1. Home
  2. Liste
  3. Pet interesantnih trendova (2018.)
Pet interesantnih trendova (2018.)
0

Pet interesantnih trendova (2018.)

430
0
Podelite sa prijateljima:

Predstavljamo vam listu od pet najinteresantnijih pravaca razvoja, događaja i trendova u automobilskoj industriji, koji su obeležili dosadašnji tok tekuće godine u Australiji, a koje su izdvojile kolege iz redakcije onlajn magazin CarAdvice. Bez obzira što se cifre odnose na ovaj daleki kontinent, veoma su reprezentativne u globalnom smislu.

Borba za opstanak putničkih automobila

Ukupno tržiše novih automobila je u dosadašnjem delu tekuće godine splasnulo za 0,2% u odnosu na rekordnu 2017., ali pravi i dramatičan pad su doživeli putnički automobili.

Kada kažemo “putnički automobili”, mislimo na sledeće segmente: hedžbek, limuzine, kupei, kabrioleti i monovolumeni. Njihovo tržišno učešće je niže u odnosu na lane, za 12,5% uz istovremeni rast učešća vozila sa povišenom pozicijom sedenja od 9,1%. Tržišno učešće putničkih automobila iznosi 33,7%, dok su krosoveri zauzeli 42,7% ukupne tražnje za vozilima.

U okviru kategorije putničkih automobila, A segment, kojem je učešće ionako mizerno (0,7%), je doživelo pad ove godine. U ostalim segmentima situacija je sledeća: laka vozila (-7,6%), mala vozila (-4,4%), vozila srednje veličine (-25,2%), velika vozila (-46,1%), najveća luksuzna vozila (-16,4%), monovolumeni i vozila za prevoz više od pet putnika (-2,9%), sportski automobili (-34,6%).

Tržište premijum vozila se hladi

Atraktivnost ponude premijum vozila je oduvek bila uslovljena fazom životnog ciklusa u kojoj se gama nalazi, ali… Svejedno, očigledan je blagi pad tražnje u premijum segmentu ove godine.

Svi do jednog, navedeni proizvođači luksuznih vozila su doživeli pad prodaje u odnosu na lane: Mercedes-Benz (-7%, odnosno 20.418 primeraka), BMW (-2,7%, prodatih 14.592 vozila), Audi (-6,6%, prodato 11.976 vozila), Land Rover (-10,7%, prodaja 6.625 vozila), Lexus (-0,4 odnosno 5.440 prodatih vozila), Porsche (-17,8% to jest 2.528 realizovanih primeraka), Jaguar (-15,1%, prodato 1.424 vozila), Maserati (-7%, ukupna prodaja je 439 komada) i Infiniti (-25,2% za prodaju od 350 primeraka).

Jedini proizvođači iz premijum segmenta koji su doživeli rast su Volvo (+27,2% uz prodaju od 3.554 vozila), kao i Alfa Romeo (+27,5% uz 756 prodatih Stelvija i Guillije).

Prodaja vozila proizvedenih u Kini u procvatu

Prodaja vozila proizvedenih u najmnogoljudnijoj zemlji sveta se skoro udvostručila u odnosu na prethodnu godinu. Stopa rasta iznosi 93,9%, dok je u apsolutnim pokazateljima to značilo plasman od 5.299 četvorotočkaša.

Ulogu lidera na ovoj listi ima SAIC grupa, čije dve marke, koje začudo zastupaju dva različita distributera, rastu velikom brzinom. Deo razloga se krije i u niskoj startnoj osnovi.

Nakon SAIC grupe sledi MG sa rastom od 236,6%, i uz plasman od 1.252 jedinice. Najprodavaniji model marke je, narvno SUV ZS čijih 789 primeraka je došlo u posed prvih vlasnika.

Laka komerijalna vozila sa oznakama Great Wall Steed su zabeležila rast od 52,7% zbog 391 prodatog primerka, dok je sestrinski brend Haval doživeo pad od 24,4%, zbog prodatih 307 komada.

Prodaja fizičkim licima u padu a flotnim operaterima i kompanijama u plusu

Pad prodaje fizičkim licima se zaustavio na 4,6%, sa ukupnom realizacijom od 320.529 vozila, dok su istovremeno pad prodaje vladinim organima odslikao u procentu od 4,1%, na 22.194 prodata automobila.

Ipak, prodaja pravnim licima, porasla je za 2,4% na 284.923 vozila, dok je i prodaja rent-a-car firmama porasla za 15%. Taj segment tražnje je uslovio prodaju od 40.314 četvorotočkaša.

Prodaja vozila koja koriste hibridnu tehnologiju polako se uzdiže

Dugo vremena je kupcima trebalo, ali prihvatanje “hibrida” dobija na tempu. Najveće zasluge pripadaju lideru u ovoj oblasti, japanskoj Toyoti. Oko 40% prodaje modela Camry reprezentovano je kroz hibridni pogonski sklop, dok je svaka peta prodata Corolla koristila hibridnu tehnologiju.

Što se tiče putničkih vozila, hibridna vozila su zabeležila rast prodaje od 10%. Dakle, prodato je 6.599 “hibrida”. Istovremeno, interesantno je uporediti tu cifru sa 8.874 prodatih dizel vozila, koja su zabeležila dvocifreni pad tražnje (-24%). Krosoveri sa hibridnim pogonskim sklopom, ostvarili su rast prodaje u istom procentu koliki je pad prodaje dizle vozila.

Slučajnost ili ne, procenite sami.

(430)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments