1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Prve države sa registarskim tablicama
Zanimljivost dana: Prve države sa registarskim tablicama
0

Zanimljivost dana: Prve države sa registarskim tablicama

618
0
Podelite sa prijateljima:

U današnja vremena, svaki automobil je obavezan da ima minimalno jednu (a često i dve) registarsku tablicu za identifikaciju. Zavisno od država, tablica može da predstavlja poseban grad ili državu, ali u svima pruža poseban broj preko koga je moguće pronaći informacije o vlasniku i automobila u arhivi.

Da li ste se zapitali koja država je bila prva koja je predstavila registarske tablice i kako su one u samom početku funkcionisale?

Francuska je postala prva država koja je zahtevala registarske tablice 1893. godine, dok je Nemačka pratila korak tri godine kasnije. Ipak, u obe države vlasnici su bili primorani sami da ih proizvode i na njima bi pisalo njihovo ime i adresa.

Prve nacionalne registarske tablice su debitovale u Holandiji 1898. godine. Njih je lično izdavala lokalna vlada, a njima bi se nalazilo jedno ili dva slova (zavisno od provincije u kojoj vlasnik živi) i pet brojeva.

Slična situacija je bila i u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Njujork je postao prva savezna država koja ja zahtevala registarske tablice 1901. godine, ali slično kao i Francuska i Nemačka, njih su proizvodili vlasnici lično i na njih uglavnom stavljali svoja imena. Tek dve godine kasnije savezna država Masačusets postaje prva u kojoj je vlada izdavala registarske tablice. Amerikanci su takođe imali i sistem gde bi vlasnici svake godine dobijali nove tablice, a od 1920-ih godina svaka savezna država je bila u stanju da napravi sopstveni dizajn sa karakteristikama koje oslikavaju tu državu u najboljem svetlu.

Zoran Tomasović

(618)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments