1. Home
  2. Vesti
  3. VW izgubio spor – tužilaštvo može da koristi izveštaj advokata o dizelgejtu
VW izgubio spor – tužilaštvo može da koristi izveštaj advokata o dizelgejtu
0

VW izgubio spor – tužilaštvo može da koristi izveštaj advokata o dizelgejtu

255
0
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen grupa je izgubila spor koji je pokrenula pred Vrhovnim sudom Nemačke, tražeći zabranu korišćenja od strane minhenskog tužilaštva, izveštaja koji je objasnio genezu dizelgejt skandala, a koji je pripremila američka advokatska kuća, Jones Day na zahtev nemačkog giganta.

Savezni konstitutivni sud iz Karlsruea je odbacio navode iz tužbe nemačke kompanije koja se pozvala na poverljivost odnosa advokat – klijent. Uobičajeno je da zakon štiti rad advokata za klijenta i da rezultati i saznanja do kojih advokat u postupku odbrane klijenta dođe, budu tajni. Međutim, u konkretnom slučaju ovo pravilo ne važi.

Pretres koji je izvršen u kancelarijama advokatske firme lociranim u Minhenu nije bio protivzakonit, navodi se u presudi tribunala koja je objavljena u petak.

Tužilaštvo iz Minhena je izvršilo pretres u sedštu kompanije VW, kao i u kancelarijama koje koriste zaposleni u Audiju, još u martu 2017. godine. Pretres je bio izvršen samo tri sata pre početka godišnje konferencije za štampu koju je održao Audi, a koja tradicionalno budi veliko interesovanje medija sa svih meridijana.

Sud sa sedištem u prestonici Bavarske je kasnije odbacio zahtev Volkswagena da se tužilaštvu zabrani uvid u izveštaj pripremljen od strane advokatske kancelarije, do kojeg su državni organi došli tokom pretresa u prostorijama firme Jones Day.

Pored nemačke kompanije, i Jones Day je podneo zaseban zahtev protiv pretresa, ali je i ta tužba doživela identičnu sudbinu.

Da podsetimao, VW je angažovao Jones Day neposredno nakon izbijanja skandala u septembru 2015, kada je otkriveno da su neki motori koje su koristili brojni modeli iz VW grupe bili opremljeni softverom koji je osmišljen da zavara emisione testove. Advokatska firma je unajmljena se ciljem sprovođenja nezavisne istrage čiji su rezultati trebalo da ukažu na korene dizel skandala, koji se iskristalisao kao najveći u istoriji nemačke kompanije. Sledstveno, izveštaj je trebao da ukaže i na osobe koje su odgovorne za manipulaciju i prevaru.

Jones Day je svoje nalaze prosledio američkom ministarstvu pravde i nadzornom odboru VW grupe. Takođe, ovaj izveštaj je poslužio i kao osnova za nagodbu nemačke kompanije sa američkim vlastima.

(255)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments