1. Home
  2. Vesti
  3. Nemačka neće dozvoliti da Kinezi kupovinom firmi stiču tehnologiju
Nemačka neće dozvoliti da Kinezi kupovinom firmi stiču tehnologiju
3

Nemačka neće dozvoliti da Kinezi kupovinom firmi stiču tehnologiju

498
3
Podelite sa prijateljima:

Berlin želi da uspostavi zakonsku moć intervencije, u slučajevima u kojima potencijalni kupac, sa sedištem ili prebivalištem van Evropske unije, želi da stekne najmanje 15% kapitala nemačke firme.

Dakle, nemačke vlasti uspostavljaju strožiju kontrolu na inostranim investicijama, nakon što su se prošle godine dogodila brojna preuzimanja važnih germanskih kompanija, od strane Kineza. Ministarstvo ekonomije bi trebalo da ima moć da interveniše u situacijama u kojima “investitor sa sedištem mimo EU, na direktan ili indirektan način stekne najmanje 15% glasačkih prava u nemačkoj kompaniji,” naveo je detalje iz nacrta zakona, nemački Die Welt.

Svet polako postaje svestan da se Kina ustoličava kao vodeća globalna sila

U Nemačkoj, ali i Americi, Francuskoj, Australiji i Velikoj Britaniji, narastaju brige da bi Kina i ostale konkurentske ekonomije mogle da dođu do ključnih tehnologija, putem preuzimanja kompanija, o čemu smo pisali baš juče.

Predlog izmena nemačke Uredbe o spoljnoj trgovini je koordiniran sa ostalim ministarstvima, a najavljena regulativa bi mogla da stupi na snagu već ove godine, izvestio je Die Welt.

“Kada govorimo o posebnoj, namenskoj industriji, infrastrukturi ili određenim oblastima civilne zaštite, uključujući i IT bezbednost, želimo da detaljnije analiziramo budućnost,” izjavio je nemački ministar ekonomije Peter Altmajer.

“Do sada nam je zakonom bilo omogućeno samo da vršimo dodatne provere prilikom kupoprodaje više od 25% kapitala neke kompanije. Sada želimo da snizimo tu granicu, kako bismo imali pod kontrolom transakcije nižeg obima, u osetljivim industrijskim sektorima,” dodao je on.

Altmajer je izjavio da Nemačka i dalje inostrane investiture smatra dobrodošlim, ali uz posebnu dozu opreza u oblastima koje se tiču nacionalne bezbednost.

Prethodne nedelje je nemačka vlada signalizirala da je spremna da stavi veto na preuzimanje nemačke kompanije, nakon što su Kinezi poslali ponudu za kupovinu kapitala firme Leifeld, koja se bavi proizvodnjom alata. Naime, ovo se desilo nakon što je većinski vlasnik Leifelda, Georg Kefler objavio da je kineska kompanija Yantai Taihai odustala od pokušaja da kupi kapital nemačke firme, u iščekivanju zabrane transakcije od strane nemačkih vlasti.

Nemačka narodna banka je prethodnog meseca otkupila udeo u kapitalu nemačko operatera visokonaponskih mreža 50Hertz kako bi osujetila pokušaj javnog preduzeća iz Kine da stekne kontrolu nad ovom kompanijom. Istovremeno čelnici Narodne banke Nemačke su obećali da će razmotriti uvođenje u primenu efikasnijih načina zaštite nacionalnih interesa.

Rukovodilac nemačke obaveštajne službe je izjavio da iza pokušaja preuzimanja nemačkih kompanija stoji kineska država a da se formalno ponude za preuzimanje šalju preko privatnih kompanija. Istovremeno primećena je I veza ove pojave sa opadenjem broja hakerskih pokušaja orkestriranih sa teritorije Kine.

Izvor: Reuters

(498)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Moronov drug

A nije im smetalo kada je Mercedes kupio Ilmor?

Lemi

Jako je zanimljivo kako upravo drzave koje su propagirale liberalizaciju trzista, slobodan protok kapitala, zabranu mesanja drzave u privredne aktivnosti sada kada im se pojavila konkurencija rade bas suprotno od svojih samoproglasenih demokratskih nacela. Drzavna regulacija je odlika komunizma, a ne demokratije. Tako dolazimo do apsurda. Iki je to uvek bila laz zapada?