1. Home
  2. Vesti
  3. Tržišni trendovi prave probleme Nissanu i Daimleru u segmentu putničkih automobila
Tržišni trendovi prave probleme Nissanu i Daimleru u segmentu putničkih automobila
0

Tržišni trendovi prave probleme Nissanu i Daimleru u segmentu putničkih automobila

168
0
Podelite sa prijateljima:

Već neko vreme Nissan sarađuje sa Daimlerom na razvoju luskuznih automobila. Konkretan i svima poznat primer je model Mercedes X klase, luksuzni pikap kamionet koji počiva na  platformi Nissanove Navare. Primera ima još dosta. Jedan od nedavnih se odnosi na činjenicu da je Renault-Nissan alijansa  predstavila novi turbo benzinski agregat zapremine 1,3 litra, a on je razvijen kao rezultat partnerstva sa kompanijom Daimler.

Međutim, čini se da zajednički poduhvat između Nissana i Daimlera biva stopiran, zbog novih trendova koje nalaže tržište, odnosno smanjenja potražnje za putničkim automobilima, objavio je japanski dnevnik, Nikkan Kogyo,

Prema pisanju ovog lista, kupci su sve manje zainteresovani za putnička vozila a u korist lakih kamioneta. Nissan, pored toga, navodi i svoju zabrinutost povodom opasnosti izazvanih sve izvesnijim trgovinskim ratom.

Najavljeni luksuzni kompakt bi trebalo da se sklapa u meksičkim pogonima Agvakalijentes, gde već sa proizvodnih traka silazi i novi Infiniti QX50, koji počiva na platformi nastaloj iz zajedničkog poduhvata sa Daimlerom. Ta fabrika pripada kompaniji koja je u vlasništvu Daimlera i Renault-Nissan-Mitsubishi alijanse, u odnosu 50:50. Fabrika poseduje kapacitet od 230.000 vozila godišnje.

Portparol kompanije Nissan, Širo Nagaji je odbio da komentariše navode japanskog lista, obrazlažući takav stav činjenicom da se trenutno, unutar kompanije vode diskusije o planovima budućeg razvoja. Ipak, on je naglasio posvećenost Nissana partnerstvu sa Daimlerom.

„Kooperacija između Renault-Nissan-Mitsubishi alijanse i Daimlera je čvrsta, i mi nastavljamo da ubiramo plodove iz nje, što uključuje brojne istraživačko-razvojne inicijative širom sveta“, saopštio je portparol Infinitija, Trevor Hejl.

Tako i treba da bude, jer umešane strane poseduju udele jedne u drugima. Nissan i Renault poseduju 1,55 odsto Daimlera, dok nemačka kompanija poseduje 3,1 odsto obe kompanije.

(168)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments