1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. BMW beleži pad profita u drugom kvartalu
BMW beleži pad profita u drugom kvartalu
0

BMW beleži pad profita u drugom kvartalu

187
0
Podelite sa prijateljima:

Profit BMW-a u drugom kvartalu je pao za 6 odsto zbog većih troškova i nepovoljnog kursa.

Bavarci su u drugom ovogodišnjem kvartalu zabeležili „minus“ od 6,3 odsto kada je reč o zaradi, prvenstveno zahvaljujući većim ulaganjima u razvoj električnih i autonomnih vozila, kao i nepovoljnom kursu.

Zarada pre zaračunatih kamata i poreza je iznosila 2,75 milijardi evra, saopštio je BMW danas.

Kompanija je takođe saopštila da je dobit iz poslovanja smanjena na 8,6 sa 10,1 odsto iz prethodne godine, mada je broj isporuka vozila porastao za 0,7 odsto tokom istog perioda.

Primera radi, dobit iz automobilskog sektora je zaokružena na 9,3 odsto, što je više od Audija (9,2 odsto) a manje od Mercedes-Benza (9,6 odsto), naveli su analitičari iz Evercore ISI-ja.

BMW, za razliku od „uspaničenog“ Daimlera, nije video veće probleme u vezi sa uvođenjem novog WLTP testnog standarda i tenzijama na planu globalne trgovine.

Bavarci su saopštili da su u najvećoj meri kompletirali usklađivanje flote sa novom WLTP testnom procedurom. Drugi proizvođači, među kojima su Volkswagen i Daimler, upozorili su da će uvođenje novih standarda uticati negativno na zaradu.

„Sa izuzetkom par modelnih varijanti, mi smo već nekoliko stotina modela prebacili na WLTP, daleko pre septembarskog roka“, rekao je šef kompanije, Harald Kriger. „S obzirom na to da smo integrisali WLTP u proizvodnju i na vreme isplanirali prodaju, u mogućnosti smo da našim flotnim kupcima ponudimo isti proizvodni portfolio kao i obično.“

BMW je takođe saopštio da su povećane mere efikasnosti pomogle da se izbegnu posledice nepovoljnog kursa i povećanih troškova repromaterijala.

Kompanija je potvrdila da su ciljevi za 2018., vezani za nešto veći broj  isporuka i povećanje prihoda u automobilskom segmentu, kao i većeg profita grupe pre zaračunatih poreza, na prošlogodišnjem nivou.

Kineska carina

BMW se bori sa novonastalim preprekama u okviru globalne trgovine. Nakon što je Kina saopštila da će sniziti carine od 1. jula, kupci su odustali od kupovine automobila, zahtevajući smanjenje cena. Prodaja BMW-a u Kini je porasla za 2,2 odsto u prvom polugodištu, što je znatno manje od prošlogodišnjeg skoka od 18 odsto.

Sukob u stilu „milo za drago“ je rezultirao time što su Kinezi uveli veće carine na uvoz automobila iz SAD. BMW je iz tog razloga započeo proizvodnju X3 u Kini za lokalno tržište, umesto da uvozi ovaj model iz Spartanburga. Na taj način se izbegla carina od 40 odsto na dotični model, dok rivali iz Mercedesa i Audija i dalje velike SUV modele uvoze iz SAD.

Rastuće tenzije na planu globalne trgovine, uz činjenicu da je Tramp na nišan stavio i EU, samo izazivaju dodatne glavobolje za proizvođače automobila, koji su gotovo svi u (skupoj) tranziciji ka električnim automobilima. Ovo bi moglo da prisili automobilske kompanije da preusmere svoje proizvodne mreže, kako bi redukovale interkontinentalne kontingente i umesto toga služile u korist regionalnih trgovinskih blokova. BMW je već najavio proširenje proizvodnih kapaciteta u Kini a takođe gradi novu fabriku u Mađarskoj.

Bavarska kompanija je prognozirala snažniji zamah tokom drugog polugodišta, zahvaljujući novim modelima kao što je X2.

Izvori: Bloomberg i Reuters

(187)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments