1. Home
  2. Vesti
  3. Da li će Ford F-Series oboriti lični rekord?
Da li će Ford F-Series oboriti lični rekord?
21

Da li će Ford F-Series oboriti lični rekord?

498
21
Podelite sa prijateljima:

Ford F-Series, najprodavaniji kamionet u Sjedinjenim Američkim Državama 40 godina zaredom, je na pragu da obori lični prodajni rekord. F-Series je takođe najprodavanije vozilo u ovoj državi u poslednje 33 godine.

Rekordna godina za ovaj pikap je bila 2004., kada je debitovala potpuno nova generacija, a kupci odgovorili sa čak 939.511 kupljenih jedinica. Američki gigant je na dobrom putu da obori taj rekord. U junu je prodato 79.204 primerka, a u prvih šest meseci 451.138 primeraka, što je rast od 4,9% u poređenju sa istim periodom prošle godine. Spomenuta cifra je najveća koju je F-Series ikada imao posle šest meseci prodaje, a u prošlosti kompanija se pokazala posebno moćnom u drugom delu godine. Primera radi, u decembru prošle godine je isporučeno čak 89.385 vozila. Ako nastavi ovim tempom od Forda se očekuje da će ove godine isporučiti oko 941.000 F-Series, što bi bio rekord.

F-Series, u čiju ponudu spadaju F-150 i veći SuperDuty (F-250, F-350 i F-450), ima još impresivniju prodajnu cenu. U prvih šest meseci kupci su u proseku izdvajali čak 46.751 dolara za ovaj pikap, što je ubedljivo najviše među konkurentima, dok ovaj američki gigant nudi i najmanje popuste među rivalima. Prošle godine kompanija je predstavila i F-450 Limited čija cena prelazi 100.000 dolara, čime je jedinstven proizvod na tržištu. Očigledno je da kupci nemaju problem da izdvoje visoke sume novca za bogato opremljene pikape pošto su dva najskuplja nivoa opreme činili oko 50% SuperDutyja u junu. Eksperti kažu da su pikapi odavno promenili imidž radničkih vozila i da sada služe kao porodično vozilo i „paradno“, u jednakoj meri kao i radno.

U poređenju sa spomenutom 2004. godinom, galon (3,78 litara) je tada koštao ispod dva dolara dok je trenutno 2,80 dolara. Posle rekordne 2004. godine, prodaja F-Series je naglo počela da pada do minimalnih 414.625 primeraka pet godina kasnije tokom recesije. Eksperti kažu da je teško očekivati da će Ford i ovaj put zadesiti slična sudbina čak i ako dođe do nove ekonomske krize. Kompanija trenutno u ponudi ima čak tri V6 motora dok su pre 14 godina uglavnom bili V8. Neki od njih, iako razvijaju preko 300 ks, i dalje pružaju potrošnju na autoputu od ispod deset litara na 100 km.

F-Series očekuje žestoka konkurencija do kraja godine. U septembru bi trebalo da debituju osvežene verzije ključnih rivala iz General Motorsa (Chevrolet Silverado i GMC Sierra) dok je potpuno novi Ram Pickup ovih dana počeo da stiže u salone. Iako zvanično tri godine star, F-150 je osvežen ove godine sa novim farovima i maskom hladnjaka, a do kraja godine će debitovati i novi V6 dizel kao i desetostepeni automatski menjač. SuperDuty je bio potpuno nov prošle godine i on se neće menjati narednih nekoliko godina. Sledeće leto će stići i manji Ranger, čime će Ford po prvi put od 2011. godine ponovo imati i manji pikap u prodaji.

Zoran Tomasović

(498)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

21 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Dobro Mile,daj malo pisi i o Tacumi i Tundri a ne samo o Fordovima,pogotovo o F seriji?

Yankee

O cemu??? Nisam upoznat sa tim amaterima. 🙂

Renault Terminator

Vidi se da nisi upoznat,cim ih nazivas amaterima?

Yankee

U poredjenju sa F-Series svi su amateri. 🙂
Tundra se nije promenila od kada je ova generacija debitovala jos 2007. godine, a Tacoma jos uvek koristi standardni motor od 4 cilindra (159 ks) i menjac od 5 brzina. O takvim dinosaurusima mogu pisati samo u sekciji „Istorija“. 🙂

Renault Terminator

Pa Tundra i Tacuma se upravo drze one Americke izreke,da je tako nazovem,ono sto radi ne treba mjenjati.Ziv primjer su Americki kamioni (samo oni se ne mogu pohvaliti da rade?).To pravilo vazi za Americke kamione ali ne i za Tundru i Takumu.
Samo da na Tacumi i Tundri pise Ford,sve fabrike pickupa u Sjevernoj Americi mogu odmah da stave katanac na svoje hale?

Yankee

Da na Tundri/Tacomi pise Ford onda bi Ford prvi stavio katanac odavno. Ne zna se sta ja gore – Tundrina limarija debljine papira ili Tacomini menjaci.

Renault Terminator

Uh,uh..a joooj tek Fordovi mjenjaci i limarija,kardani, diferncijali..samo da sjednes i places kraj njega.?
Puno vode mora jos da protece Dunavom i Savom dok Ford napravi dobar pickup.

Yankee

Jos vise treba da protece dok Toyota shvati da ne moze praviti pikape kao sto pravi Corollu … 🙂

Renault Terminator

Jel to isto vazi onda i za Americke kamione??
Ona ih i pravi i ne prodaje ih samo na Sjeverno Americkom kontinentu vec ih prodaje po cijelom svijetu.

Yankee

Gde su jos Tundra i Tacoma dostupni?

Renault Terminator

Mislio sam generalno na Toyotine pickupe,ne samo na Tundru i Tacumu.

moron

Da vas dvojice nema, trebalo bi vas izmisliti …

Zvezdan Božinović

ahahah, i ja sam to pomislio 🙂 kao u Mapet šou

Yankee

Valjda vise treba na ciljaju na ukus onih gde mogu potencijalno imati najvecu prodaju i profit, a ne da im jednako bude misljenje/ukus i trzista gde se proda 200.000 pikapa godisnje i 5.000.000 pikapa godisnje

Renault Terminator

A ko kaze da ne ciljaju?Do skoro je Toyota bila naprodavaniji brend na planeti a i sad je 2-3 u svetu po prodaji (zahebala i moja Renault Group?) ispred Forda su.Znaci da imaju bolji ukus i bolje misljenje od Forda ako ce mo tako.
Ali kao sto ti znas vec,ja ne pridajem znacaj ko je koga cega koliko prodao niti mi to znaci kao reper da je taj brend/model vrhunski ako je najprodavaniji.

Yankee

Pricamo o pikapima, ne o generalno vozilima. Ti kazes kako su Toyotini pikapi globalni proizvodi. Tundra ocigledno nije po ukusu amerikanaca jer da jeste prodavala bi se bolje.

Renault Terminator

“ Ti kazes kako su Toyotini pikapi globalni proizvodi“

Pa jel nisu?Imas Toyotine pickupe na svim kontinentima.

„Tundra ocigledno NIJE PO UKUSU amerikanaca jer da jeste prodavala bi se bolje.“

Sa ovim se slazem,ali,ponavljam ali (sto bi rekao Vuk Draskovic?) to ne znaci da je Ford i bolji od Toyote.

Yankee

Koji globalni pikap Toyota ima?
Ja nisam ni rekao da je Ford bolji od Toyote, rekao sam da je F-Series bolji od Tundre. To ce potvrditi svako istrazivanje, ukljucujuci Consumer Reports koji je generalno jako naklonjen Toyoti.

Renault Terminator

„Koji globalni pikap Toyota ima?“
Hilux, od Australije,Okeanije,Azije uzduz i poprijeko,bliskog istoka,Afrike,Evrope.
Malo li je?

Pusti ti agencije kraju,napisece ti sta god pozelis,samo plati,naravno.Moje licno iskustvo je totalno drugacije i vise vjerujem licnom iskustvu nego tim prevarantskim agencijama koje veze sa vezom nemaju i to sam iskusiju ne samo na primjeru F- serije nego i drugih brendova.Veze sa vezom nema.

Yankee

Ti mozes da (ne)verujes u sta god zelis. Tvoje navodno „iskustvo“ sa F-Series je puno rupa u prici i nije ni tvoje iskustvo vec tudje – i to jedne jedine osobe. Na kraju dana – F-Series ce ove godine oboriti prodajni rekord, prodaje se po daleko vecoj ceni nego bilo koji konkurent i postoji dobar razlog za to.

Joseph

Svakom strada automatski mjenjač kad tada ali Ford je najbolje to pokrio jer šalje mjenjače na reparaciju u tvornicu i vraća ti tvoj ili nečiji drugi reparirani mijenjač – ovisi koliko želiš čekat. Ako želiš svoj načekat ali ako hoćeš odma u roku 1-2 dana dobiješ reparirani automatski mjenjač iz Fordove tvornice za male novce. Zato je isto Ford TOP.