1. Home
  2. Vesti
  3. Škoda: Nova Octavia će biti „umetničko delo“
Škoda: Nova Octavia će biti „umetničko delo“
10

Škoda: Nova Octavia će biti „umetničko delo“

15.31K
10
Podelite sa prijateljima:

Hedžbek konfiguracija uz naginjanje ka limuzinskoj formi.

Škoda se poslednjih par godina fokusirala na proširenje SUV portfolija. Dobili smo Kodiaq i Karoq a krosover B segmenta je na putu i trebalo bi da stigne tokom 2019. Međutim, imajući u vidu 418.800 isporučenih Octavija prošle godine, ovaj model ostaje daleko najpopularnija Škoda, generišući gotovo dvostruko veći plasman od Rapida na drugom mestu (211.500).

Bez obzira što je Octavia III osvežena prošle godine i što je početkom 2018. dobila digitalnu instrumentaciju, Škoda već radi na četvrtoj generaciji, koja treba da pristigne početkom 2020. Češka marka je sa automobilskom javnošću podelila neke preliminarne detalje u vezi sa novajlijom, koji će usvojiti hedžbek karoserijsku konfiguraciju, ali će i dalje izgledati kao sedan.

Kao što je to slučaj i sa svim aktuelnim Škodama, apostrof će biti na praktičnosti, ali će Octavia IV (ako izuzmemo originalni model iz 1959.) usvojiti neke nove tehnologije zahvaljujući unapređenoj MQB platformi. Češka marka je izrazito samouverena što se tiče novog proizvoda, tako da je šef prodaje i marketinga, Alen Fejvi, opisao model kao „umetničko delo“ sa blistavom budućnošću.

Što se hardvera tiče, on će biti pozajmljen od VW Golva Mk8, koji stiže sledeće godine, a očekuje se da će usvojiti „blagi“ hibridni sistem, kao i „plug-in“ hibridnu postavku. Detalji u vezi sa motornim portfoliom su za sada siromašni, ali ono što se zna je da će 1.5 TSI biti u ponudi, a vrlo je verovatno da će mu se pridružiti i novi 1.5 TDI.

Nema zvaničnih podataka u vezi sa stajlingom, ali ne očekujemo da će doći do neke značajnije revolucije u dizajnu. Škoda kao marka ne stavlja atraktivan izgled na prvo mesto, ali ono što svakako raduje je da će po svemu sudeći, aktuelni, razdvojeni farovi, biti stvar prošlosti.

U međuvremenu, Škoda stavlja „jagodu“ na „tortu“ zvanu restilizovani Superb, dok u isto vreme radi na rivalu Golfa, Rapidu, koji će dobiti novo ime. Spomenuti krosover iz B segmenta će se pojaviti na Salonu automobila u Ženevi, kao nastavak Vision X koncepta.

Izvor: AutoExpress

Naslovni render: AutoExpress

(15314)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Škoda kao marka ne stavlja atraktivan izgled na prvo mesto“??? Kod njih se zna da svaka škoda mora da bude ružnija od VW pandana. Svi drugi brendovi se trude da naprave model koji će da im bar po nečem da bude najbolji u klasi, a samo se VW trudi da im modeli sa značkom škode po svemu budu „gori“, odnosno, da nikako ne budu bolji od onih sa značkom VW. I kao posledica takvog pristupa imamo i „škodine lepotice“ … Da sam oštrog vida kao Filip Višnjić verovatno bih bio ravnodušan ka dizajnu škode …

Japanautofan

Odlicno zapazanje.
Jedino sto i tako „ruzna“ ima extra prodaju.
Jeste da se profit sliva u jednu kompaniju ali uvek postoji doza ljubomore ili zavisti izmedju brendova 😉
Kamo srece da su „nasu“ zastavu tako naruzili ?

Odesza

Pričaš o dizajnu ? pa zar dizaj ne odstupa od osobe do osobe ?

moron

„Lepota je u oku posmatrača“. Kažu.

Manager

Škoda ružnija?! O ukusima nevredi raspravljati, ali mislim da nisi u pravu!

Mad Max

Za škodu se može sve reći ali da je „umetičko delo“, može samo u smislu umetničke naive, ili umetničko delo u kubističkom pravcu. Elem, Skoda je često dizajnirana, kao da je vojno vozilo, ili u minimalističkom stilu.
Primeri Fobije 2, Rumstera, važeće Oktavije, Jetija i sl, je primer kako se može prirodna sredina vozilima unakaziti….. Ima i uspešnih primera, kao zadnji model Superb/a ali to je retkost.
I ova „plavka“ na gornjoj slici, je nastavak kubističkog pravca u umetnosti škode….

Superb

Brate mili ,,umetnicka naiva“ ,,kubisticnom pravcu“ prosto narodski receno ,,aj ne seri keve ti“

Adnan

Kad je skoda bila auto?

Odesza

Možda je zrakoplov ?

Manager

Mnogo pre, nego što si se ti rodio!