1. Home
  2. Vesti
  3. Umetnost stvaranja – BMW 4.4 l V8 (VIDEO I GALERIJA)
Umetnost stvaranja – BMW 4.4 l V8 (VIDEO I GALERIJA)
0

Umetnost stvaranja – BMW 4.4 l V8 (VIDEO I GALERIJA)

3.03K
0
Podelite sa prijateljima:

Istinska umetnost.

Većina vozača nema neki poseban stav u vezi sa motorima. Za njih je to naprava koja se „vrti“, u kojoj nešto „ekplodira“, i koja je u problemu kada se upali lampica za ulje. Što bi rekli, „daleko od očiju, daleko od srca“.

Na sreću, ima nas koji na motore gledamo kao na fantastične kreacije ljudskog uma i ruku, koje mogu biti manje ili više uspešne. To „više“ se obično odnosi na visokoperformantne mašine, koje obično obeleže neku automobilsku eru. Ovoga puta je reč o BMW-ovom 4,4-litarskom biturbo V8, koji svoje mesto nalazi ispod haube M850i.

Iz priloženog video klipa i fotografija dobijamo uvid u proces manufakture ovog fenomenalnog motora. Nažalost, želeli bismo da je video duži. Ručno izrađeni motori su retki u ovo doba masovne proizvodnje, a to proizvodu daje posebnu auru luksuza i ekskluzive.

Proces izrade naravno podrazumeva tehnike koje ljudske znanje i ruke sami ne mogu da odrade. Fabrika u kojoj se ovi motori proizvode koristi tehnologiju monitoringa podataka i prikupljanja podataka vezanih za silu koja se primenjuje na zavrtnjima, kao merenje klirensa ventila.

Podaci koji služe za monitoring procesa izrade osiguravaju korišćenje odgovarajućih alata na radnim stanicama. Glavne komponente poput kućišta ležajeva, glave motora, dobijaju individualne kodove za praćenje da bi se dodatno automatizovalo praćenje procesa izrade, prikupljajući podatke od toga kada je fabrika dobila delove pa do vremena instalacije.

Biturbo V8 zapremine 4,4 litra namenjen za BMW M850i isporučuje 530 ks i 750 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Doduše, ove brojke nisu na nivou aktuelnih superautomobila, ali snage je više nego na pretek. Osiguravanje da je motor konstruisan po najvišim standardima kada je o kvalitetu reč, u sve dodaje emotivni momenat.

BMW-ova fabrika u Minhenu, gde se proizvode motori za M850i, takođe je mesto gde se sklapaju ostali šestocilindarski i osmocilindarski motori za M modele. Tu se takođe proizvodi i poznati V12 za BMW M760Li xDrive i Rolls-Royce.

Izvor: BMW

 

(3026)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments