1. Home
  2. Vesti
  3. U iščekivanju Peugeota 2008…
U iščekivanju Peugeota 2008…
0

U iščekivanju Peugeota 2008…

457
0
Podelite sa prijateljima:

Peugeot je napravio pun pogodak sa dva relativno novopredstavljena modela iz SUV game: 3008 i 5008, koje uprkos očiglednim razlikama u veličini i stepenu praktičnosti, proizvođač svrstava u C segment. Sada se Francuzi pripremaju da kompletiraju ofanzivu ponude krosovera, predstavljanjem najmanjeg među njima, modela 2008, čija je premijera zakazana za jesen sledeće godine. Ovo bi značilo da će se mališan sa povišenom pozicijom sedenja naći u prodajnim salonima početkom 2020. godine.

Prvo javno pojavljivanje modela 2008 će se najverovatnije dogoditi na Salonu automobila u Frakfurtu. Svojim predstavljanjem, novitet bi trebao da nastavi sa korišćenjem nove platforme koju je razvila PSA grupa, sa svojim kineskim partnerom, kompanijom DongFeng. Nova arhitektura je označena akronimom CMP – Compact Modular Platform, što znači kompaktna modularna platforma. Dizajnirana je za vozila iz nižih segmenata, a svoju premijeru će doživeti na subkompaktnom Peugeotu 208. Njega možemo očekivati premijerno na Salonu automobila u Ženevi.

Peugeot 2008 bi, prema očekivanjima trebao da bude nešto duži, ali istovremeno i lakši od aktuelnog modela, posebno imajući u vidu da je sama CMP arhitektura manje težine od ekvivalentne platforme  PF1 koju koriste trenutne generacije modela 208 i 2008, za nekih 40 kilograma.

Peugeot vredno radi na postizanju konzistentnosti u dizajnerskom izrazu. Za očekivati je značajan stepen sličnosti sa novim modelom 208, a čiji će izgled opet, biti utemeljen na veoma uspelom krosoveru 3008.

Očekujte velike promene u unutrašnjosti novajlije. Kvalitet materijala bi trebao da bude na višem nivou, dok će instrumentacioni panel predstavljati najsvežiju evoluciju kontroverzong Peugeotovog i-Cockpit rešenja. To bi podrazumevalo potpuno digitalni klaster ispred vozača, na razvijenim tržištima, verovatno i kao jedina opcija u ponudi, posebno znajući težnje francuskog proizvođača da se pozicionira kao subpremijum marka.

Gama motora će biti zasnovana na evoluciji postojeće PureTech jedinice, zapremine 1,2 litra, odnosno 400 kubnih centimetara po cilindru. Izlazna snaga ove jedinice će se prostirati u rasponu od 85 do 130 (kočenih) konjskih snaga. Boje dizel tehnologije će braniti BlueHDi jedinica zapremine 1,5 litara. Na najprestižnijim verzijama, osmostepena automatska transmisija će se naći na listi dodatne opreme, dok će slabije opremljene verzije koristiti šestostepeni ručni menjač.

Od Peugeota 2008 ne treba očekivati nešto posebno na nepristupačnim terenima. CMP platforma je razvijena na način koji pogoduje konceptu prenosa pogonske sile na točkove prednje osovine, bez opcije bilo koje vrste integralnog pogona.

Ako pogledamo malo dalju budućnosti, negde po sredini životnog ciklusa, uz standardni proces restilizacije, novi 2008 bi trebao da u paletu raspoloživih pogonskih sklopova, uključi i laku hibridnu varijantu. PSA je u ranijem delu godine već obavestio javnost da je u saradnji sa kompanijom Punch Powertrain u poslu razvoja nove hibridne platforme, koja će omogućiti korišćenje transmisije sa dvostrukim kvačilom. Ova tehnologija bi trebalo da bude dostupna kupcima subkompaktnog krosovera, negde od 2022. godine.

U međuvremenu, Peugeot će predstaviti i verziju 2008-ice sa “nultom emisijom”, koja će se suprotstaviti čisto električnoj verziji korejskoj Hyundai Koni. Šef Peugeota Žan Filipe Imparato je otkrio planove prema kojima će čisto električne verzije biti deo ponude proizvođača. Naveo je da će biti pozicionirane bliže osnovnim verzijama. “Ritam tranzicije ka hibridima i električnim vozilima neće biti ujednačen u odnosu na različite regione,” rekao je on tom prilikom.

“Vozači koji automobil koriste uglavnom za gradsku vožnju, biraće električne verzije. Oni koji godišnje prelaze 150.000 kilometara, izabraće dizel. Pogađate, prosečan kupac će birati benzinsku verziju. Svako ko bude poželeo Peugeot za sebe, imaće priliku da izabere ono što mu najviše odgovara.”

Čisto električna verzija 2008-ice će posedovati domet od oko 450 kilometara, a biće predstavljena neposredno nakon debija konvencionalnih verzija. Iz PSA grupe su stigla obećanja u pogledu predstavljanja četiri EV na CMP arhitekturi do 2021. Tipujemo na modele 2008 i 208 sa Peugeotovim oznakama, kao i DS 3 i DS 3 Crossback.

Izvor: Auto Express

Render: J.F. Hubert

 

(457)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments