao.

Džekson je publici predstavio Little Red u muzeju Henri Forda u Detroitu, a među publikom su bili i unuk Kerola Šelbija i čukununuk Henrija Forda. Planirana je dugogodišnja restauracija, ali u tom poduhvati on traži pomoć publike. Otvoren je zvanični sajt na koji svako može da se prijavi i pomogne sa informacijama, a Džekson se nada da će među njima biti i oni koji su kupili delove sa Little Reda u prošlosti i koji će biti voljni da ih prodaju čime bi ovaj automobil bio kompletiran.

Ako neko može da uspe u tom pokušaju to je svakako Džekson. Naime, on poseduje jedini preostali Mustang Shelby kupe iz 1968. godine poznat kao Green Hornet. Ovaj kupe nikada nije planiran za serijsku proizvodnju već za testiranje tehnologije kao što su disk kočnice, direktno ubrizgavanje goriva i nezavisno ogibljenje. Nakon restauracije, za Green Hornet je poslata ponuda u iznosu od 1,9 miliona dolara što ga čini najskupljim Mustangom u istoriji, ali je Džekson ipak odlučio da ga zadrži.

Iako Little Red, kao ni Green Hornet, nikada nisu ušli u serijsku proizvodnju, dizajnerske ideje su debitovale na novoj Fordovoj verziji California Special za 1968. godinu.

Ford je trenutno u procesu da razvoja novog modela Shelby GT500, čiji je debi predviđen za 2020. godinu, ali barem na trenutak cela pažnja publike je posvećena Little Redu.

Zoran Tomasović

(7097)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments