1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Istraživanje: Šta ima najveći značaj za kupca kada bira nov automobil?
Istraživanje: Šta ima najveći značaj za kupca kada bira nov automobil?

Istraživanje: Šta ima najveći značaj za kupca kada bira nov automobil?

490
4
Podelite sa prijateljima:

Tesna većina američkih državljana se protivi od predlogu Trampove administracije da se izmene savezni standardi u pogledu potrošnje goriva i štetnih emisija određenih vozila, pokazuju rezultati jedne ankete.

Međutim, jedno drugo istraživanje je došlo do još interesantnijeg otkrića. Naime, ispitanici su otkrili da na odluku o kupovini novog automobila, mnogo veći uticaj imaju recenzije automobilskih novinara i bezbedonosne ocene od ekonomičnosti jednog vozila.

Studiju je organizovao i sproveo Morning Consult, u periodu od 10. do 12. avgusta, a uzorak je obuhvatio 2.202 odrasle osobe nastanjene u SAD. Njihovi odgovori su ukazali na značaj deklarisane potrošnje goriva vozila, ali je veći broj ispitanika indikovao da im više znače, u smislu odluke o kupovini, ono što automobilski novinari iznesu u testovima vozila. Pored toga, učesnici studije su navele praktičnost četvorotočkaša kao izuzetno važnu, a zatim i ocene na testovima bezbednosti.

Na pitanje koji bi to bili faktori koji bi ih kao kupce odvratili od želje za kupovinom određenog automobila, čak 60% se izjasnilo da bi to definitivno bile loše ocene u novinarskim testovima, dok je njih 44% kao glavni razlog navelo visoku potrošnju u odnosu na konkurentske modele.

Briga oko eventualno loših rezultata na testovima sudara, mogla bi da bude razlog za 58% ispitanika da odustane od kupovine novog ljubimca na točkovima. Zapaženo je da su stariji vozači skloniji tome da veći ponder u odlučivanju, dodele upravo faktoru aktivne i pasivne bezbednosti.

Iako je energetska efikasnost vozila ocenjena kao manje bitna u odnosu na novinarske recenzije i bezbednosne aspekte, potrošnja goriva ostaje značajan faktor u odlučivanju. Analiza koju je pripremio i pre tri dana objavio Savez potrošača Amerike je pokazala da su skok prodaje od impozantnih 70%, ostvarili modeli koji su trošili za 15% manje goriva 2017. godine, u poređenju sa svojim pretkom iz 2011. godine.

Zarad potpune informacije, treba napomenuti da su rast prodaje doživela i vozila koja nisu napredovala u smislu energetske efikasnosti, ali se taj procenat zadržao na 50, u istom posmatranom periodu.

Cene naftnih derivata su danas niže od onih koje su važile 2012. godine, kada su dostizale rekordne vrednosti. Glorija Berkvist, potpredsednik Alijanse proizvođača automobila (Alliance of Automobile Manufacturers), ovim povodom je izjavila da su proizvođači najviše vozila sa malom potrošnjom goriva prodavali kada je galon benzina bio najskuplji, ali kako su se kupci navikavali na visoke cene goriva, kupci su ovom faktoru pridavali sve manji značaj, u procesu donošenja odluke o kupovini vozila.

Nik Lutsi, koji vodi odeljenje za električna vozila i alternativna pogonska goriva u okviru Međunarodnog saveta za čisti transport (International Council on Clean Transportation), da kupci ne zanemaruju značaj energetske efikasnosti automobila. U tom smislu, on se pozvao na istraživanje koje je sproveo Univerzitet iz Kalifornije, čiji nalazi sugerišu da kupci ne prate prognoze kretanja cene goriva tokom vremena buduće eksploatacije automobila i da im ove informacije nedostaju, kako bi bili u stanju da donesu racionalnu odluku o kupovini.

Izvor: Morning Consult

(490)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Odesza

Oprostite,ovo je velika zabluda,totalno krivo!
Treba malo preispitati situaciju,do zaključka se lako dođe i bez velikih kvazi „istraživanja“ da se izrazim vulgarno.
Činjenica o bezbednosti (sigurnosti) samog vozila je netočna,barem ne u dijelu svijeta gdje se provelo istraživanje,a to je Sjeverna Amerika, točnije SAD.Iskreno i realno uvidimo situaciju Amerikanci velikim dijelom kupuju vozila koji jako loše prolaze sam crash test.Sagledajmo malo najprodavanija vozila u Americi proteklih 10-tak godina i nijedno se vozilo ne može pohvaliti vanrednom sigurnošću već prosječnom i ispodprosječnom (lošom).
Ili da se malo našalim, pod sigurnošću se smatra „pouzdanost“…

Japanautofan

Istrazivanje govori jedno a statistika drugo. Ko je sada tu u pravu ?
Prilikom izbora kupovine novog automobila najvise uticaja ima……..hmmm…….pa žena naravno 😛

moron

Iskreno, danas da kupujem nova kola, ne znam ni koje klase bi bila (karavan, MPV ili neki crosover/SUV), ni vrste pogona (benzin/dizel), ali bi svakako imala „bezbednosnih gedžeta“. Verovatno bi presudio planirani budžet, a zbog predrasuda, neke „stvari“ bih izbegao ( npr. TSI engines svakako, možda i samu VW grupaciju generano, korejska vozila … ). Nekako je lakše kupiti kola kada nisi upućen. Kada sam 2004. godine kupovao kola, nisam imao bilo kakvih predrasuda i „probao“ sam u dužem periodu preko 10 vozila (golf, focus,C-maks,astra,fusion, mazda 6 …), dizel i benzin pogona (nisam smatrao bitnim), a ni sam ne znam… Pročitaj više »

Mad Max

Sve što više o auttomobilima znaš, teže je izabrati vozilo. Negde sam i ja satnovišta, da je možda najbolje ništa i ne znati pri kupovi novih kola, osim što treba biti vešt u trgovini, kao i sagledati sve troškove, klauzule garancije, lizinga, kredita i sl…. Inače, svako na svoj način gleda vozilo…. Na jedan način to radi profesionalni vozač, na drugi mehaničar, na treći limar, na četvrti električar – dijagnostičar. Ako se u sve to razumeš, onda si u dilemi. Možda je najbolje povesti ženu i decu, pa nek izaberu 🙂 Meni lično najviše leže vozila koja moja ekipa praktično… Pročitaj više »