1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Zanimljivost dana: Relativna struktura cene koštanja automobila po sklopovima
Zanimljivost dana: Relativna struktura cene koštanja automobila po sklopovima
5

Zanimljivost dana: Relativna struktura cene koštanja automobila po sklopovima

638
5
Podelite sa prijateljima:

Istraživački tim, sačinjen od šest naučnika iz Nemačke, je u februaru 2014. godine učinio javnim svoj rad, koji je za cilj imao naučno utemeljenu procenu vrednosti relativnog učešća pojedinačnih sklopova koji čine konvencionalni, ali i električni automobil. Tim naučnika su predvodili Stefen Fuks, Peter Burda i Bendžamin Rojter.

Za izračunavanje visine troškova oslonili su se na podatke prezentovane u raznoj naučnoj literaturi, kao i na mišljenjima eksperata iz odnosnih oblasti. Svrha istraživanja je definisana kroz kreiranje opšte osnove za diskusiju na ovu temu, koja je podložna kontinuiranim izmenama kao posledicom tehnološkog razvoja. Pribavljeni podaci mogu poslužiti i kao osnova za razne vrste kalkulacija u pogledu izračunavanja, odnosno predviđanja cene koštanja novog vozila.

Podaci o troškovima za vozila i sadržane komponente su od esencijalnog značaja za raznovrsne istraživačke aktivnosti iz oblasti automobilske tehnologije. Uslovi pod kojima su prikazane vrednosti verodostojne su glavni izazov ovog istraživanja. Na primer, troškovi komponenti za izradu vozila u velikoj meri zavise od troškova radne snage koji se drastično razlikuju od regiona do regiona, pa čak i od države do države.

Imajući u vidu sve inherentne limite ovakvog istraživanja, rad je usredsređen na procenu opštih vrednosti komponenti, odnosno najbolju moguću uprosečenu aproksimaciju. Dodatno, rezultati procena troškova goriva i električne energije su oslonjeni na tržišne uslove najvažnijih tržišta automobilske industrije.

Dajemo prikaz strukture troškova konvencionalnog automobila:

  1. Šasija                   9 – 12%
  2. Karoserija          11- 20%
  3. Pogonski sklop 22 -24%
  4. Oprema              30 – 37%
  5. Ostalo                  15 – 20%

Struktura troškova pogonskog sklopa (tačka 3 iznad) je sledeća:

  1. Motor                      35 – 40%
  2. Pomoćne jedinice 18 – 22%
  3. Transmisija           20 – 27%
  4. Sistem izduva          8 – 11%
  5. Ostalo                        7 –  8%

Dajemo prikaz strukture troškova čisto električnog automobila:

  1. Baterijska jedinica 35 – 50%
  2. Šasija                          4 –  9%
  3. Karoserija                 7 – 19%
  4. Pogonski sklop        8 – 20%
  5. Oprema                    11 – 27%
  6. Ostalo                        5 – 15%

Struktura troškova pogonskog sklopa (tačka 3 iznad) je sledeća:

  1. Elektromotor                   33 – 43%
  2. Inverter                             39 – 47%
  3. Transmisija                       8 – 10%
  4. Kontrolna jedinica           4 –  5%
  5. Punjač i sistem hlađenja 3 –  6%

Kompletnu studiju možete pročitati ovde.

(638)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ako me sećanje ne vara, pre 25-30 godina sam čitao da pogonski sklop u proseku vredi oko 45-50% vrednosti automobila. A sada samo pola od toga? Moguće da se odnos vrednosti komponenti prosečnog automobila u medjuvremenu značajno promenio.

s mile

Sam si svestan da se izuzetno promenio, broj senzora, elektronike je višestuko veći, kao i ulaganje na bezbednost. Pre 25god… mnogo toga se nije ni koristilo, tj ulazilo u računicu o proizvodnji automobila

Don

Motori isti jedno 20 godina…dakle,ulaganja nikakva,samo blage modifikacije…šasija i karoserija vazda isto , promijenis koji materijal i to je to…dakle vw, je sve na min. što se tiče troškova , ostatak daje na reklame…hehe.
Će da pročitam i original…samo da „uitim“ vremena.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
Don

Eto, čim otvorih studiju,moram komentirati….od 2025 do 2050 vrli naučnici prognoziraju istu cijenu baterija za dilde.

moron

I, je li se u međuvremenu nešto značajno promenilo u strukturi cene?