1. Home
  2. Prezentacije
  3. Konačno! – Lamborghini Aventador SVJ
Konačno! – Lamborghini Aventador SVJ
0

Konačno! – Lamborghini Aventador SVJ

502
0
Podelite sa prijateljima:

Samo 900 jedinica će biti proizvedeno.

Nakon bolno duge „tizer“ kampanje, usputnog obaranja rekorda na Nirburgringu, Lamborghini je konačno skinuo veo sa Aventadora SVJ tokom prestižne automobilske izložbe u Pebl Biču. SVJ je zapravo „naoštrena“ verzija Super Velocea, sa više snage i aktivnom aerodinamikom.

Na manifestaciji u Kaliforniji, predstavljen je specijalni SVJ 63, u čast godine kada je osnovana italijanska marka – 1963.

Suvišno je reći da SVJ ispod poklopca motora poseduje najmoćniji V12 ikada u istoriji kompanije, sa 770 ks i 720 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Iz stanja mirovanja do 100 km/h ubrazava za 2,8 sekundi a do 200 km/h za 8,6 sekundi. Maksimalna brzina iznosi 350 km/h. Ovaj „superlambo“ dolazi sa LRS sistemom upravljanja na zadnje točkove i novim Pirelli P Zero Corsa pneumaticima, razvijenim posebno za njega. SVJ ima masu od 1.525 kilograma, a vertikalni aerodinamički pritisak je povećan za čak 40 odsto, uz redukovanje otpora vazduha za jedan odsto.

Ipak, ne vrti se sve samo oko snage. Novi superautomobil odlikuje druga generacija Aerodinamica Lamborghini Attiva (ALA) sistema aktivne aerodinamike. ALA 2.0 može da menja aerodinamičko opterećenje da bi se ostvario željeni vertikalni aerodinamički pritisak ili smanjen čeoni otpor vazduha, u zavisnosti od uslova u vožnji. Ovaj sistem, uz pomoć serije zakrilaca, može da se aktivira za manje od 500 milisekundi. Na prednjem delu, kada je ALA deaktivirana, zatvoreni zakrilci pomažu generisanju vertikalnog aerodinamičkog pritiska. Kada se sistem aktivira, a zakrilci se otvore, smanjuje se otpor vazduha, što obezbeđuje efikasnije dostizanje visokih brzina.

Ista stvar se odnosi na zadnji deo. Kada je ALA deaktivirana, zadnji zakrilci se zatvaraju, dozvoljavajući zadnjem krilu da funkcioniše u maniru tradicionalnog fiksnog krila. Kada se ALA uključi, zakrilci se otvaraju povećavajući otpor pri visokim brziama. Zadnji deo takođe karakteriše unutrašnji tunel koji usmerava vazduh levo ili desno. U zavisnosti smera krivine, ALA može da se aktivira na desnoj ili levoj strani krila, doprinoseći povećanje vertikalnog aerodinamičkog pritiska i prijanjanja kada je to potrebno, redukujući ugao upravljanja i poboljšavajući upravljivost.

Startna cena SVJ-a iznosi 517.700 dolara a prve isporuke počinju početkom 2019. Cena uključuje Apple CarPlay a Lamborghini će proizvesti samo 963 jedinice, od kojih će 63 biti u vidu komemorativnog SVJ 63.

 

(502)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments