1. Home
  2. Održavanje
  3. Priprema vozila za odlazak na godišnji odmor
Priprema vozila za odlazak na godišnji odmor

Priprema vozila za odlazak na godišnji odmor

2.33K
1
Podelite sa prijateljima:

Počinje sezona godišnjih odmora. Mnogi od nas će uskoro „spakovati“ porodice u automobile i uputiti se na putešestvije do atraktivnih morskih destinacija.

Ipak, da bismo bezbrižno i opušteno uživali u vožnji i imali lepu uspomenu koju ćemo dugo pamtiti, moramo ispoštovati i potrebe svog „limenog ljubimca“. U suprotnom, možemo doživeti ozbiljne neprijatnosti, koje mogu biti posebno „bolne“ u vidu neplaniranog „istanjivanja“ novčanika, ali i ruiniranja godišnjeg odmora. Šta je to što treba da znamo?

Tečnosti

Prvo i osnovno: proveriti tečnosti u automobilu. Treba znati da nije dovoljno napraviti inspekciju nivoa ulja u motoru, jer to je tek jedan mali deo svega onoga što je neophodno uraditi. Pored motornog ulja, treba proveriti stanje antifriza, ulja u menjaču, kočione tečnosti, tečnosti servo sistema i naravno tečnosti za pranje vetrobrana.

  1. Motorno ulje

Kada je o motornom ulju reč, ukoliko postoji potreba za dosipanjem, tip ulja mora biti onaj koji se već nalazi u motoru, odnosno identične viskozne gradacije. Ukoliko je za motor predviđeno ulje SAE 5W-40, svakako nije „zdravo“ dodavati ulje neke druge gradacije.

Da podsetimo, motorno ulje podmazuje sve pokretne delove motora poput klipova, kolenastog vratila ili bregastog vratila, i obezbeđuje njihovo funkcionisanje bez neželjenog trenja. Na temu neophodnosti redovne zamene ulja smo već pisali.

Pored nivoa ulja, potrebno je proveriti i njegov kvalitet. Ukoliko je ulje prljavo i oseti se na „paljevinu“, najbolje ga je promeniti pred putovanje.  Gledajte da nivo ulja ne bude ni iznad ni ispod zadatih vrednosti!

  1. Ulje u menjaču

Nakon provere ulja u motoru, neophodno je proveriti i ono u menjaču (ukoliko specifikacije vašeg vozila nalažu redovnu promenu ulja u menjaču). U ovom slučaju je najbolje da se konsultujete sa servisom koji vam održava vozilo, da ne biste „nagađali“ koji tip tečnosti vam je potreban. I u ovom slučaju nikako ne treba preterati s količinom.

Suvišno je reći do koje mere problemi na menjaču mogu da upropaste zadovoljstvo u vožnji. „Zapinjanje“, „krčanje“, izostanak uglađenog hoda ručice, sve to vozača može prilično da iznervira. Srećom, ulja menjača  traju veoma dugo, a kod nekih modela se ono po specifikacijama proizvođača nikada ne menja. Ipak, naša preporuka je da se ova tečnost menja na svakih osamdeset do sto hiljada pređenih kilometara. Broj problema na menjaču rapidno raste na jedinicama „starijim“ od 100.000 kilometara, a koje nisu odgovarajuće održavane.

  1. Tečnost za pranje vetrobrana

Ovo svaki vozač može da proveri i sam. Oznaka na čepu jasno sugeriše čemu je posuda namenjena. Najbolje je napuniti je dok je automobil „hladan“.

 

Teško da će vam automobil ostati čist tokom duge vožnje. Čistoća vetrobrana je ovde od ključnog i primarnog značaja, jer prosto, treba da vidite kuda vozite. Ukoliko i zaboravite pre polaska da napunite posudu, to možete uraditi na prvoj benzinskoj stanici.

  1. Rashladna tečnost

Koristite antifriz predviđen za vaše vozilo, menjajte ga u skladu sa uputstvom i nemojte „eksperimentisati“. Na taj način ćete produžiti vek hladnjaka a i potencijalno spasiti sebe nepotrebnih neprijatnosti i troškova. Pre puta obavezno proveriti nivo rashladne tečnosti.

Motori generišu visoku temperaturu, a da bi se ona držala u radnom režimu, tu su hladnjaci. Manjak rashladne tečnosti može dovesti do pregrevanja motora, što nije redak prizor kada se uputimo na godišnji odmor i uočavamo automobile kraj puta, sa podignutim haubama iz kojih se „puši“.

  1. Tečnost servo upravljača

Obično se nalazi pored kaiša na gornjem delu motora i najčešće stoji natpis „power steering fluid“ na poklopcu posude. Nivo ove tečnosti takođe treba da je u određenim granicama. I u ovom slučaju je najbolje da se konsultujete sa svojim serviserom.

Savremeni automobili mahom koriste elektro servo asistenciju, ali i ova tečnost može da izgubi svojstva, što može da kompromituje odziv na volanu.  Proveravajte ovu tečnost na svakih četrdesetak hiljada kilometara.

  1. Kočiona tečnost i pločice

Obično se nalazi blizu požarnog zida iza motora, sa vozačke strane. Posuda je postavljena iznad glavnog kočionog cilindra. Svakako je preporuka konsultacija sa serviserom.

Kada pritisnete papučicu kočnice, tečnost vrši pritisak unutar sistema, te se na taj način stvara sila koja pločice pritiska na kočioni disk. Ukoliko imate „sunđerast“ osećaj na papučici ili predug prazan hod, moguće je da je kočiona tečnost neispravna. Neophodno je proveriti nivo, a i menjati je na svakih pedesetak hiljada kilometara.

Istrošene kočione pločice kada ste hiljadu kilometara udaljeni od kuće, znaju da predstavljaju ozbiljan izvor stresa. U principu, ukoliko vaš automobil nije opremljen senzorom, grub, neprijatan zvuk će vas „obavestiti“ da se kočionim pločicama bliži kraj. On će se vremenom pojačavati, što je jasan znak da hitno treba da idete na zamenu.

Kod kočionih pločica je „nezgodno“ što u zavisnosti od proizvođača i vozila mogu da traju od četrdesetak pa do stotinak hiljada kilometara. U principu, najbolje je da sa svojim majstorima proverite njihovo stanje pre polaska na put.

Remeni, creva i brisači

Šta se sve ubraja u ovu grupu? Klinasti i zupčasti remen, creva rashladnog sistema, creva tečnosti za pranje vetrobrana, vakuumska creva, kao i pogonski kaiš bregastog vratila. Metlice brisača, ukoliko nisu nove, svakako treba zameniti, jer pojačana i produžena eksploatacija u slučaju lošeg vremena može dovesti do pucanja gume, što će za posledicu imati „risove“ na vetrobranu (i naknadnu zamenu istog), što svakako ne želite.

  1. Zupčasti remen

U zavisnosti od tipa motora, zupčasti remen treba menjati na nekih 60.000 do 90.000 pređenih kilometara. U svakom slučaju je s vremena na vreme poželjno ga proveriti i uvideti da li postoje pukotine, iskrzani ili uništeni zupci i slično.

Kada je reč o crevima, treba proveriti da li negde ima curenja a takođe treba obratiti pažnju na eventualan zvuk poput onog kojeg proizvodi sisaljka. To je znak koji obično ukazuje na pukotinu na vakuumskom crevu. Treba obaviti i „VOSt“ (ko je služio u JNA zna šta to znači) ispod vozila, odnosno svojim očima proveriti da li ima tragova bilo kakvih kapljica tečnosti.

  1. Metlice brisača

Proverite da li postoje oštećenja, kao i da li ostvaruju pun kontakt sa površinom vetrobrana. S obzirom na to da ovo nije skupa investicija, svakako je preporuka da se metlice zamene pre odlaska na put, sem ukoliko nisu montirane nedavno.

Pneumatici

Obavezno proverite gume, počev od odgovarajućeg pritiska, dubine šara, ali i „roka trajanja“, jer ponekad guma može da izgleda „solidno“ ali je smeša izgubila prvobitna svojstva. Ovo je komponenta „koja glavu čuva“, tako da ovde ne treba iznalaziti način da se uštedi. Takođe proverite da li se guma troši ravnomerno, jer u suprotnom to može biti znak ozbiljnijeg problema, poput loše optike, problema na letvi volana i slično.

Nikako nemojte eksperimentisati sa nivoom pritiska u pneumaticima, već pratite sugestije proizvođača, a njih ćete pronaći na nalepnici s unutrašnje strane vrata.

Poželjno je proveravati pritisak u gumama na svakih 1.000-1.500 kilometara. Niko ne želi da troši više goriva nego što mora, a neadekvatan pritisak može značajno da utiče na to, posebno kada je ispod željenog nivoa. S druge strane, prenapumpane gume negativno utiču na vožnju, jer su „neposlušnije“, što i samo vozilo čini „jogunastijim“. Neodgovarajući pritisak vazduha u pneumaticima takođe za posledicu ima neravnomerno trošenje, što znači da ćete na zamenu morati ranije od planiranog.

Rotacija treba da se radi na svakih deset do dvanaest hiljada kilometara. Čak i ukoliko je pritisak korektan, varijacije u kalibraciji ogibljenja, rasporedu mase i uslovima na putu, čine da se gume neravnomerno troše. Iz ovog razloga, važno je s vremena na vreme rotirati pneumatike između osovina i strana. Ova praksa pomaže da pneumatici traju duže, jer su na taj način izloženi identičnim varijacijama.

Što se zamene guma tiče, ona se obavlja na od nekih četrdeset do osamdeset hiljada kilometara, i to pod uslovom da niste od onih „potpisivača“ i „trkača“, koji svoje gume „sahrane“ već na nekih dvadesetak hiljada kilometara. Ukoliko mislite da su pneumatici na vašem automobilu blizu „isteka roka“, proverite dubinu šara, da li postoje oštećenja, plikovi i slično. U slučaju prisustva oštećenja, istovremena zamena je imperativ.

Svećice

Provera od par minuta, koja može „zlata“ da vredi. Proverite kontakte i zazore, očistite šta je potrebno i to je to!

Električni sistem

U ovu oblast su uključena dnevna i regularna svetla, sirena, pokazivači pravca, svetlo za vožnju unazad i stop svetla. Naravno, neophodno je proveriti i svetla na instrument tabli i u enterijeru.

Uključite kratka svetla, prebacite na dugačka, aktivirajte pokazivače pravca, kao i sva četiri žmigavca. Za  inspekciju stop svetala možete iskoristiti „pomoć prijatelja“, ili okrenuti zadnjicu automobila ka nekoj površini koja reflektuje svetlost. Takođe, upalite svo moguće osvetljenje instrumentacije i proverite da li funkcioniše, baš kao i svetlo kabinskog prostora.

Akumulator

Kada je akumulator pitanju, neophodno je ispitati njegovu snagu i kapacitet, da ne bi došlo do neprijatnih iznenađenja. Pored  regularne vizuelne inspekcije terminala u smislu eventualnog prisustva korozije i zategnutosti kablova, akumulatore treba ispitati i malo temeljnije. Naime, mada vlada uvreženo mišljenje da akumulatori „crkavaju“ zimi, istina je zapravo suprotna. Zimi oni slabe, ali ono što je za njih pogubno su visoke letnje temperature (ovom temom ćemo se pozabaviti u odvojenom članku).

Od neprijatnih iskustava ćete se zaštiti redovnom proverom kapaciteta i snage prilikom redovnog servisa. Tokom dugih letnjih putovanja, mnogi potrošači električne energije rade neprestano, poput klima uređaja, info-zabavnog sistema, navigacije a u novije vreme i Wi-Fi konekcije. Ukoliko akumulator nije „zdrav“, može da vam se desi da prilikom sledećeg startovanja motora začujete samo karakteristično „kliktanje“. Naravno da je to poslednje što želite.

Filter vazduha

Mala investicija koja može da donese beneficije u vidu kvalitetnijeg rada motora i niže potrošnje goriva. Jednostavno otvorite kućište i proverite filter. Ukoliko je „crn“, neophodno ga je promeniti, a ukoliko nije previše zaprljan, izduvajte ga kompresorom, i biće „kao nov“.

Rezervna guma i alat

Obavezno proverite rezervnu gumu, posebno da li je pritisak u njoj odgovarajući. Takođe, obezbedite sav neophodan osnovni alat za „ne daj bože“. Nikako se ne upuštajte u duga putovanja bez kablova za startovanje!

Nije zgoreg podsetiti se

Ukoliko nemate integrisan navigacioni sistem, bilo bi dobro da ovaj problem rešite na alternativni način, da li putem eksternog uređaja ili pametnog mobilnog telefona. Nije loše ni obezbediti eksterne punjače za mobilne uređaje, koji moraju uvek biti u funkciji, jer šta ako vam akumulator (nepredviđeno) usred neke nedođije prestane da daje znake života?

Pored sve neophodne „papirologije“, prve pomoći, poneke knjige i dobre muzike, ne zaboravite na baterijsku lampu.

U suštini – spremni ste za put!

AutoRepublika

(2328)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Sve „to“ bi trebalo da se redovno kontroliše periodično, nezavisno od toga da li putujete na odmor. Ja „tada“ ( za put „na odmor“ ) dodatno pogledam nivo ulja motora i pristisak u pneumaticima. I to je to …