1. Home
  2. Vesti
  3. Kia se priključuje timu za odbranu dizela
Kia se priključuje timu za odbranu dizela
0

Kia se priključuje timu za odbranu dizela

485
0
Podelite sa prijateljima:

Dizel tehnologija je demonizovana tokom prethodnih godina, ali brojni su proizvođači koji i dalje veruju u opstanak i prosperitet dizela, uprkos dramatičnom padu tražnje za takvim tipom vozila, na razvijenim tržištima.

Pol Filpot, predsednik britanskog ogranka kompanije Kia Motors, izjavio je da korejska marka vidi svetlu budućnost za novu generaciju dizel agregata, posebno u smislu korišćenja za flote automobila koje prelaze veliki broj kilometara.

Dodao je: „I dalje na dizel gledamo kao na dugoročno rešenje, iako osećamo pad prodaje kao direktnu posledicu nepoštene propagande medija. Istovremeno nadolazeća regulativa u pojedinim evropskim gradovima, kupce čini dodatno nervoznim”.

„Ono što bi voleli da vidimo jesu određeni podsticaji koje bi obezbedile vlasti za zamenu starijih dizel vozila, novim modelima. I dalje su prisutne značajne prednosti dizela, posebno u smislu manjih emisija ugljen dioksida, kao i niske potrošnje goriva.“

Filpot je pričao sa novinarima britanske redakcije Just-auto, tokom predstavljanja treće generacije Ceeda, za ostrvsko tržište. Konkretno, od ukupne prodaje Ceeda, čak 66% se odnosilo na dizel verzije, dok je taj procenat danas pao oko 50.

Problem sa tražnjom za dizelom je samo jedan od izazova sa kojima se suočava marka Kia u Velikoj Britaniji, gde kompanija beleži rast prodaje od 2%, uprkos opštem padu tražnje za putničkim automobilima koji na nivou te države iznosi 6%. Jedan od ključnih izazova se odnosi na Brexit, naravno.

Filpot je ovim povodom izjavio sledeće: „Zaista nam je potrebna bar određena doza izvesnosti o tome šta nam budućnost donosi. Na samo osam meseci smo daleko od verovatnog izlaza Britanije iz unije, a mi opet nemamo nikakve detaljnije informacije o tome kako će se sve to odigrati. Značajni smo uvoznici iz Evropske unije, kao i iz Južne Koreje, koja sada ima potpisan ugovor o slobodnoj trgovini sa EU. Zaista nam je nužno da procenimo kako će Brexit da utiče na naše poslovanje.

„Automobilska industrija je jedan od glavnih generatora bruto društvenog proizvoda, s obzirom da se na nju odnosi oko 12% istog. Zato je veoma važno da dobijemo nužna pojašnjenja u vezi carina i ostalih pratećih pitanja. Povrh svega, nemamo predstavu o tome kako će se Brexit odraziti na kamatne stope, ili na navike kupaca, na primer.

„Znajući sve ovo što sam izrekao, ništa se nije desilo u tom smislu posle referenduma, a prodaja vozila na Ostrvu usporava. Ako bi nekako bio postignut trgovinski sporazum, ubeđan sam da bi se i prodajne brojke brzo oporavile.“

(485)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments