1. Home
  2. Vesti
  3. Neće se Amerikanci naprodavati automobila u Turskoj
Neće se Amerikanci naprodavati automobila u Turskoj
0

Neće se Amerikanci naprodavati automobila u Turskoj

809
0
Podelite sa prijateljima:

Prema objavama turskog Službenog glasnika, predsednik Redžep Tajip Erdogan je potpisao uredbu kojom se definišu nove carinske stope za robu uvezenu iz Amerike.

Za alkoholna pića je carina uvećana za ogromnih 140%, dok je na listove duvana ona veća za 60%. Pored ovih dobara, carinske stope su sada više i za mnoge druge proizvode, uključujući pirinač, ugalj i kozmetiku.

Ono što nas najviše zanima, putnička vozila uvezena iz Amerike, biće opterećena dodatnom carinom od 120%, na već postojeću stopu.

Potpredsednik Tuske, Fuat Oktaj je juče postavio objavu na, među političarima najpopularnijoj društvenoj mreži Twitter da je potez Ankare iznuđen i da je postavljen na osnovama reciprociteta, nakon što je administracija američkog predsednika Donalda Trampa “posegnula za otvorenim i namernim nasrtajima na stabilnost turske ekonomije”.

Tenzije između dve velike države su eskalirale nakon što je američki predsednik najavio povećanje stopa carina na uvezeni čelik i aluminijum iz Turske, na 50% i 20%. Kao direktna posledica Trampove najave, turska lira je dramatično posrnula u odnosu na konvertibilne valute. Američki dolar je dostigao u nedelju rekordnu vrednost u odnosu na tursku liru, i menjao se za 7,13 lira.

U utorak je Erdogan izjavio da će njegova zemlja bojkotovati robu iz asortimana elektronike, a da će Turska učiniti sve da proizvodi i izvozi više robe.

Inače, odnosi između dve zemlje su dubinski poremećeni nakon što je 2016. godine, u Turskoj uhapšen američki pastor, Endrju Brenson, pod optužbama da je učestvovao u pokušaju državnog prevrata.

(809)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments