1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Trgovinski rat: Francuzi apeluju na ujedinjenost EU protiv SAD
Trgovinski rat: Francuzi apeluju na ujedinjenost EU protiv SAD
1

Trgovinski rat: Francuzi apeluju na ujedinjenost EU protiv SAD

213
1
Podelite sa prijateljima:

Francuske vlasti su u nedelju insistirale da Vašington treba da očekuje zajedničko uzvraćanje udarca iz Evrope povodom uvođenja carina, nakon što je Nemačka poslala signale da je spremna da pregovara.

Moćnoj nemačkoj automobilskoj industriji preti Donald Tramp sa uvođenjem dodatnog oporezivanja na uvoz vozila, dok je Angela Merkel prošlog četvrtka izjavila da će podržati snižavanje carina na uvoz američkih automobila u EU.

„Ukoliko sutra dođe do povećavanja carina, recimo u automobilskoj industriji, naša reakcija treba da bude ujedinjena i snažna, treba da pokaže da je Evropa ujedinjena i suverena sila“, rekao je francuski ministar finansija, Bruno Le Mer. „Pitanje više nije da li će ili neće biti trgovinskog rata, rat je već započeo.“

Američki predsednik, Donald Tramp, zadao je udarac Evropskoj uniji, Kanadi i Meksiku sa carinama od 25 odsto na uvoz čelika i 10 odsto na uvoz aluminijuma, što je dovelo do kraja izuzeća, koja su na snazi bila od marta. On je doprineo dodatnoj eskalaciji tenzija prošlog meseca, kada je zapretio uvođenjem carine od 20 odsto na sva vozila koja se sklapaju u EU, što bi navodno trebalo da poboljša aktuelni poslovni model prodaje automobila u SAD.

„Treba da se zna da ukoliko smo napadnuti, reagovaćemo zajednički i reagovaćemo čvrsto“, rekao je Le Mer. Trenutno, carina na uvoz automobila iz EU u SAD iznosi 2,5 odsto za putnička vozila i 25 odsto na kamionete. Evropska unija naplaćuje carinu od 10 odsto na uvoz američkih vozila.

Po pravilima Svetske trgovinske organizacije, Evropska unija ne može sniziti carine isključivo za „Made in USA“ vozila. Ukoliko to uradi, mora učiniti isto za sve članice STO.

Francuski proizvođači u svakom slučaju neće biti nešto posebno pogođeni eventualnim američkim merama, jer nisu toliko prisutni na dotičnom tržištu. Međutim, ukoliko evropska carina bude smanjena, suočiće se oštrom azijskom konkurencijom, što je stvar koja veoma zabrinjava francuske vlasti.

Svako svoju „muku muči“, tako da su potezi političara sasvim razumljivi. Naravno, sama retorika je (pomalo) smešna.

(213)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Sve ovo je potpuno logično. Svet je krenuo unazad. Ono što se zidalo decenijama, i bajke o slobodnoj trgovini i protoku ljudi, sada se razgrađuje. Mislim da će države regiona, u celoj ovoj situaciji propatiti najmanje u Evropi. Baš kao što radijacija šteti primatima, ali mravima baš ništa.