1. Home
  2. Prezentacije
  3. Chevrolet Blazer (2019.) – „Gde su svi?“
Chevrolet Blazer (2019.)  – „Gde su svi?“
0

Chevrolet Blazer (2019.) – „Gde su svi?“

569
0
Podelite sa prijateljima:

Ako pogledamo kategorije automobila na američkom tržištu dolazimo do zaključka da se oni uglavnom dele po dimenzijama.

Postoje “supkompakti“ tipa Ford Fiesta i Chevrolet Sonic, zatim “kompakti“ kao što su Honda Civic i Volkswagen Jetta, pa “mid-size“ u koju spadaju Toyota Camry i Mazda6 i na kraju “full-size“ gde dominiraju Dodge Charger i Nissan Maxima.

Slične kategorije postoje i među krosoverima, terencima i pikapima. Ako pogledamo “mid-size“ krosovere, inače najpopularniju klasu vozila, dolazimo do zaključka da trenutno postoje samo dva i to Ford Edge i Nissan Murano. Pitamo se kako i zašto, mada odgovor verovatno leži da su “kompakti“ previše veliki da bi se trošilo vreme i novac na svega nešto veće proizvode. Ali Chevrolet ne misli tako. Samo godinu dana nakon što je “kompaktni“ Equinox izgubio na dimenzijama, na tržište stiže model između njega i većeg Traversea. Njegovo ime je Blazer, koje bi svakom pravom ljubitelju američke industrije trebalo biti poznato.

Kratka istorija

Zavisno koju generaciju pitali dobićete sigurno različite odgovore šta je tačno Chevrolet Blazer. Prvo vozilo koje je nosilo takvu oznaku je debitovalo 1969. godine pod K5 Blazer oznakom. Bio je to prvi terenac Chevroleta na bazi pikapa i proizvodio se punih 30 godina. Paralelno sa njim je 1983. godine stigao i S-10 Blazer, mali terenac na bazi jednako malog Chevrolet S-10 pikapa, a od 2002. godine na tržištu je bio i TrailBlazer, terenac srednje veličine koji nije povezan sa ostala dva imenjaka.

Ako spomenuta situacija nije dovoljno komplikovana, onda ćemo spomenuti da je veliki terenac Tahoe na određenim tržištima Južne Amerike nosio Grand Blazer oznaku. U svakom slučaju, novi Blazer daje Chevroletu izuzetno moćnu ponudu među popularnim vozilima, a pored ovog krosovera tu su još tri (Trax, Equinox i Traverse) plus dva terenca (Tahoe i Suburban) i još veliki broj mehaničkih blizanaca pod GMC, Buick i Cadillac oznakama. Kao što smo spomenuli, Blazer ulazi u kategoriju gde se trenutno nalaze samo dva rivala, ali izuzetno moćna. Nissan Murano je prošle godine privukao 76.732 kupca, a posebno je opasan Ford Edge. Chevroletov najveći rival je prošle godine imao najbolju prodajnu godinu sa 142.603 zadovoljna kupca, a od kada je debitovao 2007. godine se može pohvaliti sa cifrom od 1,4 miliona.

Dizajn

Ako ste očekivali “copy/paste“ sa ostalih krosovera kompanije, Blazer će vas sigurno iznenaditi. Čini se da je američki proizvođač vozila otišao korak dalje i da je odlučio da šokira javnost na isti način na koji su Nissan Juke i Jeep Cherokee to uradili. To znači da je toliko poseban da sigurno neće biti pomešan sa bilo kojim drugim proizvodom na ulicama. Mnogi detalji jesu preneti sa ostalih modela kompanije. Maska hladnjaka je najsličnija sportskom Camaru, posebno ako se kupac odluči za RS paket opreme.

Zadnji deo je manje specifičan i dosta liči na ostale proizvode General Motorsa, ali barem na papiru Blazer definitivno deluje ekstremnije u poređenju sa spomenutom konkurencijom. Standardne felne su 18-inčne, ali za ekstra novac vlasnik može da dobije i veće 21-inčne jedinice. Ford je takođe nedavno predstavio sportski Edge ST pa obe kompanije sa pravom očekuju da će ovaj krosover u još većoj meri krati prodaju od automobila.

Enterijer

Blazer ima dva reda sedišta i može komotno da smesti pet odraslih osoba. Neki detalji enterijera, posebno otvori za klimu, možda i deluju kao da su kopirani sa Mercedesa, a broj dugmića je minimalan i Chevrolet se trudi da sve veći broj opcija bude digitalni. Osmoinčni monitor sa 4G internet konekcijom je još jedna kategorija koja će privući mlađe kupce, a konekcija sa mobilnim telefonom je moguća zahvaljujući Apple CarPlay i AndroidAuto. Za ekstra novac se može dobiti i bogato opremljeni Premier model koji je urađen u Cadillacovom stilu za delić njegove cene.

Mehanika

Blazer će se proizvoditi na modifikovanoj Epsilon platformi (koju je još razvio Opel početkom 2000-ih godina) pod kodnom oznakom C1XX, a deliće je sa dva mehanička brata i to GMC Acadia i Cadillac XT5. Standardan motor je 2,5-litarski benzinac od četiri cilindra koji razvija 193 ks dok je jedina opcija 3,6-litarski V6 sa 305 ks. U oba slučaja jedini menjač je devetostepeni automobil, a moćniji od dva motora će se moći dobiti i sa pogonom na sva četiri točka. Iako veći Equinox pruža i dizel opciju, ona neće biti dostupna na Blazeru, kao ni ranije najavljeni hibrid.

Zaključak

Chevrolet ima veliki broj vernih kupaca pa samim tim Blazer će sigurno uzeti svoj deo kolača među popularnim krosoverima. Nažalost za ovog američkog proizvođača, Ford ima desetak godina prednosti sa Edgeom, koji se može dobiti i sa efikasnijim turbo motorima. Chevrolet se nada privući mlađe kupcima u 20-tim godinama sa godišnjom platom od oko 135.000 dolara, a da li će uspeti u tom planu pokazaće vreme.

Zoran Tomasović

 

 

(569)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments