1. Home
  2. Sport
  3. Fantastični Duca Borković vodeći u generalnom plasmanu (izveštaji s obe trke)
Fantastični Duca Borković vodeći u generalnom plasmanu (izveštaji s obe trke)
3

Fantastični Duca Borković vodeći u generalnom plasmanu (izveštaji s obe trke)

160
3
Podelite sa prijateljima:

I TRKA

Borković ponovo na krovu Evrope. Sa 12. mesta u Holandiji do vođstva u generalnom plasmanu.

Najbolji srpski automobilista osvojio šesto mesto u Asenu na prvoj trci petog vikenda TCR Evropa šampionata.

Najbolji srpski automobilista, Dušan Borković, ponovo je izbio na čelo generalnog plasmana TCR Evropa šampionata, pošto je na prvoj trci petog trkačkog vikenda u Holandiji zauzeo šesto mesto i osvojio novih osam bodova. On je na prvom mestu prestigao dosadašnjeg lidera Mikela Askonu i sa 119 bodova je posle prve trke imao tri više od drugoplasiranog Nađa i pet od trećeplasiranog Španca Askone.

Vozač NIS Petrol tima u saradnji sa Target Competition timom u svom automobilu Hyundai i30 N sa brojem 62, prvi put u karijeri takmičio se na stazi u Asenu u Holandiji. U prvom delu kvalifikacija bio je šesti čime je izborio pravo učešća u drugoj rundi.

Nažalost, dobio je kaznu zbog navodne vožnje van staze, pa mu je poništen najbolji krug i dodeljena mu je 11. pozicija na startu. Ducinim mukama tu nije kraj, pošto je zbog kazne s prošle trke u Mađarskoj pomeren za još tri mesta, pa je po rasporedu na prvoj trci trebalo da startuje kao 14, u konkurenciji 22 vozača.

Ipak, nakon uloženih prigovora, organizator je priznao da je pančevački as ostvario sedmo najbrže vreme i doneo konačnu odluku da Borković prvu trku, zbog kazne s Hungaroringa započne s 10. mesta, a nedeljnu, zbog inverzivnog poretka, sa četvrte pozicije.

Buran start i snažan udarac koji je pretrpeo od Kroesa, onemogućio je Ducu da se probije napred i izgubio je dve pozicije. Punih pet minuta Borkovića je kočio Deni Kroes, što je dovelo do toga da se grupa vodećih takmičara poprilično odvoji.

Međutim, do izražaja je došlo Borkovićevo strpljenje, a kada je napokon preskočio prvog konkurenta, krenula je savršena trka za našeg jedinog predstavnika u prestižnom planetarnom šampionatu.

Nije mnogo prošlo kada je Borković fantastičnim manevrom iza sebe ostavio još dva konkurenta, među kojima i vodećeg u generalnom plasmanu Mikela Askonu. Nije se tu zaustavio srpski šampion, koji je nedugo zatim obišao i Paulsena i izbije na osmo mesto.

Na manje od pet minuta do kraja trke Borković je prestigao još jednog velikog rivala u borbi za titulu, Džoša Fajlsa i tako ponovo popravio plasman. Ušlo se u poslednji krug, a Borković je krenuo u poslednju poteru za Maksimom Potijem, koga je veličanstvenom vožnjom pre prolaska kroz cilj obišao i tako došao do šestog mesta.

„Znao sam da će biti izuzetno teško, jer su me pred kvalifikacije zaplašili kaznom zbog skraćivanja staze, pa sam vozio pažljivije, ali i sporije na kvalifikacijama. Na kraju su me i kaznili, ali kada sam tražio dokaz, nisu imali kud nego da priznaju moje sedmo mesto, odnosno deseto zbog kazne iz prošle trke. Srećan sam i izmenadjen što su uvazili našu žalbu. Na startu stvarno nisam imao sreće, udarili su me dvojica vozača, ali sam posle ušao u odličan ritam i po vožnji sam imao rezultat za prva tri mesta. Nažalost, na ovako teškoj stazi gde sam bio sporiji od drugih na pravcima, nisam uspeo sve da ih obiđem. Vodim u generalnom plasmanu, ali sada mi je Nađ prišao na tri boda, a Askona je na minus pet, pa šampionat postaje sve zanimljiviji. U nedelju startujem sa četvrtog mesta i bilo bi jako lepo da se popnem na podijum i učvrstim se na čelu šampionata. Motiv će mi biti ogromna podrška navijača širom Evrope, pre svega iz moje Srbije i mog Pančeva. Uz pomoć sponzora i celog tima, verujem u još lepše vesti iz Holandije“, rekao je Borković posle prve trke.

Druga trka petog vikenda šampionata TCR Evropa je vožena u nedelju u 11 sati, uz direktan prenos na RTS 2 i Sport klubu 1. Borković startuje sa četvrtog mesta čime umnogome povećava izglede da učvrsti prvu poziciju u TCR Evropa šampionatu.

Poslednja dva trkačka vikenda na programu su u septembru u Monci, odnosno oktobru u Barseloni.

II TRKA

Borković ostao na vrhu Evrope posle trećeg mesta i podijuma na drugoj trci u Holandiji

Najbolji srpski automobilista posle pet trkačkih vikenda vodi u generalnom plasmanu TCR Evropa šampionata.

Najbolji srpski automobilista Dušan Borković posle pet trkačkih vikenda TCR Evropa šampionata vodi u generalnom plasmanu, nakon što je na drugoj trci u holandskom Asenu osvojio treće mesto i ponovo se popeo na podijum u jednom od najjačih svetskih šampionata.

Borković sada ima 134 boda, dva više od Španca Mikela Askone, koji je na ovaj vikend došao kao prvoplasirani. Treće mesto u generalnom plasmanu zauzima Mađar Danijel Nađ sa 114 bodova.

Vozač NIS Petrol tima u saradnji sa Target Competition timom u svom automobilu Hyundai i30 N sa brojem 62, zahvaljujući sedmom vremenu u kvalifikacijama i inverzivnom poretku najbolje desetorice za drugu trku, startovao je iz drugog reda, sa četvrtog mesta, u konkurenciji 22 vozača.

Kao i na prvoj trci, viđen je uzbudljiv start u kom je Borković za trenutak pao na šesto mesto, ali je već posle par krivina povratio svoju startnu poziciju. Potpuno neshvatljiv momenat odigrao se nedugo posle starta kada je Borkovićev klupski kolega Rihard ušao u duel s našim šampionom, prilikom čega je oštetio Ducin automobil, ali i pokrenuo istragu organizatora trke.

Izletanje sa staze pobednika subotnje trke Danijela Nađa prouzrokovalo je izlazak sigurnonog vozila na stazu, pa je dobar deo trke protekao bez preticanja. Prethodno je doskorašnji lider šampionata Mikel Askona zahvaljujući odličnom startu izbio na drugo mesto, što mu je garantovalo povratak na čelo generalnog plasmana.

Borković je u završnicu trke ušao sa oštećenim automobilom, pa nije uspevao da obiđe Paulsena tako lako i uključi se u borbu za svoju četvrtu ovosezonsku pobedu. Brojne Borkovićeve pokušaje iskoristio je Belgijanac Poti, koji je sa petog mesta opasno pretio.

Strpljenje, ali i fantastična vožnja napokon su se isplatili Borkoviću nepuna dva minuta do poslednjeg kruga, kada je uspeo da prestigne Paulsena i osigura sebi još jedan podijum ove sezone, ali i ostanak na prvom mestu u šampionatu.

„Nije loše. Treće mesto i još jedan podijum na kraju. Ne mogu da budem zadovoljan startom, opet sam izgubio nekoliko pozicija, da bih se onda zaglavio iza Paulsena. Nisam očekivao da ću imati toliko problema sa svojim klupskim kolegom Rihardom, s obzirom na to da se borim za šampionat, a on za 10. mesto. Jednom me je i udario, jednom sam i ja njega kad je na mene naleteo otpozadi Nađ. U jednom trenutku me je obišao, ali znao sam da ću da mu vratim, što sam i učinio u sledećem krugu. Onda sam došao iza Paulsena, za koga sam znao da ga neću uopšte s lakoćom obići jer je odličan defanzivac. Nisam želeo da rizikujem, ali brinulo me je što moj glavni konkurent Askona odmiče, pa sam znao da moram da obiđem Paulsena kako znam i umem. To sam u finišu i uspeo, a zatim i napravio razliku, međutim, nije bilo vremena da i prvu dvojicu prestignem. Vodim u generalnom plasmanu, sledi nam Monca, koja nije idealna za moj auto. Posle ovog vikenda moram da budem zadovoljan, dobro se borim i nadam se da su navijači, moja Srbija i moje Pančevo ponosni. Zahvaljujem se članovima tima i sponzorima, s kojima idem po nove uspehe na poslednja dva vikenda“, rekao je Borković posle nedeljne trke.

Sledeći trkački vikend biće održan na legendarnoj stazi Monca u Italiji, 22. i 23. septembra, dok je završnica sezone zakazana za 20. i 21. oktobar u Barseloni.

(160)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Moronov drug

Prva rečenica iz teksta prosto iritira, bez obzira što veoma cenim dostignuća gospodina poslanika.
Zainteresovan sam za temu, ali ne želim da čitam PR saopštenja. Ako Vas mrzi da sami napravite objektivan tekst, prepišite sa nekog objektivnog portala, specijalizovanog za auto sport.

Mad Max

Pa dobro… On je sad IN fazon, šta da se radi. Gospodin Duca je pokupio sve pare autosporta, pa nama ostalima ostaje da hvatamo bajate mrvice.
On realno živi kao da je iz Švajcarske….. Snašao se čovek, pljunuo na obraz i živi bajno…..

Zvezdan Božinović

Da, zaista, počelo je i mene da iritira…