1. Home
  2. Prezentacije
  3. Bugatti Divo – 5 stavki koje ga čine ekstremno fascinantnim
Bugatti Divo – 5 stavki koje ga čine ekstremno fascinantnim
0

Bugatti Divo – 5 stavki koje ga čine ekstremno fascinantnim

9.34K
0
Podelite sa prijateljima:

Bugatti je debitovao sa fascinantnim modelom Divo, na Pebl Bič „Concoursu“, konačno stavivši tačku na brojne „tizere“, koji su započeli još u julu.

Ovaj atraktivni hiperautomobil je preuzeo pogonsku jedinicu od Chirona, što znači da isporučuje 1.500 ks (1.118 kW). Maksimalna brzina mu iznosi preko 380 km/h, a cena je još „vrtoglavija“ – 5 miliona evra.

Nije tajna da su Bugattijevi inženjeri imali za cilj da poboljšaju vozne osobine u odnosu na Chiron. Divo je u tome uspeo. Radilo se na gotovo svakom spoljnjem aspektu automobila, tako da je kreirana skoro potpuno nova arhitektura. Ipak, prednji deo je zadržao karakterističnu masku hladnjaka, uz očigleno uži „nos“. Nova forma za posledicu ima transformaciju svetala u vertikalnu orijentaciju, sa dodatim ventilacionim otvorima. Tu je i veliki prednji spojler, koji je integralni deo novog aero paketa.

Zadata tema se nastavlja sa krovom, koji je dizajniran tako da formira NACA vazdušni kanal, da bi se bolje slao neophodan vazduh do masivnog W16 motora. Novi aktivni spojler počiva na zadnjem delu, i 23 odsto je širi od Chironovog krila. Naravno, funkcioniše i kao vazdušna kočnica. Novi zadnji difuzor pomaže Divu da bude „zalepljen“ za asfalt.

Bugatti je odstranio nešto od materijala za zvučnu izolaciju i dodato je poklopac međuhladnjaka od ugljeničnih vlakana, kao i lakše točkove. Pretinci za odlaganje raznih stvarčica unutar kabinskog prostora, takođe su odstranjeni, a jednostavniji audio uređaj je zamenio standardni.

Međutim, pored fascinantne pojave i ogromne snage, postoji još nekoliko stvari koje ovaj automobil čine ekstremno posebnim:

„Downforce“ veći od Chironovog za 90 kilograma

Napredni aerodinamički paket Diva ne samo što izgleda sjajno, već pruža dodatnih 90 kilograma vertikalnog aerodinamičkog pritiska u odnosu na Chiron. Sveukupno, Divo rapolaže „downforceom“ od 455 kilograma. Međutim, sa svim dodatnim aerodinamičkim elementima, Divo je 34 kilograma lakši od modela na kojem je (dovoljno) baziran. Bugatti nije objavio tačnu masu, ali bi ona trebalo da iznosi 1.941 kilogram).

Može da izvuče 1,6 G lateralnog ubrzanja

Više vertikalnog aerodinamičkog pritiska znači i snažnije bočno ubrzanje. Divo može da postigne 1,6 G. Doduše, to je tek nešto više od Chirona (1,5 G). Međutim, tih dodatnih 0,1 prave veliku razliku, koja se očitava u čak osam sekundi bržem krugu na stazi Nardo.

Maksimalna brzina ograničena na 380 km/h

Jasno je da je maksimalna brzina Diva manja od Chironove, koji može da pojuri do 420 km/h. Jedan od razloga je dodatna aerodinamika i vertikalni aerodinamički pritisak veći za 90 kilograma. Međutim, Divo je bolji sprinter, jer mu je do „stotke“ potrebna jedna desetinka sekunde manje.

Cenovna etiketa – 5 miliona evra

Sa cenom od 5 miliona evra, Bugatti Divo je jedan od najskupljih automobila na tržištu. Za čak 2,4 miliona evra je skuplji od Chirona a 3,5 miliona od Veyrona Super Sport. Pored performansi, ograničena serija ga čini još ekskluzivnijim, a samim tim i skupljim.

Biće proizvedeno samo 40 primeraka (svi su rasprodati)

Ko god da je pomislio da proda babino i dedino imanje i kupi ovaj automobil, bolje da od te ideje odustane. Biće proizvedeno samo 40 primeraka a svi su unapred pronašli kupce.

 

 

 

 

 

(9338)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments