1. Home
  2. Vesti
  3. Lincoln nikada skuplji i ekskluzivniji
Lincoln nikada skuplji i ekskluzivniji
0

Lincoln nikada skuplji i ekskluzivniji

339
0
Podelite sa prijateljima:

Pre samo pet godina Lincoln se nalazio na samrti. Prodaja od 81.694 vozila je bila dovoljna tek za 0,5% tržišnog učešća, a tadašnji prvi čovek Forda Alan Mulali nije krio da nema želju da se takmiči i u premijum klasi.

Na sreću Lincolna, Mulali se uskoro penzionisao, a novi predsednik Forda Mark Fild je odlučio da investira dodatne sume novca. Od tog trenutka Lincoln je privukao oko 30.000 novih kupaca i sada je spreman za sledeću stepenicu u povratku na puteve stare slave.


Za početak, po prvi put u svojoj istoriji kompanija ima proizvod sa cenom višom od 100.000 dolara. Ironično pošto vlasnik marke Lincoln, kompanija Ford već ima nekoliko takvih proizvoda (GT košta oko 450.000 dolara, a za F-450 Limited je potrebno izdvojiti oko 101.000 dolara).

Najskuplji novi Lincoln u istoriji je bio Continental Mark II iz 1956. i 1957. godine koji bi kupca, ako uračunamo inflaciju, koštao oko 90.000 dolara. Dakle, ova cifra se odnosi na jednaku kupovnu moć dolara iz vremena kada je model predstaljen sa ovom današnjom.

Kompanija je nedavno predstavila ponudu za 2019. godinu, a vrh ponude ponovo čini Navigator. Ovaj veliki terenac prolazi kroz drugu mladost sa rastom prodaje od čak 80% posle prvih sedam meseci ove godine. Dok osnovni model košta pristupačnih 74.500 dolara, najskuplji Navigator Black Label u produženoj L verziji iznosi 100.890 dolara. To je i dalje za 700 dolara manje nego glavni rival Cadillac Escalade ESV Platinum pa će dva terenca sigurno voditi veliku borbu.

Druga velika promena se odnosi na prodajne salone. Kroz istoriju Lincoln ih je uglavnom delio sa još nekoliko Fordovih divizija kao što su Mercury i na kratko Edsel, ali otkada su one ugašene kompanija je uglavnom prodavala svoje modele zajedno uz primerke velikoserijske marke, odnosno u Fordovim salonima.

Lincoln želi da promeni takav trend i sada poziva sve svoje dilere da postanu samostalni. Broj prodajnih salona trenutno iznosi oko 150, a oko polovine njih prodaje i značajno jeftinije modele iz Fordove game, kao što su na primer Fiesta, Focus i EcoSport.

Lincoln se nada će svi dileri postati samostalni najkasnije do 2021. godine, a u zamenu nudi značajnu finansijsku kompanzaciju za svako prodato vozilo. Oni saloni koji prodaju i Fordove modele neće biti u stanju dobiju skupocene Black Label modele na kojima je profit najveći.
Lincoln ima velike planove.

Pored dva automobila (MKZ i Continental), tokom sledeće godine na tržište se vraća i veći Aviator krosover dok će MKX promeniti ime u Nautilus. Zatim bi trebao da stigne i naslednik MKC-a pod Corsair oznakom.

Zoran Tomasović

(339)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments