1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Staza Hokenhajm: Šta treba da znamo pred predstojeći trkački vikend (VIDEO)
Staza Hokenhajm: Šta treba da znamo pred predstojeći trkački vikend (VIDEO)
0

Staza Hokenhajm: Šta treba da znamo pred predstojeći trkački vikend (VIDEO)

1.02K
0
Podelite sa prijateljima:

Staza Hokenhajm izgrađena je 1939. godine, a izgradio ju je Mercedes-Benz kao test stazu. Prvobitno, Hokenhajm, je bila veoma brza staza sa dva dugačka zaobljena pravca sa po dve krivine na krajevima. Dužina je iznosila 8 kilometara.

 

Prvi put u Formuli 1, staza se pojavila 1970. godine. Vozači su te godine hteli da bojkotuju trku, jer su smatrali da staza nije dovoljno bezbedna. Bezbednost je poboljšana posle 1968. godine, nakon što je na trci Formule 2 poginuo legendarni Džim Klark. Trka se odmah sledeće godine vratila na stazu Nirburgring, ali nakon teškog udesa Nikija Laude 1976. godine, Formula 1 se vraća na Hokenhajm. Od 1977. godine Hokenhajm postaje redovna stanica u kalendaru Formule 1. S obzirom da je Nemačka imala dve staze između kojih je mogla da bira na kojoj da održi trku, od 1995. godine, u toj zemlji su vožene dve trke godišnje. Velika nagrada Nemačke vožena je na stazi Hokenhajm, a na stazi Nirburgring vožena je velika nagrada Evrope.

Staza Hokenhajm totalno je renovirana 2002. godine. Znatno je skraćena, a s druge strane bezbednost je povećana. Izbačen je deo koji se vozio kroz šumu, a cela staza je presvučena novim asfaltom. Staza je skraćena sa 7,5 kilometara na svega 4,3 kilometra. Ovaj format koristi se i danas. Prvu pobedu na ovoj verziji Hokenhajma zabeležio je Mihael Šumaher. Od 2007 godine, Hokenhajm više neće biti redovan svake godine u kalendaru Formule 1. Naime, odlučeno je da će se staze (Hokenhajm i Nirburgring) svake godine smenjivati, pa će tako parnim godinama trka biti vožena na Hokenhajmu, a neparnim na Nirburgringu. Od 2013. godine zbog ovakve raspodele Nemačka ima trku samo svake druge godine u Formuli 1, jer je Nirburgring ispao iz kalendara zbog finansijsikh razloga. Poslednje dve trke u Hokenhajmu, apsolutnu prednost na ovoj stazi ima tim Mercedesa. Rekord staze trenutno drži Kimi Raikonen sa krugom 1:13.780

Od aktuelnih timova, ubedljivo najviše pobeda ima Ferrari, čak 11, za njim sledi Williams sa 9, McLaren sa 6, a Mercedes ima dve pobede koje je zabeležio na poslednje dve trke. Od aktivnih vozača na Hokenhajmu pobede imaju samo Hamilton i Alonso, svaki po dve. Sveukupno, najviše pobeda na Hokenhajmu zabeležio je Šumaher, ukupno četiri, slede Sena i Pike sa po tri pobede, a Mensel i Berger imaju po dve.

Današnja staza, koja je prvi put predstavljena 2002. godine, kao što je već pomenuto, dugačka je 4,3 kilometra. Ima 16 krivina, dva srednje duga pravca i jedan dugački pravac. Krug na Hokenhajmu kreće sa prilično brzom prvom krivinom iz koje se izlazi na prvi pravac, nakon njega sledi znatno sporija krivina i prva prilika za preticanje. Iz nje se kroz krivinu četiri, koja se vozi pod punim gasom izlazi na najduži pravac, koji se završava ukosnicom. Ovo je najbolje mesto za preticanje. Zatim se punim gasom prolazi kroz krivinu 7, da bi se onda naglo kočilo pri ulasku u Mercedes krivinu. Krivine 9 i 10 voze se punim gasom i izlazi se na manji pravac pre vrlo brze krivine 11 koja uvodi u stadionski sektor staze. U ovom sektoru sledi 5 sporijih krivine pre izlaska na startno-ciljni pravac. Ove godine staza u Hokenhajmu imaće tri DRS zone. Prva će biti na startno-ciljnom pravcu, druga između krivina 1 i 2, a treća odma nakon krivine broj 4 do ukosnice. Tako da će se faktički polovina staze voziti pod DRS-om.

Kroz dugi niz godina, na ovoj stazi bilo je mnogo istorijskih događaja, od onih tragičnih do onih lepih. Dobar primr je prva pobeda Rubensa Barikela 2000. godine. Brazilac je tu trku startovao kao 17. ali je spletom okolnosti i sjajnom vožnjom uspeo da dođe do pobede.

Ili nešto novije, kao što je to bila vrlo zanimljiva trka 2014. godine, kada je Rozberg došao do pobede, a Hamilton morao da se probija kroz ceo caravan nakon problema u kvalifikacijama

Prošla tkra, koja ja vožena 2016. godine, takođe je bila vrlo uzbudljiva, Rozberg kreće sa pol pozicije, na startu gubu od Red Bullovih vozača, pa zatim obilaženja i kazne dok za to vreme Hamilton mirno vodi.

Ove godine nas verovatno očekuje vrlo neizvesna trka, Ferrari je trenutno u prednosti u odnosu na Mercedes, ali ipak je nemački proizvođač na domaćem terenu i neće tako lako popustiti. Po konfiguraciji Mercedes bi trebalo da ima blagu prednost u prvom sektoru, u drugom bi trebalo da budu podjednako brzi, dok bi treći sektor trebalo da pripadne Ferrariju.

Naravno tu je i ekipa Red Bulla, koju nikada ne treba otpisati. Oni su na prošloj trci imali oba vozača na podijumu. Sve u svemu, očekuju nas prvo vrlo interesantne kvalifikacije, a zatim nadamo se i sama trka. Start Velike nagrade Nemačke u Hokenhajmu zakazan je za 22. jul 2018. godine u 15.10h.

Dušan Topić

(1017)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments