1. Home
  2. Vesti
  3. Kako Nemci planiraju da izbegnu zabrane dizela?
Kako Nemci planiraju da izbegnu zabrane dizela?
1

Kako Nemci planiraju da izbegnu zabrane dizela?

1.14K
1
Podelite sa prijateljima:

Zahvaljući političkom koalicionom sporazumu nemačkih partija CDU, CSU i SPD, do kraja septembra ove godine biće doneta odluka za koju se očekuje da će doprineti smanjenju kritično visokih nivoa zagađenja mnogih gradova u toj državi.

Generalna ideja je da se izbegnu zabrane upotrebe dizel automobila, što je duže moguće, što je jedan od zaključaka drugog Dizel samita održanog u novembru prošle godine. Prema koalicionom sporazumu, prepravke hardvera za dizel vozila koja ispunjavaju Euro 5 standarde bi trebalo da budu izvršene u narednom periodu.

Ovakve najave su u petak stigle direktno od kancelarke Angele Merkel. U potpisanom sporazumu se navodi, između ostalog, i sledeće: „Sprovešćemo prilagođavanje hardverskih komponenti na osnovu rezultata istraživanja i prezentovanih opcija od strane radne grupe.“

Kao što smo izvestili prošle godine, u okviru programa „Održiva mobilnost za automobile“ biće formiran fond u koji bi trebalo da se slije milijardu evra, od čega 750 miliona evra iz budžeta Nemačke dok bi ostatak uplatili nemački proizvođači vozila. Sredstvima fonda bi se finansirali programi usmereni na smanjenje količine štetnih isparenja.

Lokalne samouprave su imale priliku da dostave svoje ideje i projekte, počev od novembra prošle godine. Težnje se višesmerne, i kreću se od konverzije flote autobosa od dizel pogona ka elektromobilnosti, elektrifikaciji taksi vozila, kao i onih koja služe u rent-a-car flotama, bržem uvođenju u funkciju većeg broja stanica za brzo punjenje elektromobila. Planirano je i poboljšanje javnog prevoza, digitalizacija saobraćaja (pomoć u bržem pronalaženju parking mesta i brzih ili alternativnih ruta).

Ipak, aktivisti iz oblasti ekologije nisu uvereni da će najavljene mere doneti značajan boljitak i omogućiti izbegavanje daljih zabrana dizela. Iako njihova zabrinutost ima osnova, eksperti očekuju da bi mere mogle dati rezultata u sredinama koje blago prevazilaze limite zagađanja, ali bi problem ostao u teško pogođenim gradovima, poput Štutgarta i Minhena.

Kao rezultat prvog samite o dizelu, održanog u avgustu, doneta je odluka da se ukupno 5,3 miliona dizel vozila u Nemačkoj modernizuje novim softverom. U ovu cifru su uključeni i VW primerci koji bi svejedno morali da prođu intervenciju, zahvaljujući dizelgejtu. Ova vozila su deklarisana kao Euro 5 I Euro 6 kompatibilna.

Inoviranje softvera na vozilima bi bilo organizovano na dobrovoljnoj osnovi, vlasnici ne bi imali nikakve dodatne troškove, dok bi performormanse vozila predviđenih za korektivnu intervenciju. proizvođača BMW, Daimler, Opel i Volkswagen, ostale neizmenjene. Sama intervencija traje jedan radni sat u ovlašćenim servisima a ukupan trošak intervencija bi mogao da dostigne pola milijarde evra.

Što se tiče dizel vozila ostalih proizvođača, očekivanja se kreću u smeru da će i oni slediti inicijativu, pa se njihovim vozačima savetuje strpljenje. Starija dizel vozila koja nisu podložna jednostavnijim korekcijama, mogu biti, uz podsticaje zamenjena savremenijim.

Sve ove mere bi trebalo da dovedu do što manjeg korišćenja prava koje je dodeljeno lokalnim samoupravama u pogledu zabrana dizela. Po ovom pitanju stvari stoje na sledeći način: Hamburg je prvi grad koji je zabranio u određenim zonama upotrebu starijih dizel vozila, dok je odlučeno da Štutgart i Ahen donesu analogne odluke koje stupaju na snagu 2019. godine. U ostalim velikim nemačkim gradovima, poput Kelna I Minhena, diskusije i razmatranje budućih akcija su u toku.

(1140)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Kada bi kod nas rešili problem „krš autobusa“ i „krš kamiona“, verujem da bi svi odjednom prodisali punim plućima u gradovima. Većina naših gradskih buseva kao da ide na ugalj. Takav trag iza njih ostaje.
Na žalost, mnoge naše ( čak i čuvene) firme za prevoz putnika i u medjugradskom saobraćaju, nabavljaju (na lizing ) polovne buseve iz inostranstva, izraubovane i sa dušom u nosu …