1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Herbert Dis primio beleške o posledicama dizelgejta 4 dana pre izbijanja skandala
Herbert Dis primio beleške o posledicama dizelgejta 4 dana pre izbijanja skandala
1

Herbert Dis primio beleške o posledicama dizelgejta 4 dana pre izbijanja skandala

199
1
Podelite sa prijateljima:

Šef VW grupe, Herbert Dis, dobio je memorandum u kojem se kompanija upozorava da bi mogla da se suoči sa zakonskim merama u SAD u vezi sa lažirajućim softverom, i to samo nekoliko dana pre nego što je skandal izbio.

Bivši zaposleni u Volkswagenu je javnom tužiocu u Brunzviku u Donjoj Saksoniji rekao da je napisao takozvani „one-pager“ (kratka prezentacija na jednoj stranici) 13. septembra 2015., rekavši da je Volkswagen izgubio sav kredibilitet kod američkih vlasti, kao i da će biti krivično gonjen, saopštio je nemački NDR.

Dotični zaposleni je dalje svedočio da je dokument dao Disu lično, 14. septembra 2015. Američke vlasti su obelodanile kršenje zakona od strane VW grupe 18. septembra 2015.

Volkswagen je izvestio da ga je skandal koštao više od 27 milijardi dolara u kaznama i poravnanjima.

Viši menadžment kompanije, koji je negirao da je uradio bilo šta loše, ispitali su inspektori iz Brunzvika, blizu sedišta Volkswagena, da bi otkrili da li je kompanija prekršila pravila vezana za obelodanjivanje informacija.

Dis, koji je bio šef Volkswagen marke u to vreme, postao je generalni direktor grupe u aprilu ove godine.

Kancelarija tužioca nije bila dostupna za komentar.

Portparol Volkswagena je saopštio da je kompanija dobila pristup dokumentima u vezi sa slučajem tek nedavno, dodavši da do sada nije došlo do novih otkrića. On je rekao da je neprikladno koristiti lične izjave iz dokumenata i komentarisati ih, dodavši da Dis, predsednik Volkswagenovog nadzornog odbora, Hans Diter Peč i bivši generalni direktor, Martin Vinterkorn, neće davati bilo kakve komentare povodom tekuće istrage.

Nemački magazin, Der Spiegel, prošle nedelje je izvestio da je Dis bio prisutan na sastanku 27. jula 2015., kada su glavni inženjeri i izvršni menadžment diskutovali o tome kako da se izbore sa američkim organima, koji su pretili zabranom Volkswagenovih automobila zbog prekomernog zagađivanja.

U dokumentu odbrane, koji je podnet sudu u Brunzviku u februaru, kojeg je video i Rojters, Volkswagen je saopštio da je Peč, koji je bio šef finansija VW-a u to vreme, 14. septembra 2015. sugerisao da postoji potencijalan finansijski rizik u vidu regulatornih kazni vezanih za emisiju izduvnih gasova od oko 150 miliona evra.

VW je u svoju odbranu izjavio da iz razloga što je interna procena bila tako mala, verovalo se da će troškovi biti pokriveni sa do tada odvojenim sredstvima, i da nije bilo potrebe za dodatnim informisanjem investitora u vezi sa potencijalnim posledicama skandala.

Kompanija je takođe saopštila da dokumenti koje je tužilac otpečatio nisu promenili njen stav da je menadžment reagovao odgovorno i da u to vreme nisu pretpostavljali da će američke vlasti primeniti takvo kažnjavanje „bez presedana“.

Izvor: Reuters

(199)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Kompanija je takođe saopštila da dokumenti koje je tužilac otpečatio nisu promenili njen stav da je menadžment reagovao odgovorno“ ??? Managnet VW-a je delovao „odgovorno“? Zato što je „u najboljoj veri“ dao potpuno pogrešnu procenu troška kazni koji će ih zadesiti zbog otkrovanja najveće prevare u istoriji auto industrije koju su oni realizovali uz učešće Bosch-a? Zar „dobra vera“ i „odgovornost“ ne podrazumeva zapravo poslovanje bez prevare ? „Zabole“ me što su „sje.ali“ sebe (i za isplaćenih 27 milijardi ), ali, šta je sa onih 10-ak miliona kupaca van USA koji su dobili „falš robu“? Šta je sa ostatkom auto… Pročitaj više »