1. Home
  2. Vesti
  3. Ford smanjuje broj platformi na samo 5
Ford smanjuje broj platformi na samo 5
0

Ford smanjuje broj platformi na samo 5

357
0
Podelite sa prijateljima:

Nova modularna platforma će činiti bazu za širok spektar modela.

Ford želi da oduševi svoje akcionare monumentalnim planovima koji podrazumevaju veću dobit iz poslovanja, niže troškove i konkurentne proizvode. „Plavi oval“ izmešta fokus sa konvencionalnih modela na krosovere, SUV i kamionete, a u tom nastojanju se nada da će redukovati troškove za 25,5 milijardi dolara u periodu od narednih pet godina. Kompanija iz Dirborna nastoji da smanji broj platformi na samo pet modularnih jedinica. Ova tranzicija će biti urađena u narednih par godina, i uveliko će pomoći uštedi sredstava.

Dotične platforme pokrivaju svaki tip aktuelnih proizvoda, a mogle bi i buduće. Tu je platforma karoserija na šasiji za zadnjim/pogonom na sve točkove za vozila kao što su F-150 i Expedition. Krosoveri poput Escapea i Edgea bi mogli da koriste prednji pogon/AWD-samonoseća karoserija konfiguraciju. RWD/AWD samonoseća karoserija je rezervisana za Mustang i Explorer. Tu je i platforma sa samonosećom karoserijom za komercijalna vozila, kao i jedna za vozila pogonjena baterijama.

Ford se nada da će sa ovim planom uštedeti oko 7 milijardi dolara u razvoju proizvoda i troškovima inženjeringa. Smanjenje izdataka će takođe skratiti vreme dovođenja izvesnog vozila na tržište za 20 odsto. Kompanija isto tako smatra da može inženjering učiniti 20 do 40 odsto efikasnijim.

Redukovanje broja platformi je velika stvar za kompaniju. Kada je bivši šef „Plavog ovala“, Alen Maleli, preuzeo kompaniju, njegov „One Ford“ plan je pomogao da se broj platformi redukuje sa 30 na samo devet. Međutim, u međuvremenu je i devet postao prevelik broj.

„Ne radi se o tome da je „One Ford“ plan bio pogrešan“, rekao je Hau Tai-Teng, Fordov šef razvoja proizvoda i nabavke. „Ovo je nadgradnja „One Ford“ strategije, koja je evoluirala iz njega.“

Ford će novac koji bude uštedeo iz manjeg broja platformi investirati u nova vozila, i to ona koja će biti u cenovnom razredu sedana, koje polako napušta. Kompanija će se fokusirati na kamionete, komercijalne vanove, krosovere i SUV modele.

 

(357)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments