1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. F1 spektakl u Silverstonu
F1 spektakl u Silverstonu
0

F1 spektakl u Silverstonu

302
0
Podelite sa prijateljima:

Posle veoma dobre trke koju smo gledali u Austriji pre sedam dana, bilo je teško očekivati da se sličan scenario može očekivati i u Silverstonu. Na svu sreću svih ljubitelja Formule 1, ova trka je možda bila i neizvesnija od one od pre sedam dana.

 

Prva uzbuđenja počela su već na samom startu trke. Hamilton loše startuje i gubi poziciju od Fetela i Botasa. U krivini broj tri Raikonen blokira prednji dočak, ne uspeva da zakoči i udara u zadnji deo bolida Luisa Hamiltona. Od udarca, Britanac gubi zadnji kraj, okreće se pored staze i pada na poslednje mesto.

Za to vreme Fetel vodi trku, Botas je drugi, Ferštapen treći. Kimi je vrlo brzo obišao Rikijarda, ali nikako nije mogao da izađe na kraj sa mladim Holanđaninom.

 

Iz kruga u krug, Hamilton je ređao preticanja na stazi. Bilo je jasno da će ova njegova trka ličiti na Fetelovo izdanje u Francuskoj. Zbog izazivanja udesa Raikonen dobija kaznu od zadržavanju u boksu dodatnih 10 sekundi. Kako bi umanjila štetu, ekipa Ferrarija već u 15. krugu uvodi Finca na promenu guma i odsluženje kazne. Posle promene, Raikonen je morao da se izbori sa Saincom, Leklerkom i Hulkenbergom, pre nego što je mogao da počne da nadoknađuje vreme za Hamiltonom.

Od ostalih vodećih, Red Bull prvi povlači potez i uvodi svoje vozače na promenu guma. Ferštapen je izašao ispred Kimija sa prednošću od 7,5 sekundi, a Rikijardo tik ispred vozača Ferrarija. Fetel odlazi u boks pre Botasa i zadržava prvu poziciju bez problema.

Hamilton nakon promene pneumatika izlazi na stazu iza Raikoena, koji je sjajnom vožnjom neutralisao kaznu. Botas je bio fenomenalan na ovom setu guma i konstantno je smanjivao prednost u odnosu na Fetela. Na 18 krugova pred kra, Erikson gubi kontrolu nad svojim Sauberom i završava u zaštitnoj ogradi. Ovaj udes bio je povod da vozilo bezbednosti izađe na stazu.

Ferrari i Red Bull povlače svoje vozače na promenu guma, dok Mercedes odlučuje da ostane na istom setu. Takođe treba napomenuti da Mercedes nije ni imao više novih setova mekih guma, koje bi mogao da stavi na raspolaganje svojim vozačima, pa je njihova odluka donekle opravdana.

Sada je vodeća pozicija pripadala Botasu, Fetel je bio drugi, Hamilton treći, Ferštapen četvrti, Raikonen peti, Rikijardo šesti. Botas odlično odrađuje restart trke pa Fetel nije bio dovoljno blizu da ga napadne u prvim krivinama, ali zato Raikonen napada Ferštapena nakon prvog pravca. U prvi mah izgledalo je kao da je Finac uspeo da prođe, ali Maks nije hteo da popusti i trkao se točak uz točak sa Kimijem kroz naredne tri krivine. Na kraju je vozač Ferrarija morao da popusti i Maks uspeva da se odbrani.

Svega nekoliko sekundi nakon tog duela, Grožan i Sainc vode svoju veliku bitku. Sainc je probao da napadne Grožana sa spoljašnje strane, ali Francuz usled preupravljana udara u bolid Renaulta i izbacuje obojicu sa trke. Ponovo na stazu izlazi vozilo bezbednosti.

I ovog puta Botas odlično odrađuje leteći start. Fetel je imao svega desetak krugova da obiđe Finca. Iza njega Hamilton takođe konstantno vreba svoju priliku za napad. Raikonen je nastavio svoj duel sa Ferštapenom i uspeva da ga pretekne na pravcu kod hangara, svega jedan krug posle restarta trke.

Sada smo imali dva duela Mercedesa i Ferrarija na stazi. Fetel je bio vidno brži od Botasa, ali nikako nije uspevao da izvede uspešno preticanje. Za to vreme, Raikonen je pravio ozbiljan pritisak nad Hamiltonom za treće mesto. Fetel uspeva da se izbori sa Botasom pet krugova pre kraja na kraju prve DRS zone. U sledećem krugu Hamilton napada i pretiče Botasa, a krug kasnije isto čini i Raikonen.

Iza njih, Red Bullovi vozači nisu mogli da prate tempo vodeća dva tima pa su počinjali malo da zaostaju. Prava katastrofa po „crvene bikove“ dešava se svega par krugova pre kraja, kada dolazi do odustajanja Ferštapena. Rikijardo je  bio na petom mestu odmah iza Botasa na svežijim gumama. Australijanac je konstantno napadao Finca, ali nikako nije uspeo da nađe prolaz, najviše zbog nedostatka snage u Renaultovim motorima.

Na kraju Fetel dolazi do svoje 51. pobede i izjednačava se sa Alenom Prostom po broju pobeda. Posle svih problema Hamilton završava drugi, a Kimi treći. Botas je bio četvrti, Rikijardo peti. Na šestom mestu našao se Hulkenverg ispred Okona i Alonsa. Poslednja dva mesta u poenima pripala su još Magnusenu i Gasliju.

Na kraju dana, Ferrari uspeva da nanese bolan poraz Mercedesu na stazi gde su oni dominantni od 2013. godine. Hamilton je poprilično loše primio činjenicu da je poražen pa se čak i ponašao malo neprofesionalno na kraju trke; prvo nije hteo da sačeka davanje izjave pre podijuma, a na kraju, kada ga je Martin Brandl zaustavio na podijumu kako bi dao svoje viđene stvari, Hamilton totalno besmisleno optužuje Ferrari kako je isplanirao udes sa njim, kao deo taktike.

Fetel je sada povećao svoju prednost u šampionatu na 8 poena, a Ferrari na 20 poena u odnosu na Mercedes. Sledeća trka se vozi za dve nedelje u Nemačkoj na stazi Hokenhajm. Da li će Fetel uspeti da dođe do pobede na svom domaćem terenu, ili će Hamiltnon uspeti da se sabere i vrati mu milo za drago, ili će možda Raikonen nastaviti sa dobrim vožnjama, pa iznenaditi vodeće svojom prvom pobedom od povratka u Ferrari? Odgovore na sva pitanja čekaju nas u Hokenhajmu za dve nedelje.

Dušan Topić

Velika nagrada Velike Britanije 2018. (Silverston)

Pozicija Vozač Vreme Poeni
1 VET 1:27:29.784 25
2 HAM +2.264s 18
3 RAI +3.652s 15
4 BOT +8.883s 12
5 RIC +9.500s 10
6 HUL +28.220s 8
7 OCO +29.930s 6
8 ALO +31.115s 4
9 MAG +33.188s 2
10 GAS +34.129s 1
11 PER +34.708s 0
12 VAN +35.774s 0
13 STR +38.106s 0
14 SIR +48.113s 0
15 VER DNF 0
16 GRO DNF 0
17 SAI DNF 0
18 ERI DNF 0
19 LEC DNF 0
20 HAR DNF 0

 

Generalni poredak u konkurenciji vozača:

Pozicija Vozač Tim Poeni
1 VET Ferrari 171
2 HAM Mercedes 163
3 RAI Ferrari 116
4 RIC Red Bull Racing TAG Heuer 106
5 BOT Mercedes 104
6 VER Red Bull Racing TAG Heuer 93
7 HUL Renault 42
8 ALO McLaren Renault 40
9 MAG Haas Ferrari 39
10 SAI Renault 28
11 OCO Force India Mercedes 25
12 PER Force India Mercedes 23
13 GAS Scuderia Toro Rosso Honda 19
14 LEC Sauber Ferrari 13
15 GRO Haas Ferrari 12
16 VAN McLaren Renault 8
17 STR Williams Mercedes 4
18 ERI Sauber Ferrari 3
19 HAR Scuderia Toro Rosso Honda 1
20 SIR Williams Mercedes 0

 

Generalni poredak u konkurenciji konstruktora:

Pozicija Tim Poeni
1 Ferrari 287
2 Mercedes 267
3 Red Bull Racing TAG Heuer 199
4 Renault 70
5 Haas Ferrari 51
6 Force India Mercedes 48
7 McLaren Renault 48
8 Scuderia Toro Rosso Honda 20
9 Sauber Ferrari 16
10 Williams Mercedes 4

(302)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments