1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Prvi ženski dizajner u automobilskoj industriji
Zanimljivost dana: Prvi ženski dizajner u automobilskoj industriji
0

Zanimljivost dana: Prvi ženski dizajner u automobilskoj industriji

296
0
Podelite sa prijateljima:

U današnja vremena teško je znati na osnovu samog automobila da li ga je dizajnirao muškarac ili žena. Primera radi, mnogi su iznenađeni da je sportsku Hondu NSX dizajnirala žena, a automobil poput porodičnog minivana, Honde Odyssey, muškarac. I do današnjeg dana većinu glavnih linija dizajniraju muškarci dok se žene koncentrišu na materijale u enterijeru, boje i preglednost.

Amerikanka Beti Oros se danas smatra prvim ženskim dizajnerom u automobilskoj industriji i na taj način je otvorila put i drugim osobama. Rođena 1917. godine, Oros je završila ugledni Umetnički Institut u gradu Klivlend, a malo poznati proizvođač, Hudson, je odmah zaposlio 1939. godine.

Hudson je shvatio da sve veći broj ženskih kupaca igra veliku ulogu pri kupovini automobila pa su želeli da takva dizajnerka igra veliku ulogu. Njena rola u razvoju novog modela je bila simbolnična i odnosilo se samo na osvetljenje, ali i na mnoge delova enterijera. Oros se potrudila da sve komande budu na dodir ruke i da materijali budu vrhunskog kvaliteta, da bi se pružila udobnija vožnja. Ovakvi potezi su se pokazali uglavnom popularnim, tako da se u predratnom periodu Hudson redovno borio sa Chryslerom i Buickom za primat među kupcima sa nešto dubljim džepom.

Oros je provela svega tri godine u kompaniji i onda odlučila da se penzioniše i vreme provodi sa familijom. Njen suprug Džo je takođe bio veoma poznati i cenjeni dizajner koji je u to vreme radio u Cadillacu, a kasnije i u Fordu. Džoov najveći uspeh je kao deo tima koji je dizajnirao Mustang. Beti je preminula 2001. godine, a Džo 11 godina kasnije.   

Zoran Tomasović

(296)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments