1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Održavanje vozila
  4. 5 najčešćih grešaka u eksploataciji klima uređaja
5 najčešćih grešaka u eksploataciji klima uređaja
6

5 najčešćih grešaka u eksploataciji klima uređaja

5.35K
6
Podelite sa prijateljima:

Španski SEAT nas savetuje kako pravilno da koristimo klima uređaj u automobilu.

Reč je zapravo o pet uobičajenih grešaka.

SEAT kaže da vozači često smanjuju efekat klima uređaja u vozilima tako što ih ne koriste kako treba, što rezultira višom temperaturom u kabini a samim tim utiče negativno na koncentraciju vozača.

Razlika od samo 10 stepeni Celzijusa, u slučaju 35 i 25 °C može da produži vreme reakcije vozača za 20 odsto, što je ekvivalentno 0,05 odsto alkohola u krvi.

Unutar automobila koji su parkirani na suncu, temperatura dostiže 60 stepeni. Iz tog razloga, kaže Anhel Suarez, inženjer u SEAT-ovom tehničkom centru, „otvorite vrata, spustite prozore i sačekajte minut pre nego što uključite klima uređaj, da bi se spustila temperatura u kabini“.

Ukoliko se putnici na zadnjim sedištima žale da ne osećaju rashlađen vazduh, moguće je da ventilacioni otvori nisu usmereni korektno. „To nije stvar temperature, već smera toka vazduha unutar vozila“, kaže Suarez. „Strujanje rashlađenog vazduha se treba usmeriti prema gore, ne direktno u lica ljudi. U tom slučaju vazduh cirkuliše kroz čitav enterijer i na taj način stiže do putnika konstantno.“

Držanje recirkulacije vazduha aktivnom

Ovo za posledicu može da ima zamagljivanje stakala, što negativno utiče na vidljivost. Većina automobila poseduje opciju „Auto“, koja automatski reguliše režim rada i prevenira zamagljivanje.

Usmeravanje strujanja vazduha prema sebi

Ovo je primamljivo ali ima suprotan efekat, jer se tako sprečava željena distribucija rashlađenog vazduha, a samim tim hlađenje kabine. Kada se rashlađen vazduh usmerava prema gore, on se efektnije raspoređuje unutar kabine.

Uključivanje klima uređaja na maksimum čim se uđe u vozilo

Kada se uđe u vreo automobil, podešavanje klima uređaja na maksimum je veoma primamljiva opcija. Međutim, na taj način će doći do recirkulacije vrelog vazduha. Umesto toga, treba otvoriti vrata, spustiti stakla i sačekati minut, dva, pa tek onda uključiti klima uređaj.

Vožnja pri previsokoj temperaturi izaziva dehidraciju i ima efekat sličan onome koji izaziva konzumiranje alkohola.

Izostanak redovnog održavanja

Poput zamene motornog ulja, guma, kočione tečnosti i slično, i klima uređaj zahteva redovno održavanje. Kada se ne obavi zamena filtera posle 15.000 do 25.000 kilometara, klima uređaj radi uz mnogo slabiji efekat.

Neuključivanje klima uređaja ujutro

Jutra mogu da budu sveža i u letnje doba, ali je dobra ideja držati A/C uključenim, da bi se sprečilo zamagljivanje stakala, kada spoljna temperatura krene da raste.

 

 

 

 

(5352)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Zaboraviše veoma bitnu stvar, da klimu treba isključiti najmanje pet minuta pre kraja putovanja …

Regist

takođe su zaboravili na to da pre kraja vožnje, ili kada više ne želite da koristite klimu, treba isključiti kompresor klime (isključiti AC dugme , dugme za klimu) i pustiti minut – dva da obična ventilacija isuši vlagu iz kanala

Don

Da aktualiziram ovo radi druga disija.

moron

Ovaj tekst bi trebalo ponavljati svaka tri meseca …

D_C

Hvala! Kod mane i dalje parola podesi na optimalno i vise ne pipaj.
Nisam siguran da li se clanak odnosi na manualnu ili automatsku klimu jer koliko znam one ne rade na isti nacin.

Djordje Pesic

Ja imam automatsku klimu. Na kraju voznje ugasim AC i ostavim mentilator da radi koji minut, da se osuse kanali.