1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Toto Volf nazvao Botasa „senzacionalnim pomoćnikom“ Luisa Hamiltona
Toto Volf nazvao Botasa „senzacionalnim pomoćnikom“ Luisa Hamiltona
1

Toto Volf nazvao Botasa „senzacionalnim pomoćnikom“ Luisa Hamiltona

358
1
Podelite sa prijateljima:

Dok Luis Hamilton uživa u svom vođstvu u generalnom plasmanu pred letnji „raspust“, njegov timski kolega, Valteri Botas, baš i nije najzadovoljniji.

Botas je insistirao da je ove sezone ravnopravan u tretmanu sa Hamiltonom, pa je čak i odbacio tvrdnje da je „vozač broj 2“ u Mercedesovom timu.

Međutim, nakon jučerašnje VN Mađarske, dvadeset osmogodišnji Finac je doživeo „hladan tuš“ u vidu izjave šefa tima, Tota Volfa, da je „senzacionalan pomoćnik“ Luisa Hamiltona, nakon što je pomogao Britancu da odbrani vodeću poziciju od Ferrarija Sebastijana Fetela i Kimija Raikonena.

Hamilton je pobedio u trci, dok je Botas sa drugog pao na peto mesto, nakon što je udario u zadnji deo Fetelovog bolida, a zatim i u bok Rikijardovog Red Bulla. Zbog svega ovoga je Finac dobio smešnu kaznu od 10 sekundi. Možemo samo da zamislimo šta bi se desilo jednom Grožanu da je uradio ovako nešto… No, vozači Mercedesa mogu i iz ulaska u boks da preseku zelenu površinu i vrate se na stazu i nikom ništa… Čini se da nova frizura Luisa Hamiltona ima neki „magični“ uticaj na sudije, te ih zaslepljuje, tako da oni ne vide njegovo ponašanje na stazi. U čitavoj priči je tužno što se i Ferrari ne ponaša mnogo korektnije prema Kimiju Raikonenu, gde jasno favorizuje Fetela, naređujući Fincu da prepušta poziciju i ne dozvoljavajući mu da pretekne Nemca, čak i u situacijama kada je očigledno brži.

Volf je pred novinarima nakon trke rekao da je „Botas zaslužio podijum jer je senzacionalan pomoćnik“.  Naravno, Finac nije sa oduševljenjem primio ovaj komentar, koji se prošle godine pridružio „srebrnim strelama“ nakon nekoliko sezona u Williamsu.

„Na prvom mestu, ovo ’pomoćnik’ vređa“, rekao je Botas. „Ne vidim bilo šta pozitivno u ovoj trci za mene. Želeo sam bolji rezultat.“

Prošlog vikenda na VN Nemačke, Botasu je naređeno preko radio veze da „zadrži poziciju“, što je drugim rečima značilo da ne napada Hamiltona. U tim trenucima, Botas je bio očigledno brži od Britanca i umalo ga nije pretekao nakon izlaska bezbednosnog automobila sa staze. Hamilton je pobedio u Nemačkoj i povratio vođstvo, a sada uživa u razlici od 24 poena u odnosu na vozača Ferrarija.

Botasu su i ranije postavljana pitanja da li je on u suštini vozač podrške za Hamiltona, odnosno idealan timski kolega.

I Botas i Volf su insistirali na tome da je Fincu data sloboda da se takmiči pod istim uslovima. Nakon subotnjih kvalifikacija, on je izjavio: „Mi imamo slobodu da se borimo, tako da jedva čekam početak trke.“

Međutim, kada se trka završila, bio je očigledno iziritiran time što ga je šef tima nazvao „senzacionalnim pomoćnikom“, rekavši da će zatražiti pojašnjenje te izjave.

„Mislim da treba da razgovaramo“, rekao Botas. „U nekom trenutku, tim će odlučiti o tome.“

Finac je ostvario tri pobede za Mercedes 2017., ali ove sezone zbog pehova i timskih naredbi nije još uvek trijumfovao. On je četvrti u generalnom plasmanu, 14 poena iza zemljaka iz Ferrarija, Kimija Raikonena.

Da podsetimo, Botas je potpisao novi 1+1 ugovor sa Mercedesom. Mada kao opciju ima 2020. godinu, pitanje je šta će se nakon svega dešavati.

„Jedva čekam trke koje dolaze“, osvrnuo se vozač na letnju pauzu. „Želim da iz svega izađem snažniji.“

Sledeću šansu će imati 26. avgusta na VN Belgije.

 

(358)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mad Max

Mercedes treba da bude sramta. Gari, je iskompleksiran do maksimuma. A Bortas nema u sebi ništa čovečnosti, kad je dozvolio da ovako brišu pod sa njim. Razlog je to što nije slomio Vetela i Raikonena, i što su osvojili poene. Nadam se da Gari neće biti šampion, i da više Mercedes (ovakav nepošten tiim) nikada više neće biti u borbi za titulu. Sadašnja era F1 je napravljena po Mercedes standardima, to jeste, nakon što je Mercedes razvio pogonsku jedinicu, doneti su propisi. Ali to vreme se završilo, drugi su stigli, a Berni Ekleston koji je Laudu i društvo ustoličio, je… Pročitaj više »