1. Home
  2. Vesti
  3. Zanimljivost dana: neki paradoksi i pikanterije: BMW, Volvo, Tesla…
Zanimljivost dana: neki paradoksi i pikanterije: BMW, Volvo, Tesla…

Zanimljivost dana: neki paradoksi i pikanterije: BMW, Volvo, Tesla…

596
2
Podelite sa prijateljima:

Mistifikacija automobilske industrije i idealizovanje pojedinih proizvođača, marki kao i pogonskih sklopova, odavno su prevaziđene matrice razmišljanja. Brojne su nelogičnosti, nesavršenosti procesa unutar kompanija koje proizvode automobile, pa čak i nemorala, koji je svima nama znan. Koliko je sve relativno, pokazuje nekoliko sledećih primera.

Tesla

Tesla se proizvodi u Kaliforniji. Na vozila koja se uvoze iz Amerike na teritoriju Evropske unije, plaća se carina od 10%. Kako bi izbegli obavezu plaćanja carine, Tesla, konkretno Model S i Model X, se trasportuju brodovima ka Evropi, ali to nisu gotovi automobili. Baterije i pojedine druge komponente se na isporučene elektromobile montiraju u holandskom gradu Tilburg.

Ulaz nekompletnih automobila, baš u Holandiju, kao i montaža pojedinih delova i komponenti, od kojih su baterije ključne i čine 37 do 50% ukupne vrednosti EV, osmišljen je da bi se izbeglo plaćanje carine. O ekologijii, u kontekstu transporta vozila na inostrana tržišta, kao i integralnih komponenti za vozila marke Tesla, izlišno je govoriti. Tesla i ekologija? Braća nisu, to je sigurno.

BMW

Svi krosover modeli marke BMW, sa izuzetkom pomodarskih X1 i X2, “proizvode” se u Južnoj Karolini u fabrici smeštenoj u Spartanburgu gde će uskoro broj zaposlenih prevazići cifru od 10.000. Rukovodstvo minhenske kompanije često na severnoameričkom kontinentu, sa ponosom ističe činjenicu da je njihova američka divizija, mereno finansijskom vrednošću izvezene robe, najveći eksporter iz SAD.

Nismo našli na podatak koja je vrednost uvoza za potrebe funkcionisanja kompanije iz Spartanburga, ali jedno je jasno. Na teritoriji Severne Amerike se ne proizvodi niti jedna verzija bilo kog motora BMW grupe.

Dakle, motor koji čini oko 10% vrednosti svih komponenti koje konvencionalni automobil sadrži, uvozi se iz Evrope na teritoriju Južne Karoline, gde se ugrađuje u X3, X4, X5, X6, a uskoro i u BMW X7.

Nakon sklapanja krosovera, uvezeni motori iz Evrope se ponovo izvoze iz Amerike u sve druge delove sveta, pa i u pomenutu Evropu, uz opasku da se X3 proizvodi i u Kini (za lokalno tržište).

Ovakvu organizaciju proizvodnje, AutoRepublika bi nazvala po replici iz kultnog filma Forest Gamp: “Run Forrest, run”.

Volvo

Volvo proizvodi sve verzije luksuznog sedana S90 u Kini. Dakle, ne samo plug-in hibridnu, već sve do jedne. Grad Dažing je mesto gde je fabrika podignuta. Česte su aluzije proizvođaća na ekološku prihvatljivost elektrifikovanih vozila, pa je ovde posebno interesantna ta verzija velike krstarice.

Ne samo što je ogromna glavnina električne energije u Narodnoj Republici Kini proizvedena sagorevanjem uglja u termo elektranama, već je i svaki primerak Volvoa S90, koji je prodat bilo gde u svetu, odatle transportovan.

Konkretno, transport ka evropskim kupcima se obavlja vozom- Ruta ide trasom severne Azije, preko Rusije, da bi naposletku stigla do Evrope. Možda nekakav ekološki trag ostavlja i transport na ovako velike distance.

Još ponešto… Nismo sigurni da li ste znali, ali za razliku od ostatka kontinenta, Daimler britanskim kupcima isporučuje C klasu proizvedenu u Južnoafričkoj Republici, a bilo bi umesno i pitanje rukovodstvu Toyote, kako opasne hemikalije i dragoceni metali neophodni za proizvodnju luksuznog Lexusa LS hybrid, dospevaju do japanskih postrojenja, lociranih u Tahari?

Zvezdan Božinović

(596)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Hercegovac

Znimljivi podaci koji ukazuju koliko mi obicni smrtnici nista ne znamo, a veliki i dalje provode svoje bacajuci nam koske s remena na vrijeme.

s mile

Stvar je u tome da finansije upravljaju, a putevi su zaista čudni. I kada se malo skloni lišće sa površine, i začeprka, svašta se može naći, u bilo kojoj firmi.