1. Home
  2. Vesti
  3. Suzuki nadmašio profitnu stopu BMW-a
Suzuki nadmašio profitnu stopu BMW-a
1

Suzuki nadmašio profitnu stopu BMW-a

361
1
Podelite sa prijateljima:

Svaki menadžer će vam reći da se novac ne zarađuje kada prodate proizvod već kada ga kupite odnosno proizvedete. Kratko i jasno – profit se najefikasnije pravi tako što se troškovi održavaju niskim.

Američka revizorska i konsultantska kompanija Ernst&Young, svake godine prikuplja informacije o profitnoj margini koju ostvaruje šesnaest najvećih proizvođača automobila. Na toj listi je redovno pobeđivao BMW, ali trgovinski rat između Amerike i Evrope je povećao troškove nemačkog proizvođača vozila, tako da je profitna margina BMW-a sada „samo“ 11,4%.

Mnogi proizvođači bi bili oduševljeni takvom cifrom, ali ne i Suzuki koji je izbio na prvo mesto sa 11,8%. Japanski gigant uživa u velikoj popularnosti na azijskim tržištima, posebno u Indiji gde je radna snaga izuzetno jeftina. Zajedno sa kineskim tržištem, Suzuki se ove godine može pohvaliti rastom profita za 68%.  Iza Suzukija i BMW-a su se našli Daimler i Volkswagen sa po 6,5%.

Ono šta takođe treba spomenuti je da je Suzuki nadmašio kompaniju iz Minhena tek u trećem tromesečju ove godine dok su Nemci i dalje prvi ako pogledamo celu 2018. godinu.

Ernst&Young takođe sprovodi istraživanje za samo 16 najvećih proizvođača pa se pretpostavlja da bi u protivnom na prvom mestu završio neki od proizvođača ekskluzivnijih vozila, kao što su Porsche ili Ferrari.

(361)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

A, šta kupci Suzukija od toga imaju ? Od te visoke profitne stope? Imaju Vitaru 1,6 SE za 19.050 € sa petostepenim menjačem ? A taj menjač će vitara i posle redizajna da zadrži uz 1,0 turbo, kao što ga ima i „New Baleno“ 1,0 turbo za 15.800 € ili novi suzuki Elegance za 15.900 €?
Eto odgovora gde je delom koren ta visoke profitne stope.
A korišćenje zastarelog petostepenog menjača je samo jedna od pozicija na kojoj suzuki bezobrazno štedi i guli kožu kupcima.