1. Home
  2. Vesti
  3. VW grupa ponovo „nišani“ Alfu Romeo sa SEAT-om
VW grupa ponovo „nišani“ Alfu Romeo sa SEAT-om
5

VW grupa ponovo „nišani“ Alfu Romeo sa SEAT-om

2.17K
5
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen grupa smatra da se osnaženi SEAT može staviti naspram Alfe Romeo u Evropi. Da podsetimo, u prošlosti slična ambicija nije doživela uspeh.

Pod nekadašnjim „monarhom“, Ferdinandom Pihom, VW grupa je godinama pokušavala da nametne SEAT kao rivala Alfe Romeo, ali je španskom proizvođaču nedostajao sportski imidž italijanske marke, kao i jaka baza ljubitelja marke.

Novi šef nemačkog konglomerata, Herbert Dis, veruje da SEAT može da bude interesantan mlađim ljudima, koji se ne sećaju slavnih dana Alfe Romeo.

„Mladalački, sportski, poželjan, emocionalan – ovo su atributi uz koje SEAT pozicioniramo na viši nivo“, rekao je Dis prilikom saopštavanja zarade iz drugog kvartala, 2. avgusta. „Danas SEAT ima mnogo bolji proizvodni portfolio u odnosu na pre nekoliko godina i ima najmlađe kupce u okviru grupe. Verujem da ova marka ima još mnogo potencijala.“

U Evropi, SEAT je trenutno poznatiji od Alfe među mladim ljudima, kaže Dis. „Za ljude naših godina, reč je o fantastičnoj marki, ali otkada se ja sećam Alfe, ona je u padu“, rekao je on. „Propitajte ljude između 25 i 35 godina u vezi sa Alfom. Oni nemaju pojma šta je Alfa.“

Dis je u fazi premeštanja fokusa u okviru marki koje čine VW grupu. Pozicioniranjem SEAT-a kao sportski izraženije alternative u odnosu na „uloženo-dobijeno“ Škodu i Volkswagen koji je na vrhu „mejnstrim“ marki, Dis se nada da će minimizovati internu tržišnu sukobljenost između španskog, češkog i nemačkog proizvođača.

Pod Lukom de Meom, koji je vodio Alfu dve godine za vreme mandata u Fiatu, SEAT prolazi kroz renesansu. De Meo je oznaku Cupra, koja je krasila sportske varijante „mejnstrim“ modela pretvorio u odvojenu performantnu marku, pre svega ciljajući na taj način na entuzijaste.

SEAT je takođe proširio ponudu sa krosoverima, Atecom i manjom Aronom, dok će veliki Tarraco na scenu stupiti do kraja ove godine.

Dugogodišnji predsednik Volkswagena, Pih, do te mere je voleo Alfu da je želeo da je kupi od Fiat Chryslera. Pihova želja je čak izazvala Serđa Markionea da mu oštro odgovori: „Dok sam ja šef Chryslera i Fiata, gospodin Pih nikada neće dobiti Alfu Romeo. Ruke dalje, rekao sam mu. Nazvaću ga i pisaću mu.“

Alfa, koja je osnovana 1910., jedna je od omiljenih automobilskih marki u Evropi, posebno zbog bogatog sportskog nasleđa, sa brojnim pobedama na Mille Miglia, Targa Florio i Le Manu. Čak je i Enco Ferari, osnivač čuvenog italijanskog proizvođača supersportskih automobila bio veliki ljubitelj Alfe, nazvavši je „prvom ljubavi“.

Međutim, predugo na tržištu sa slabim proizvodima poput modela MiTo i ponavljanjem nerealnih ciljeva u vezi sa prodajom, dovelo je do erozije tržišne pozicije. Alfa je trebalo da ostvari prodaju od 400.000 jedinica u 2018., što je značajno više od 74.000 od pre pet godina, ali je te planove pomerila za 2022., a procenjuje se da će ove godine prodati oko 170.000 primeraka.

Alfin portfolio je proširen na Giuliju, sedan D segmenta sa zadnjim pogonom uz performantni Quadrifoglio derivat i Stelvio SUV. Međutim, novi proizvodi koji su obećani kroz investicioni plan vredan 5 milijardi evra iz 2014., tek treba da pristignu.

Naravno, SEAT ne može da se takmiči sa Alfinom istorijom, posebno ne što se tiče sportskog nasleđa i inženjeringa. Španska marka je osnovana 1950. godine kao prestižni projekat za vreme Frankove diktature u Španiji. Plan je bio da se proizvode automobili pod Fiatovom licencom, sa SEAT-ovim oznakama. Volkswagen je kupio marku 1986., da bi dobio bolji pristup jeftinijoj radnoj snazi i rastućem španskom tržištu.

Pre 2016., SEAT je akumulirao gubitke od 1,4 milijarde evra u periodu od osam godina, da bi se napravio zaokret zahvaljujući Ateci. Od tada, ostvareno je pozitivno poslovanje dve godine uzastopno sa prosečnom maržom od 1,8 odsto.

Dobit iz poslovanja marke je u prvom polugodištu porasla za 63 odsto na 212 miliona evra.

Izvor: ANE

.

 

(2166)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Morali bi koncept pogonskog sklopa blago da izmene 🙂

Ljubisa

Generalno porediti Seat sa Alfom je isto kao poredjenje Klosea I Van Bastena.

Zvezdan Božinović

Bravo 🙂 Pre par dana sam vozio Macana. E, njegova vozna dinamika može da se poredi sa Stelviom. Tu su negde, samo što za razliku u ceni kupiš i A4 da imaš za laganezi vožnju, bez brzih prolazaka kroz krivine 🙂

Odesza

A4 isto može kroz krivine kao Macan i Stelvio,to odgovorno tvrdim!

Odesza

Ljubisa, odviše molim te3 porčitaj tekst, znači Seat cilja da bude što više konkurentniji Alfi,a nitko ne navodi usporedbe!