1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Opelovi sindikati „neprijatno iznenađeni“ zbog spekulacija o prodaji poslovnih jedinica
Opelovi sindikati „neprijatno iznenađeni“ zbog spekulacija o prodaji poslovnih jedinica
0

Opelovi sindikati „neprijatno iznenađeni“ zbog spekulacija o prodaji poslovnih jedinica

205
0
Podelite sa prijateljima:

Opelovi sindikati su saopštili da su „totalno iznenađeni“ izveštajima da kompanija planira da amputira neke sektore centra za istraživanje i razvoj u Riselshajmu.

Izveštaji koji cirkulišu u Francuskoj sugerišu da su Opel i PSA ostvarili kontakt sa nekim firmama iz oblasti inženjeringa u vezi sa potencijalnom prodajom nekih poslovnih jedinica, koja uključuje četiri odvojena odeljenja, vredna 500 miliona evra.

„IG Metall je totalno iznenađen izveštajem o mogućoj prodaji Opelovog razvojnog centra ili njegovih zasebnih sektora“, rečeno je u saopštenju koje je ovo telo poslalo medijima. „Mi ćemo raditi na tome da osiguramo da PSA menadžment ubuduće poštuje nemačko učešće.“

Šef Opela, Mihael Lošeler, izjavio je da inženjering  jeste i da će u budućnosti biti jezgro Opela. On je dodao da će svi budući Opelovi modeli će biti razvijani u Riselshajmu. „Pored toga, mi preuzimamo brojne važne zadatke za čitavu PSA grupu“, osvrnuo se šef marke iz Riselshajma.

On je takođe izjavio da će se recidivi poslovanja vezanog za GM „drastično“ smanjiti u godinama koje dolaze, kao i da se razmatraju opcije u vezi sa kreiranjem održivog inženjerskog centra.

U primedbama PSA koje stižu iz Pariza, francuski konglomerat je naglasio da bi razvojni program „mogao da uključi strateške partnere“, kao i „primenjivanje internih organizacionih mera“.

Portparol PSA je dodao: „Za sada nije donesena bilo kakva odluka. Rešenje bi trebalo da bude pronađeno sa partnerima vezanim za ovo pitanje, koje je deo sporazuma o socijalnom okviru, potpisanog decembra 2017.

Razvojno-istraživački centar u Riselshajmu će nastaviti da razvija sve buduće Opelove modele, kao i da upravlja radom 15 nadležnih centara, koji pokrivaju čitavu PSA grupu.“

S druge strane, portparolka nemačkog Ministarstva ekonomije, nije odmah odgovorila na pitanja vezana za Opelov razvojno-istraživački centar, ali s obzirom na to da se smatra da on zapošljava oko 8.000 osoba, bilo kakva priča o racionalizaciji broja radnih mesta neće biti dočekana s oduševljenjem.

Ovo je od posebnog značaja u trenutku kada je nemačka kancelarka, Angela Merkel, pod snažnim političkim pritiskom zbog burnih nesuglasica sa jednim od njenih koalicionih partnera u Berlinu.

„Mi smo redovno informisali IG Metall i Glavni radnički savet, a već od decembra 2017., proveravamo održivost strateških partnerstava u oblasti inženjeringa, kao sredstvo obezbeđivanja dugoročnog zaposlenja u inženjerskom centru“, dodao je Lošeler. „Ove informacije su takođe deo sporazuma potpisanog sa Glavnim radničkim savetom prošle godine. Tvrdnja da smo odbili takve planove u okviru arbitražnog odobra je netačna.“

(205)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments