1. Home
  2. Vesti
  3. Da li novi Taycan donosi „proizvodni pakao“ za Porsche?
Da li novi Taycan donosi „proizvodni pakao“ za Porsche?
0

Da li novi Taycan donosi „proizvodni pakao“ za Porsche?

534
0
Podelite sa prijateljima:

Ozbiljni izazovi stoje pred kompanijom iz Cufenhauzena.

Kao što je poznato, Porsche ulazi na scenu električnih automobila u velikom stilu. Novi visokoperformantni Taycan do „stotke“ ubrzava za samo 3,5 sekundi, uz maksimalnu brzinu od 250 km/h. Vozna autonomija mu iznosi 500 kilometara po punjenju. Dakle, ovo je električni Porsche koji smo čekali. Mada je kompanija najavila premijeru novog modela za sledeću godinu, u isto vreme nam otrkriv da je interesovanje za ovaj automobil sve veće.

Taycan počiva na novoj Porscheovoj arhitekturi, poznatoj pod nazivom „J1“, a poseduje zaista impresivnu tehnologiju. Taycan raspolaže sistemom punjenja od 800 V, što mu omogućava da 80% baterije napuni za samo 15 minuta. Mada je reč o četvorosedu, vrlo je verovatno da će raspolagati sa više prostora od 911 ali manje od Panamere.

Porsche planira da proizvodi novi model u fabrici u Cufenhauzenu, gde se proizvode 911, Boxster i Cayman, a godišnja serija bi trebalo da iznosi 20.000 jedinica.

Međutim, proizvodnja ovakvog modela neminovno donosi i posebne zahteve, kada je o proizvodnim pogonima reč. Fabričke linije, već sada opterećene proizvodnjom navedenih modela, treba da rade punim kapacitetom. Ovo postavlja organizacioni, finansijski i vremenski izazov, koji je najbolje opisao Albreht Rajmold, Porscheov šef proizvodnje: „Pronalaženje odgovarajuće lokacije predstavlja tešku odluku. Transformacija postojeće fabrike je veoma skupa, baš kao i pomeranje na novu lokaciju. Tranformacija fabrike dok njene proizvodne linije rade punim kapacitetom, nije lak zadatak.“

Ovo je dodatno objasnio projekt menadžer, David Tor Trigvason: „Postojeći objekat mora biti srušen i ponovo izgrađen u kratkom vremenskom roku, dok u isto vreme proizvodnja 911 i 718 Boxstera i Caymana mora da se nastavi. To ne samo da donosi teškoće u smislu novca i vremena, već i kada je reč o logistici i prevozu. Na kraju krajeva, tu već postoji fabrika, okolo su druge kompanije a u blizini žive ljudi.“

Ipak, Porscheovi zaposleni su odlučni da započnu proizvodnju Taycana na vreme. Čak su se odlučili da im plate ne rastu do 2026., da bi se pomoglo finansiranju fabrike. Naravno, ovakva investicija bi im se kasnije vratila na adekvatan način.

Bez sumnje, Taycan će sigurno oblikovati budućnost Porschea. Na kraju krajeva, nemačka marka je novom modelu dala ime ikone, najznačajnije posle 911. Neke žrtve moraju biti učinjene i sigurno je da će biti teškoća. To je iskusio i američki Tesla sa Modelom 3, koji se proizvodi uz Model S i Model X.

Međutim, „proizvodni pakao“, kako ga je nazvao Ilon Mask, za Porsche bi mogao da bude još gori zbog miksa modela sa SUS motorima i onih električnih, a još kada se svemu dodaju različiti modeli, verzije, paketi opreme… Ipak, Porsche je poznat da radi izvanredno kada je pod pritiskom, tako da su pitanja u vezi sa rezultatima izlišna.

 

(534)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments