1. Home
  2. Prezentacije
  3. Audi predstavio konceptni superautomobil PB18 e-tron EV (Video)
Audi predstavio konceptni superautomobil PB18 e-tron EV (Video)
2

Audi predstavio konceptni superautomobil PB18 e-tron EV (Video)

546
2
Podelite sa prijateljima:

Predstavljen je novi konceptni, električni superautomobil koji je najavljen kao vesnik naslednika današnjeg modela Audi R8, druge generacije.

Raskošan kupe je predstavljen na manifestaciji Concours d’Elegance koja se upravo održava na Pebl Biču. Otuda se u nazivu modela nalazi oznaka PB18. Koncept je razvijen zajedničkim naporima članova dizajenrskog i inženjering tima novoformiranog ogranka Audi Design Loft, Malibu, Kalifornija, i Audi Sport in Neckarsulm, Nemačka. Tvorci koncepta su ga nazvali vizijom “visoko performantnog superautomobila sutrašnjice”.

Pored uloge vesnika izgleda budućih superautomobila marke Audi, koncept koji raspolaže sa oko 770 konjskih snaga i pogonom na sve točkove, nagoveštava planove marke koji se kreću ka usvajanju tehnologije čvrstih baterija, kao jednog od načina da se drastično smanji težina i unapredi konstrukcija novih e-tron pulena. Zahvaljujući tome, kao i karoseriji izrađenoj od aluminijuma, plastike ojačane ugljeničnim vlaknima i drugim kompozitima plastike, PB18 e-tron će biti težak manje od 1.550 kilograma.

Dizajnerska rešenja

Audi PB18 e-tron se u dizajnerskom smislu nadovezuje na stil koji je prvi put prezentovan na Salonu automobila u Frankfurtu, prošle godine, kroz predstavljanje koncepta Audi Aicon. Prošireni kokpit integriše zadnja bočna i centralno staklo sa zadnje strane, koketirajući sa shooting brake stilom.

Ključni stilski elementi se odnose na prednji deo vozila kojim dominira osmougaona maska hladnjaka sa velikim usisnicima vazduha, kao i svetlosne grupe koje koriste lasersku tehnologiju. Upečatljivi su i elementi prednjeg odbojnika sa aerodinamičkim svojstvima.

Bokove koncepta krase široki lukovi iznad prednjih točkova, veoma široki pragovi i kanali za hlađenje u prednjoj ivici zadnjih točkova. Ekstremno širok trag točkova dodatno je naglašen impozantnim točkovima od 22 inča, koje krase osam asimetričnih krakova, čime podsećaju na turbo kompresor. Na konceptu se nalaze mešoviti pneumatici, na zadnjoj osovini šire kontaktne površine sa podlogom.

Zadnji kraj vozila krasi prilagodljivi spojler, svetlosne grupe koje se prostiru celom širinom koncepta, visoko postavljen difuzor, kako bi se popravile aerodinamičke performanse tokom ekstremnih vozačkih seansi.

Veza sa prošlošću

Dok je još  bio u razvojnoj fazi, PB18 je nosio oznaku Level Zero. Audi PB18 e-tron ne koristi najsavremenije funkcije autonomne vožnje, kako bi se udovoljilo zahtevima puritanaca.

Primena sistema potpuno elektronski kontrolisane funkcije upravljanja, gasa i kočnica, omogućila je proizvođaču da instalira svoju poslednju viziju dizajna kokpita koja dozvoljava da se vozačevo sedište, kao i centralna konzola pozicioniraju na dva načina: sa leve strane (klasično rešenje) ili cntralno (klasično rešenje kod trkačkih automobila).

Audi navodi da je ideja varijabilnog kokpita delom inpirisana pobedničkim modelom marke R18 e-tron quattro LMP1, sa staze na Le Manu. 

“Želimo da vozaču ponudimo dvostruko iskustvo, pored standardnog još i ono koje mogu da pruže samo trkački automobili kakav Audi R18 jeste,” kaže Gael Bjuzin, rukovodilac odeljenja Audi Design Loft. “Zato smo razvili takav enterijer, uklopiv spram idealne vozačke pozicije koja se nalazi u sredini. Ipak, želeli smo da modelu PB18 e-tron podarimo i visoku dozu svakodnevne upotrebljivosti, ne samo za vozača, već i za saputnika.”

Audijev koncept poseduje sledeće gabarite: 4.530; 2.000 i 1.150, sve u milimetrima, sledećim redom: dužina; širina i visina. Na taj način, PB18 e-tron je duži za 100, širi za 60 i niži za 90 milimetara od aktuelnog modela R8. Međuosovinski razmak mu je takođe duži od pomenute perjanice među ingolštatskim superautomobilima, i to za 50 milimetara.

Audi je uspeo da daruje ogromnu dozu upotrebljivosti ovom konceptu tako što je izostavio primenu kompleksnog pogonskog sklopa. Zapremina prtljažnika iznosi odličnih 470 litara.

Pogonski sklop modela Audi PB18 e-tron 

Audi PB18 e-tron pokreće triling elektromotora. Jedan je montiran za pogon točkova prednje osovine a on isporučuje oko 205 konjskih snaga. Preostala dva su instalirana na točkovima zadnje osovine. Ovaj par motora isporučuje po nešto više od 235 konjskih snaga svakom točku ponaosob.

Kombinovana snaga pogonske grupe iznosi oko 680 “konja”, ali je tu cifru moguće podići i na nivo od oko 770 konjskih snaga, zahvaljući overboost funkciji, koja je aktivna u kratkim vremenskim intervalima. Kada je funkcija aktivna, automobil poseduje nestvaran odnos snage prema težini. Ona tada iznosi preko 510 kojskih snaga po toni mase vozila. Maksimalni obrtni momenat iznosi 830 njutn metara.

Čisto poređenja radi, najsnažnija verzija modela R8 koristi V10 atmosferski motor zapremine 5,2 litre koji isporučuje preko 605 konjskih snaga, uz 560 njutn metara obrtnog momenta.

Sve navedeno omogućava modelu PB18 e-tron da sprint iz stanja mirovanja do “stotke” obavi za trunku duže od dve sekunde. Proizvođač nije naveo maksimalnu brzinu koncepta, ali je ipak potvrdio da je ona viša od 300 kilometara na sat.

Audi obećava visoke nivoe energetske efikasnosti, pre svega zahvaljujući upotrebi novog Sistema za rekuperaciju energije koja se oslobađa tokom kočenja. Boljim karakteristikama centra gravitacije doprinosi i koncept prema kome je kabina izmeštena maksimalno ka napred (cab-forward), nalik onome što je već viđeno kod današnjeg modela R8.

Elektromotori energiju dobijaju iz vodeno hlađene čvrste baterije koja poseduje kapacitet 95kWh. Baterija je postavljena ispod prtljažnika, a trebalo bi da poseduje dovoljno deponovane struje da bi obezbedila autonomiju vozila od 500 kilometara, i to prema novouvedenim, strožim WLTP standardima. Toplo preporučujemo da pročitate analizu u vezi sa implikacijama uvođenja ovih standarda na automobilsku industriju u celini.

Zbog svoje kompatibilnosti sa mrežom od 800 volti, PB18 e-tron bi trebao da bude u stanju da za samo 15 minuta bude izvršena dopuna baterija, prema navodima proizvođača. Pored toga, dopuna baterija se može vršiti i bežičnim putem.

Kao svojevrsna veza sa aktivnostima koje Audi ima u motosportu, PB18 e-tron koristi sistem ogibljenja inspirisan trkačkim modelom quattro LMP1.

Na kraju, preporučujemo vam da pogledate i kratak promotivan video klip, iznad.

AutoRepublika

(546)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Ljubisa

Avangarda