1. Home
  2. Vesti
  3. Škodini modeli Fabia i Rapid ostaju bez TDI motora?
Škodini modeli Fabia i Rapid ostaju bez TDI motora?
7

Škodini modeli Fabia i Rapid ostaju bez TDI motora?

3.50K
7
Podelite sa prijateljima:

Novi WLTP sistem merenja potrošnje goriva i emisije štetnih gasova u Evropi imao je za sada najveći uticaj na VW grupaciju. 

Videli smo do sada da je Golf GTI pao kao žrtva WLTP-a, a brojni drugi modeli imaju manju konjažu zarad usklađivanja sa novim protokolima. Prema najnovijim inforimacijama i Škodini modeli Fabia i Rapid ostaće bez malolitražnih dizel motora.

Fabia je 1,4 TDI izgubila nakon poslednje restilizacije, ali je bila dostupna sa motorom 1,6 TDI, kojeg više nema u zvaničnom konfiguratoru vozila. Slično je i sa Rapidom koji se više ne može poručiti ni sa 1,4 TDI ni sa 1,6 TDI.

Rapid više nema fantastičnu prodaju kakav je to bio slučaj kada se taj model pojavio na tržištu, a nedostatak malih dizel agregata i kod Fabije i Rapida mogao bi koštati Škodu manje kupaca.

Međutim, cela Volkswagen grupacija polako okreće leđa dizel motorima. Zaokret ka elektrifikaciji je postepen i umeren, te je bilo za očekivati da prvo u penziju odu dizel motori manje zapremine. U prilog tome govori i odluka Audija da novi A1 ne nudi sa dizel agregatima.

 

 

(3495)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Prelazak na dizel kod fabije je ionako bio bezobrazno skup, npr, od TSI 95 do TDI 90 razlika kod Ambitiona je oko 3.100 (13.704-10.620 ) i to bi samo drogiran kupac ( fizičko lice ) poželeo da doplati. Tako da ne verujem da će ukidanje dizela u tom segmentu baš da ih osakati u prodajnim rezultatima… Inače, neko veče da bih se sklonio od pljuska uđoh u salon čkode … Videh oktaviju u paketu „Premium“. Naizgled ista kao i svaka „obična“ oktavija, ali … ne samo da je unutra serijski velika „Rudi Čajevec“ navigacija, već serijski ima i AEB, pa… Pročitaj više »

Zvezdan Božinović

Da znaju ko si ti, prodavci automobila bi zabranili kiši da pada 🙂 Careeeee

Pomponije

1,4 TDI nije (sada već bio) loš motor. Ali je mnogo bio bučan, rafiniranosti rada agregata ni na vidiku…

Zvezdan Božinović

Kakve veze ima… Kome treba dizel motor u B segmentu. To je kao vunena majica na kratke rukave!

moron

Ja testirah službenu fobiju TSI 95, na oko 10.000 km skoro samo vangradske vožnje ( sa dosta auto puta, ali, sve „po ograničenju“ ) i beše prosek potrošnje 5,58 uz prosečnu brzinu 60 km/h … Pošto ima službenih vozila koja baš dosta „gaze“ ( neki dan videh na oglasu 4 godine starog forda sa 540.000 km ), ne mora da znači da je fabija dizel „svakome“ neisplativa. Jeste „nekome“.

Odesza

Šta je tu čudno ?
Niti je Fabia na MQB A0 platformi,pa shodno tome i neće dobiti dizelski agregat…
Nova Fabia dolazi negdje za kojih 2-3 godine…

Mad Max

VW odnosno Skoda imaju jako loš taj „mali“ dizel. Verovatno najgori od konkurencije. Sad guraju „TSI“ robu…… Tek, benzinac B segmenta ima sličnu potrošnju kao dizel C segmenta. Možda i nije normalno imati dizel u B segmentu. Posebno, ovaj kilavi 1,6 TDI, za koji je elastičnost neprimerena reč, a doplata za njega iznosi bar besplatnih pređenih 30 000 km u benzincu….