1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Novi dizajn retrovizora na bolidima Formule 1
Novi dizajn retrovizora na bolidima Formule 1
0

Novi dizajn retrovizora na bolidima Formule 1

192
0
Podelite sa prijateljima:

Dizajn retrovizora bolida Formule 1 će biti u centru pažnje sledeće nedelje, kada se budu sastali šefovi tehničkih odeljenja sa FIA-om, da bi prodiskutovali o potencijalnim izmenama, koje bi poboljšale preglednost za vozače.

FIA želi da pomeri retrovizore tako da vidno polje vozača nije ugroženo gornjim površinama bočnih platformi i širim krilima, što je posledica aktuelnog dizajna samih bolida.

Mada je pokušaj FIA-e da stimuliše pronalaženje nove lokacije tek u začetku i morao bi da prođe kroz određenu proceduru, predlog pokazuje zapravo šta vladajuće telo auto-moto sporta želi da postigne.

Kako pokazuju ekskluzivni crteži Đorđa Pjole, pozicija prema napred, koju je predložila FIA je viša a ogledala su više prema spolja, nego što je to trenutno slučaj.

Ideja je da centralna tačka ogledala bude 640 milimetara iznad referentne površine i 450 milimetara od centralne tačke bolida. Biće dozvoljena tolerancija od 5 milimetara.

Prethodno, ogledala su bila pozicionirana između 200 i 550 milimetara od centralne linije automobila, a što se visine tiče ona nije bila određena.

Kao što se može videti iz ilustracije, retrovizor je značajno podignut od gornje površine bočnih platformi i zadnjeg krila.

Promena pravila iz 2017., koja su podrazumevala šire zadnje krilo, donela su i lošiju preglednost.

FIA se nada da će nova pravila biti usvojena i da će stupiti na snagu u toku ove godine, bez potrebe da se u čitavu stvar uključuje Svetski savet auto-moto sporta.

Zabrinutost u vezi slabije preglednosti je porasla ove godine, posebno nakon incidenta između Sebastijana Fetela i Karlosa Sainca u kvalifikacijama na VN Austrije.

Na VN Velike Britanije, Mercedes je takođe eksperimentisao sa novom pozicijom retrovizora, da bi svojim vozačima obezbedio bolju vidljivost.

Izvor: Motorsport.com

Foto: Giorgio Piola

 

(192)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments