1. Home
  2. Vesti
  3. Čekajući novu Corsu…
Čekajući novu Corsu…
0

Čekajući novu Corsu…

236
0
Podelite sa prijateljima:

Šesta generacija Opel Corse, čija bi prodaja trebalo da započene naredne godine, biće od presudne važnosti za uspeh marke, s obzirom na to da će ovaj model biti prvi koji je razvijen pod dirigentskom palicom novog vlasnika, PSA grupe.

Nova Corsa će u javnosti predvoditi novi talas vozila sa Opel/Vauxhall oznakama, od kojih će svaki naredni model biti u prilici da profitira zbog mogućnosti korišćenja novih platformi, motora i ostalih komponenti koje koriste brojne marke u sastavu francuske grupe.

Opelov gradski mališan je razvijen u neobično kratkom vremenskom intervalu. Kada bude predstavljen javnosti, negde tokom 2019. godine, to će biti manje od dve godine od samog početka razvoja, odnosno od momenta kada je Opel kao marka prešao iz General Motorsovog u vlasništvo PSA grupe.

Neposredno nakon preuzimanja, francuski gigant je doneo odluku da nova generacija Corse počiva na interno razvijenoj, umesto na arhitekturi nasleđenoj od Amerikanaca. Da ovakva odluka nije doneta, PSA bi bio prinuđen da plati naknadu General Motorsu na ime korišćenja platforme. A u uslovima u kojima Karlos Tavarez planira uspostavljanje profitabilnosti marke Opel, do 2022. godine, nije mudro tražiti mu novac za nešto što već ima na svojim policama.

Aktuelni šef Opela, Mihael Lošeler je ranije izjavio da nova Corsa “neće biti kompromitovana ni na koji način. Istina je da smo već imali naslednika starog modela, a zaista nije moguće očas posla prilagoditi dizajnerska rešenja spram nove platforme. Zato su timovi specijalista uspeli da urade fantastičan posao u rekordno kratkom vremnu, pa će premijera Corse biti održana u skladu sa planom.”

Nova Corsa će počivati na CMP platformi, što u prevodu znači “zajednička modularna platforma”, a koju je razvio francuski konglomerat. Karakteriše je poprečno postavljen motor ispod haube i pogon na prednje točkove. Kao takva, biće korišćena za brojne novitete grupe, kao na primer, za dolazeći bratski model Peugeot 208. Implementacija agregata iz porodice francuskih dostignuća se podrazumeva. Jedna od njih će svakako biti turbo benzinska, trocilindarska jedinica zapremine 1,2 litra.

Uprkos prelasku na novu platformu, dimenzije šeste generacije Corse neće značajno odstupati od onih koje krase još uvek aktuelan model. Opet, odlazaća iteracija gadskog mališana, predstavljena tokom 2014. godine, zadržala je gabarite prethodnika, zbog ubeđenja tadašnjeg rukovodstva kompanije da su oni potpuno u skladu sa željama i potrebama kupaca. Dakle, identična promisao se nastavlja.

Aktuelni model Corse krase sledeće dimenzije: 4.021; 1.736 i 1.479, sve u milimetrima, poređano sledećim redom: dužina, širina visina. Dakle, u odnosu na sada bratski Peugeot 208, ona je malo duža i viša, ali istovremeno i uža.

Očekivalo se da nova Corsa u dizajnerskom smeru evoluira, pre nego što je doneta odluka o napuštanju platforme koju je razvio GM. Ipak, nakon preuzimanja vlasti unutar Opel marke, očekivanja su izmenjena, pa se treba nadati različitom izgledu mališana, u odnosu na prvobitne najave.

Corsa će biti prvi model marke Opel koji će koristiti novi dizajn rešetke hladnjaka, nazvan “Vizor”. Nov će biti i dizajn svetlosnih grupa, a on će se, takođe, vremenom proširiti i na ostatak game. Novi stilski izraz marke će biti prikazan sledećeg meseca, kroz premijeru konceptnog modela Opel GT X Experimental, a tizer fotografija prednjeg dela ovog koncepta je već prikazana.

U skladu sa aktuelnim trendovima, verzija sa troje vrata će biti izostavljena iz ponude, zbog smanjene tražnje za ovakvom varijantom. Opredeljenje ka verzijama sa petoro vrata, doprineće ostvarenju težnji brenda usmerenih ka povećanju efikasnosti, praktičnosti i, naposletku profitabilnosti.

Što se unutrašnjosti tiče, Corsa će preuzeti neka PSA rešenja, što se u prvom redu odnosi na ekran info-zabavnog sistema, osetljiv na dodir. Nasuprot tome, ostatak putničke kabine bi trebao da bude diferenciran u odnosu na francuske marke. Kao što smo već spomenuli, očekuju su nove svetlosne grupe, maska hladnjaka, kao i instrumentacioni panel, čiji će čeoni deo biti izrađen od stakla.

Nedugo nakon premijere nove Corse, biće predstavljena i čisto električna verzija, nazvana eCorsa. Iako će i Peugeot 208 proći kroz identičan tretman elektrifikacije, ta dva modela će biti među retkima u segmentu, koji su usvojili “čisto električnu ideju”. Na primer, ne postoje planovi za uvođenje analogne verzije modela Ford Fiesta.

Autonomija modela eCorsa bi trebala da iznosi oko 400 kilometara, pa se čelnici marke nadaju da će to biti dovoljno da se ravnopravno konkuriše modelima poput Renault Zoe i Nissan Leaf.

Proizvodnja novajlije će biti organizovana u španskim pogonima, lociranim u Saragosi.

Očekuje se da će novitet biti ponuđen po neznatno višoj ceni od aktuelne generacije modela sa petorov vrata. Ipak, to će biti pristupačnija ponuda u odnosu na Peugeot 208. 

(236)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments