1. Home
  2. Vesti
  3. Snižene carinske stope za putničke automobile koji se uvoze u Rusiju
Snižene carinske stope za putničke automobile koji se uvoze u Rusiju
0

Snižene carinske stope za putničke automobile koji se uvoze u Rusiju

260
0
Podelite sa prijateljima:

Davanja državi za uvezena vozila na teritoriju Ruske Federacije sada su niža. Carinske stope na nova i korišćena vozila će biti snižene, počev od 1. septembra 2018. godine, u Carinskoj uniji, a sve u sklopu obaveza koje Rusija ima prema Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Za nova vozila, carinske stope će biti niže i iznosiće 17%, dok će smanjen teret za uvezena polovna vozila iznositi 22%.

Kako piše ruski Kommersant, carine će biti niže za sva vozila koja se budu uvozila u Rusiju, Belorusiju, Kazahstan, Jermeniju i Kirgistan, a deo su usklađenja sa zahtevima i protokolima kojima upravlja Svetska trgovinska organizacija.

Za uvezena vozila, starosti između pet i sedam godina, carinska stopa će iznositi 22%. Sveukupno posmatrano, za 96 grupa proizvoda prema zvaničnoj klasifikaciji, sniženje carinskih stopa iznosi u proseku 3%.

Carinske stope su već bile predmet korekcije na niže vrednosti. Prošle godine je stopa opterećenja pala sa 23% na 20%, a za 2019. godinu je najavljeno sniženje sa novouvedenih 17% na svega 15%.

Ipak nije sve onako kako na prvi pogled izgleda. Sniženje carinskih stopa je (nezvanično) kompenzovano naplatom dodatnih, uvećanih iznosa taksi na bukvalno svaki automobil koji se prodaje na tom tržištu. U početku, naknadu su plaćali jedino uvoznici. Međutim, zbog pritiska zemalja članica Svetske trgovinske organizacije, sada je obaveza plaćanja ove takse proširena i na sve proizvođače koji svoje pogone poseduju na teritoriji Ruske Federacije, počev od 2014. godine.

Istovremeno, kako bi se anulirali dodatni tereti za domaće proizvođače, država je započela sa subvencioniranjem njihove proizvodnje.

Uvećanje iznosa taksi (za 65%) koji plaćaju svi proizvođači je, od strane vlasti, opravdano gubitkom vrednosti ruske rublje kroz vreme. Međutim, brojni analitičari smatraju da je najsvežije povećanje iznosa taksi striktno vezano za dalju kompenzaciju negativnih efekata po državni budžet, koje uzrokuje sniženje carine na nova i polovna vozila.

(260)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments