1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Analiza: Menli će prvo morati da se pozabavi problemima na kineskom tržištu
Analiza: Menli će prvo morati da se pozabavi problemima na kineskom tržištu
0

Analiza: Menli će prvo morati da se pozabavi problemima na kineskom tržištu

286
0
Podelite sa prijateljima:

Prodaja automobila sa nekim od oznaka koje su pod kontrolom Fiat Chrysler Automobiles je značajno opala na tržištu najmnogoljudnije zemlje sveta, a pored toga brojni su i otežavajući faktori na koje rukovodstvo FCA nema uticaja, ali i oni koji su plod grešaka iz prošlosti italo-američke grupacije.

Kineske vlasti su, kao odgovor na uredbe američke administracije, uvele revanšističke carinske stope za vozila koja se uvoze na njenu teritoriju. To je prvi veliki problem za FCA, ali ne treba zanemariti ni ostale.

Dalje, sve strožija kineska regulativa u vezi potrošnje goriva. Zatim, proizvodnja elektrifikovanih vozila. Naposletku, tu je i problem popravljanja, odnosno rehabilitacija imidža dva ključna brenda iz sastava FCA grupe, koji su intenzivirano počela da gube sjaj u očima kineskih kupaca.

Pad prodaje, koji je FCA zabeležio na kineskom tržištu, direktan je krivac što je neto dobit kompanije skliznula za celih 35% u drugom kvartalu ove godine, stigla je objava iz same kompanije pre par dana. Ta činjencia je uslovila da rukovodstvo proizvođača prezentuje manje optimistične projekcije profita, na nivou cele 2018. godine.

Manji obim isporuka ka kupcima, iz zajedničkog poduhvata (joint venture) koji FCA ima sa lokalnim partnerom, uzrokovan je “padom tražnje, posebno u SUV segmentu, ali i snažnijom konkurencijom od strane lokalnih, kineskih marki,”, navodi FCA u obaveštenju za javnost.

Pored bavljenja preokretom trenda pada prihoda, FCA mora da reaguje i po pitanju drakonskih carina koje je uvela kineska vlada, na dan 6. juli, a kao odgovor na američke novouvedene carinske stope od 25%. Napomenućemo da se na svako vozilo koje stigne na kinesku granicu, a proizvedeno je u SAD, obračunava carina u visini od 40%.

Tokom prošle godine, FCA je isporučio kineskim kupcima 16.545 Jeep vozila koja nisu lokalno proizvedena. Taj obim isporuka je dovoljan za 8% učešča u celokupnoj realizaciji FCA grupe na ovom tržištu. Poenta je da će FCA morati da proizvede više vozila marke Jeep u samoj Kini, kako bi amortizovao efekte nužnog smanjenja uvoza.

Naredni ključni izazov koji je pred kineskim ogrankom kompanije je rastuća potreba da se poboljša ekonomičnost cele game sa aspekta potrošnje goriva, kao i potreba da se predstavi gama elektrifikovanih vozila, kako bi bila zadovoljena lokalna regulativa.

Chrysler Portal Concept 101

Peking je naredio proizvođačima na teritoriji Kine da moraju da smanje prosečnu potrošlju cele flote na svega 5 litara na sto kilometara do 2020. godine. Trenutno važeći limit glasi: 6,9 litara na sto kilometara, a na snazi je od 2015.

Ministarstvo industrije i informacija Narodne Republike Kine raspolaže podacima koji su javni, a koji otkrivaju da flota proizvođača vozila FCA, poseduje prosečnu potrošnju od 7,67 litara na sto kilometara. Ova cifra se odnosi na 2017. godinu, a jasno ukazuje na epohalne razmere problema sa kojim se rukovodstvo kompanije suočava.

Počev od sledeće godine, kineska vlada uvodi program, koji se u osnovi može tumačiti sistemom proizvodnih kvota, kako bi stimulisao proizvođače na što veću posvećenost elektrifikovanim vozilima. Međutim, FCA nema takvih vozila u ponudi za kupce u ovoj zemlji.

Kao što smo već napomenuli. FCA muči još jedan dubinski problem.

Loš imidž 

Počev od 2014. godine, žalbe kupaca na kvalitet vozila ovog proizvođača su učestale, a mediji nisu štedeli kompaniju. Brojni su problemi dobili medijski publicitet. Kupci su se žalili na probleme sa šasijom, motorima, transmisijom. Najčešće su na tapetu bile marke Fiat i Jeep. GAC FCA je naziv zajedničkog poduhvata koji funkcioniše na kineskom tržištu. Lokalni partner FCA grupe se nalazi u državnom vlasništvu. Ta zajednička kompanija je tokom godina, više puta bila prinuđena do pozove brojna vozila na korektivnu servisnu intervenciju zbog brojnih problema. 

Ne treba posebno opisivati ove događaje sa aspekta odraza na ugled marki Jeep i Fiat.

Nasuprot njemu, domaći kineski proizvođači, poput  kompanija Geely Automobile Holdings (o čijoj veličini možete više saznati i iz ovog članka) i Great Wall Motor Co. drastično su popravile svoje tržišne pozicije. Tome je dosta pomogla promocija vozila iz krosover segmenta, koja su plasirana pod oznakama novoformiranih premijum marki.

Eto ujedno i pojašnjenja zašto je FCA postao mnogo ranjiviji od ostalih globalnih proizvođača u odnosu na kinesku konkurenciju. Uostalom, da se sa ovim slaže i sam proizvođač, videlo se i po sadržaju pomenutog obaveštenja za javnost koje je plasirano prethodne srede.

Počev od 2015., FCA je krenuo sa prodajom četiri modela marke Jeep, koji su bili proizvodeni u Kini: Cherokee, Renegade, Compass i Grand Commander.

Iako zajedničko preduzeće i dalje proizvodi dva sedana sa Fiatovim oznakama, Viaggio i Ottimo, FCA se na kineskom tržištu u kontinuitetu neprimereno puno oslanja na plasman Jeepovih modela.

Pored pada profita kineskog ogranka FCA grupe, pala je i prodaja, i to za 35%, odnosno pala je na ukupno isporučenih 70.278 četvorotočkaša.

Imajući u vidu sve pomenute izazove sa kojima se italo-američki konglomerat suočava u Kini, rukovodstvo mora da reaguje brzo, kako bi što više vozila, prvenstveno marke Jeep, proizvodilo na teritoriji Kine, kako bi se sprečio trend pada prodaje i kako bi se minimizirali negativni uticaji rasplamsalog trgovinskog rata.

Kako bi se usaglasio sa novim kineskim propisima o potrošnji goriva i elektrifikaciji, FCA mora da uvede EV u ponudu u skladu sa već objavljenim planovima koji govore o lansiranju četiri modela koja koriste plug-in hibridnu tehnologiju, kao i četiri čisto električnih modela, u narednih pet godina.

Pored toga, svi zaposleni u FCA grupi će morati dobro da se potrude da povrate poverenje kupaca u kvalitet, koje je ozbiljno poljuljano, u (kosim) očima kupaca.

Svi ovi izazovi čekaju Majka Menlija. Hitno i neopozivo.

(286)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments