1. Home
  2. Vesti
  3. Ko je u Americi lider prodaje flotnim operaterima?
Ko je u Americi lider prodaje flotnim operaterima?
3

Ko je u Americi lider prodaje flotnim operaterima?

379
3
Podelite sa prijateljima:

Ako ste ikada bili u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i pokušali da iznajmite automobil, čije proizvode ste uglavnom videli na parkingu?

Dok su na listi nekada dominirali domaći proizvođači, današni apsolutni lider je – Nissan.

 

Većina automobilskih kompanija beži od flotne prodaje kao đavo od krsta, ali Nissan je nedavno objavio da će čak da poveća takvu prodaju sa dosadašnjih 14% na izuzetno visokih 18%. To je skoro dvostruko više u poređenju sa tradicionalnim liderom General Motorsom i oko četiri puta više od Honde i Subarua. Iz Nissana tvrde da je flotna prodaja u stvari veoma profitibilna za njih pošto većina mušterija uglavnom naručuje dobro opremljene modele sa povećom cenom, a takođe je i odličan način za jeftini marketing. Naime, Nissan kaže da mnoge mušterije odluče da kupe njegove proizvode nakon pozitivnog iskustva sa iznajmljenim automobilima.

Ali, zašto mnogi proizvođači pokušavaju da ne prodaju automobile flotnim operaterima? Prodaja je prodaja, zar ne? Pa i ne baš. Flotni operateri uglavnom kupuju automobile u visokim brojkama, pa samim tim očekuju i visoke popuste, čime je za automobilske kompanije gotovo nemoguća misija da ostvare profit. Automobili zatim prelaze veliku kilometražu i generalno su slabo održavani, pa kada nekoliko godina (obično dve ili tri) kasnije dođe vreme za zamenu – automobili se prodaju po izuzetno niskim cenama. Flotni operateri mogu da priušte takvu strategiju zahvaljujući niskim cenama tokom kupovine, ali najviše je oštećena publika čiji automobili istih marki, iako bolje očuvani i sa manjom miljažom, automatski gube na vrednosti. Međutim, s druge strane, treba imati na umu da kompanije u velikoj meri profitiraju na redovnom servisiranju velikog broja flotnih automobila.

Prošle godine, čak 281.167 Nissana je završilo u flotnoj prodaji, daleko više nego kod bilo kog drugog proizvođača. Sam Nissan je isporučio 1.318.202 vozila i to uglavnom po većim popustima. Ne baš tako davno, prvi čovek kompanije, Karlos Gon, je izjavio da želi da smanji flotnu prodaju na ispod 10% do 2017. godine, a godinu dana kasnije taj broj je skoro udvostručen. Šta nam to govori o proizvođaču i njegovoj budućnosti? Ostaje nam da vidimo, jer Renault-Nissan-Mitsubishi alijansa nikada u istoriji nije prodala više vozila, a s obzirom na magiju Karlosa Gona, teško da se i ovde radi o „propustu“. Ipak, sačekajmo za konačni sud.

Top 10 po flotnoj prodaji u 2017. godini:

1.     Nissan Altima 70.826

2.     Dodge Caravan 65.674

3.     Nissan Rogue 55.969

4.     Ford F-Series 49.963

5.     Toyota Corolla 48.427

6.     Toyota Camry 47.620

7.     Ram Pickup 44.810

8.     Nissan Versa 37.989

9.     Nissan Sentra 35.635

10.   Ford Fusion 33.045   

 

(379)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Do nedavno, i ja sam mislio da je flotna prodaja – samo prodaja. I da je to dobro. Kao i svaka prodaja. Onda ste mi „ovde“ otvorili oči nedavno, sličnim člankom. A i sada.

Mustang

glupi ameri al ih japan j…

s mile

što bi rekao moron, i ja sam počeo drugačije da gledam na flotnu prodaju, daješ velike rabate, ali imaš siguran i cenim skup servis, prelaze velike kilometraže… i masovni su, pa neko i ne bi kupio auto koji se toliko prodaje… obaraju cenu polovnjaka….ali povećavaju broj prodatih vozila

poprilično pluseva ili i minuseva, komplikovana priča….