1. Home
  2. Istorija
  3. Mitsubishi Lancer 1600 GSR – Zaboravljeni as
Mitsubishi Lancer 1600 GSR – Zaboravljeni as
0

Mitsubishi Lancer 1600 GSR – Zaboravljeni as

546
0
Podelite sa prijateljima:

Kada se spomene ime Lancer, prva asocijacija su performantni japanski sedani sa reli genima i pogonom na sva četiri točka. Međutim, malo se govori o prvom Mitsubishijevom Lanceru koji je utabao stazu za kasnija pokolenja. 

Početkom sedamdesetih godina prošlog veka inženjeri Mitsubishija počeli su da rade na razvoju nove limuzine za koju su očekivali da će doneti japanskoj marki globalni uspeh. Cilj inženjera je bio da se stvori jednostavan, lagan, upravljiv i pouzdan automobil, dok je agenda za marketinško odeljenje bila da se novi proizvod plasira na tržište što je bolje moguće.

Mitsubishi je tih godina stavio poseban akcenat na australijsko tržište, jer su verovali da je tu konkurencija u neku ruku slabija, kao i da je njihov proizvod ono što prosečan australijski vozač traži. Zarad boljeg plasmana u Australiji, ali i demonstracije upotrebljivosti i sposbnosti prvog Lancera, Mitsubishi je rešio da sa ovim modelom učestvuje na čuvenoj australijskoj trci Southern Cross Rally.

Ovaj reli bio je čuven po veoma teškom terenu i visokim temperaturama koje su značajno otežavale i onako naporan vozački poduhvat.

Mitsubishi Lancer

Southern Cross Rally

Dakle, Mitsubishi je verovao da će ukoliko se pokažu na australijskom reliju uspeti da privole tamošnjeg kupca da se odluči na kupovinu njihovog proizvoda. Stoga je polagano mnogo nade u „relifikovani“ Lancer 1600 GSR.

Kao što samo ime kaže, pogonio ga je 1,6-litarski četvorocilindarski atmosferski agregat koji je ispostavljao 171 ks i 162 Nm. Ukoliko se ove brojke sagledaju sa današnje tačke gledišta, ovde nije bilo ničeg  preterano impresivnog, no Japanci su imali i druge adute.

Mitsubishijev pomenuti agregat je bio veoma pouzdan, što je omogućilo reli vozačima bezbrižniju vožnju. Osim toga, Lancer 1600 GSR imao je masu od svega 890 kilograma sa svim tečnostima, a treba uzeti u obzir da je posedovao i rezervoar za gorivo zapremine 50 litara.

Japanci su za volan njihovog reli aduta postavili škotskog vozača, Endrjua Kouana, čime nastaje početak duge dominacije kombinacije Lancer i Kouan na australijskom prestižnom reliju. Naime, škotski as je pobeđivao na Southern Cross Rally od 1972. do 1977. godine, na taj način ovenčavši slavom i sebe, ali i Mitsubishijevu ikonu.

Mitsubishi Lancer

Koliko je zapravo Lancer 1600 GSR bio dominantan govori i činjenica da je 1976. godine na Southern Cross Rally manifestaciji bilo prijavljeno 90 automobila, od toga gotovo jednu četvrtinu činili su Lanceri (tačno 20 automobila).

Naravno, dugogodišnji uspesi na reliju pogurali su prodaju „civilne“ verzije u Australiji, što je bio i krajnji cilj japanske marke.

Safari Rally

Mitsubishi Lancer 1600 GSR nije stao na osvajanju australijskog reli prestiža. Japanci su odlučili da se posvete još jednom čuvenom reliju. Ovaj se održavao u Africi i nosio je ime Safari Rally. U to vreme smatran je za najteži ispit za vozača, automobil i kompletan tim. Održavao se u istočnom delu Afrike na trasi dugačkoj gotovo 6.000 kilometara kroz najrazličitije terenske uslove.

Japanska marka učestvovala je sa zvaničnim fabričkim timom od 1974. do 1977. godine. Na prvom, debitanskom nastupu 1974. godine, vozač Džodžinder Sing, poznat po nadimku „Leteći Sik“ dolazi do pobede na reliju. Koliko je Safari Rally bio veliki izazov u to doba govori i podatak da je samo jedan od pet automobila koji startuju uspeo da stigne do cilja u Najrobiju.

Mitsubishi Lancer

Sledeća pobeda za Lancer 1600 GSR stigla je 1976. godine, a pobednik je ponovi bio „Leteći Sik“. No, interesantno je da je Mitsubishi te godine ostvario apsolutnu dominaciju, s obzirom na to da su sva tri mesta na podijumu pripala vozačima japanskog fabričkog tima.

Uprkos tome što je Safari Rally važio za najveći izazov u svetu relija za jedan automobil, Mitsubishi je od 1974. do 1977. godine učestvovao sa trinaest primeraka Lancera 1600 GSR. Od tih trinaest, samo jedan nije završio pomenuti reli. Toliko o pouzdanosti Mitsubishijevih mašina iz tog doba.

Mitsubishi Lancer za javne puteve

Civilni Mitsubishi Lancer postigao je odličan komercijalni uspeh u više velikih zemalja. Sedan verzija nalazila se u proizvodnji od 1973. do 1979. godine, karavan se pravio od 1973. pa čak sve do 1985. godine, dok je hedžbek varijanta bila u proizvodnji od 1975. do 1983. godine.

Paleta agregata bila je široka, zapremine od 1,2 do 2 litra. Ono što ga je krasilo u reliju, Lancer je zadržao i u civilnom ruhu, a to je pre svega mala masa. Masa vozila (u zavisnosti od agregata i opreme) sa svim tečnostima varirala je od 765 do 900 kilograma.

Mitsubishi Lancer prodavao se i pod sledećim nazivima: Chrysler Lancer, Chrysler Valiant Lancer, Colt Celeste, Colt Lancer, Dodge Colt,  Dodge Lancer, Mitsubishi Celeste, Plymouth Arrow, Plymouth Colt.

Mitsubishi Lancer

Nasleđe

Mitsubishi je nakon prve iteracije Lancera nastavio da redovno učestvuje u velikim reli takmičenjima širom sveta. Lancer je postao prepoznatljivo ime u svetu relija, a najveći uspesi ostvareni su početkom trećeg milenijuma. U isto vreme izraslo je i rivalstvo između dva japanska asa – Subarua i Mitsubishija koji su se takmičili za prestiž među reli velikanima.

Ova borba izrodila je fantastične automobile koji su stekli veliku popularnost među ljubiteljima performantnih sedana sa pogonom na sva četiri točka.

Iako Lancer u različitim varijantama i dalje učestvuje na relijima širom sveta, prodaja ovog modela daleko je od nekadašnjeg „zlatnog doba“. Zapravo pad popularnosti relija, odnosno svih endurance trka rezultirala je i sa slabijom prodajom Lancera, Impreze i drugih modela sa reli genima.

Danas, Lancer se suočava sa teškim periodom i pitanje je kakva mu je budućnost. Jedno je sigurno, prošlost je definitivno slavna!

Đorđe Platiša 

 

(546)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments