1. Home
  2. Vesti
  3. Štutgart zabranjuje starije dizele od sledeće godine
Štutgart zabranjuje starije dizele od sledeće godine
0

Štutgart zabranjuje starije dizele od sledeće godine

419
0
Podelite sa prijateljima:

Štutgart će sa svojih ulica ukloniti „najprljavije“ dizele sledeće godine, usput pokušavajući da izbegne širu zabranu kroz primenjene mere poboljšavanja kvaliteta vazduha, saopštilo je ministarstvo države.

Ovaj grad, koji je u srcu nemačke automobilske industrije, planira da započne zabranu dizela koji su pod Evro 4 standardima ili stariji, počev od januara 2019., izdalo je saopštenje Ministarstvo Baden-Virtemberga.

„Želimo da izbegnemo zabranu Evro 5 dizela sa primenom sveobuhvatnih mera za ostvarivanjem zadovoljavajućeg kvaliteta vazduha“ , rekao je Andreas Švarc ,lider parlamentarne grupe „Zelenih“ u Baden-Virtembergu.

Međutim, on je takođe rekao da mere koje grad namerava da implementira, poput proširenja javnog prevoza i električne mobilnosti, morati da imaju dovoljne efekte na nivoe zagađenja.

Kao što znamo, na snazi je globalni rat protiv dizel automobila, još od izbijanja skandala sa Volkswagenom u SAD-u, 2015. godine i otkrivanje višestruko većih nivoa emisije azotnih oksida.

Na desetine nemačkih gradova, uključujući Hamburg, Minhen i Štutgart, probili su dozvoljen nivo azotnih oksida (po EU) u vazduhu, a poznato je da ovo jedinjenje izaziva respiratorne probleme.

Ukoliko do sredine 2019. mere koje sprovede Štutgart ne budu imale efekta, odnosno ukoliko nivo azotnih oksida ne bude sveden na zakonski limit, zabrana bi mogla da se proširi na Evro 5 dizele, počev od januara 2020, rekli su u ministarstvu.

Već smo izvestili da je Hamburg postao prvi grad u Nemačkoj koji je odredio zabranu dizel vozila na izvesnim saobraćajnicama, i to onih koji nisu u okviru najnovijih Evro 6 standarda.

Regionalni sud u Štutgartu je zahtevao prošlog meseca da država Baden-Virtemberg, dom Mercedesa i Porschea, konstruiše čvrst plan o zabrani Evro 5 dizela.

Zabrana „naftaša“ u centrima gradova se planira i u Parizu, Madridu, Meksiko Sitiju i Atini do 2025., dok gradonačelnik Kopenhagena želi da izbaci dizelaše iz centra grada već sledeće godine.

 

(419)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments