1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen prozvao ostale proizvođače dostavnih vozila
Volkswagen prozvao ostale proizvođače dostavnih vozila
5

Volkswagen prozvao ostale proizvođače dostavnih vozila

2.93K
5
Podelite sa prijateljima:

Nemačka firma kaže da dotični bezbednosni sistem može sprečiti do 2.500 sudara godišnje.

Volkswagen je prozvao ostale proizvođače dostavnih vozila što su propustili da u svoje modele instaliraju autonomni sistem kočenja.

Ovaj sistem, skraćeno „AEB“, podrazumeva automatsko kočenje bez učešća vozača, ukoliko senzori na vozilu detektuju neposrednu opasnost od sudara. Sistem je dizajniran tako da prevenira incidente pri niskim brzinama, posebno „čukanja“ u gradskim uslovima, do kojih najčešće dolazi zbog odvlačenja pažnje vozača, ali i da u najmanju ruku redukuje negativne efekte sudara pri visokim brzinama.

Osiguravajuća kuća koja se bavi i testiranjem, Thatcham Reserach, etiketirala je ovu tehnologiju kao „verovatno najvažniji izum u oblasti bezbednosti još od sigurnosnih pojaseva“.

Po Volkswagenu, instalacija sistema na svim komercijalnim vozilima u Velikoj Britaniji, mogla bi da spreči čak 2.500 sudara i oko 350 smrtnih slučajeva i teških povreda godišnje.

Kompanija takođe tvrdi da u okviru tržišta putničkih automobila, ova tehnologija ima potencijal da redukuje incidente u saobraćaju za 38 odsto i spasi 1.000 života u narednoj dekadi.

Karl cu Dona, direktor Volkswagen komercijalnih vozila kaže: „Mi smo ponosni što smo vodeći u segmentu sa standardnim AEB-om u kompletnoj gami naših vanova. Na taj način obezbeđujemo da naši klijenti rasplažu najbezbednijim i najpouzdanijim komercijalnim vozilima.

„Sistem autonomnog kočenja znači podizanje bezbednosti na viši nivo, manje saobraćajnih incidenata, a samim tim i manje flotne troškove i manje vremena kada su vozila van pogona. Da ne govorimo o potencijalu spasavanja života.  Ovo su ciljevi od vitalnog značaja za svakog proizvođača vozila.“

Metju Ejveri, direktor testnog centra Thatcham Researcha je dodao: „Sa rastućim brojem incidenata iz godine u godinu u koje su uključena dostavna vozila, dokazana sposobnost AEB-a da izbegne ili ublaži sudare, ne bi trebalo da se ignoriše.“

 

(2926)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Otkuda najvećim prevarantima u istoriji auto industrije moralno pravo da oni prozivaju druge za bilo šta?

Renault Terminator

Kad to kaze VW Das Garbage Car??…Pitam se samo gdje moralna granica,da li je uopste ima u VW.Znaci dno-dna.Katanac na fabriku i spasite covjecanstvo.

Moronov drug

Mogli bi malo da se pozabave korozijom na tim krafterima, za promenu.

Mad Max

Kakav sulud sistem, suluda zamisao VW…. Zamisli, pođem u preticanje, i u krivinii „snimi“ štoplampe pogrešnog vozila – onoga što ga pretičem i eto teškog belaja…..
Da on koči umesto mene kad mu se prohte, i to na krščićima….. svašta.
Pa još ne mogu da naprave automatiku za gašenje dugog svetla kako valja. Često zaslepi nekoga bezobzirno.

moron

Pa, lepo ti piše u upustvu za upotrebu u kojim slučajevima taj „sustav“ može da „zgriješi“ … Rekao bih, inače, da ih potencijalno ima baš dosta.
Ali, ako se držiš tih uputa, a kola držiš u garaži, bezbedan si …